Društvo Načelnik Komunalne policije Miloš Novović

U Podgorici vlada velika saobraćajna nekultura

Miloš Novović (Foto: Dan)

Podgorička Komunalna policija u prvih šest mjeseci ove godine izdala je 6.505 prekršajnih naloga zbog neplaćanja parkinga u gradskim zonama na javnim parkiralištima u glavnom gradu.

Problem nedostatka parkinga, kao i saobraćajna nekultura građana, najbolje se ogleda u broju podnijetih prekršajnih naloga za nepropisno parkiranje na gradskim saobraćaj nicama, ali i zelenim površinama.

Načelnik Komunalne policije Miloš Novović kazao je Dnevnim novinama da glavni grad ima veliki broj uređenih zelenih površina, te da su njihove aktivnosti posebno usmjerene na zaštiti tih površina od nepropisnog parkiranja na istim. Samo u pet mjeseci ove godine, vršeći komunalni nadzor, komunalni policajci su izdaili više od hiljadu naloga, primjenjujući odredbe Zakona o komunalnim djelatnostima.

Novović navodi da su formirani i pozornički reoni, koji se utvrđuju u cilju intenziviranja sprovođenja komunalnih nadzora na određenim lokacijama saglasno potrebama.

“Sprovođenje komunalnih nadzora na obezbjeđivanju komunalnog reda u oblasti auto-taksi prevoza, primarno na lokaciji Aerodroma Podgorica, od komunalnih policajaca, rezultiralo je podizanjem komunalnog reda u ovoj oblasti na zadovoljavajući nivo. U prilog navedenom govori i činjenica da su u tekućoj godini izdata 52 prekršajna naloga radi kršenja materijalnih propisa iz oblasti auto-taksi prevoza”, istakao je Novović.

Zbog prekoračenja dozvoljenog nivoa buke subjektima nadzora izdata su 102 prekršajna naloga, primjenjujući odredbe Zakona o turizmu i ugostiteljstvu.

“Preduzetim mjerama i radnjama od komunalnih policajaca, redovnim dežurstvima na najkritičnijim lokacijama, uticali smo da se prodaj a van prodaj nih mj esta, kao i uzurpacija javnih površina od lica koja se bave vanpijačnom prodajom znatno suzbije. Vršeći komunalni nadzor na zaštiti javnih površina od lica koja se bave nelegalnom trgovinom komunalni policajci su izdali osam prekršajnih naloga, oduzete su 2.234 paklice cigareta, 49 kilograma voća i 71 komad razne robe”, navodi Novović.

Uskoro veća ovlašćenja i korišćenje ručnog spreja

Komunalni policajci uskoro bi mogli da dobiju i veća ovlašćenja, pa će, ako se usvoji ovaj zakon, moći da koriste ručni sprej sa nadražavajućim dejstvom, kao sredstvo prinude.

Cilj je, kako se navodi, da se uvede još jedno sredstvo prinude koje je blaže od upotrebe službene palice, a za koje se opravdano vjeruje da može postići veće efekte prilikom upotrebe fizičke snage od subjekta nadzor. Komunalni policajac je ovlašćen i da liši slobode učinioca prekršaja, zaustavi i privremeno isključi vozilo iz saobraćaja, kao i da pregleda predmete i privremeno ih oduzima.

Takođe, radi sprečavanja narušavanja komunalnog reda, komunalna policija može vršiti video nadzor određenog prostora, komunalnog objekta, odnosno komunalne infrastrukture. Predviđeno je da koriste mobilni video nadzor prilikom vršenja službene radnje komunalnog nadzora, a uređaji moraju biti vidljivi, sa istaknutim natpisom da je prostor ili objekat obezbijeđen video nadzorom, dok subjekat nadzora mora biti upozoren da se snima.

41

avatar
1000
23
18
0
 
40
AnacrnogoraclogikaAnimusKostanjica2
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ana
Gost
Ana

Mnogo dobar covjek ovaj Milos ! Spoj ljepote i dobrote ! Komunalna policija je dobila kvalitetnog covjeka.

crnogorac
Gost
crnogorac

Dobro jutro Miloše, je si li se naspava’?

Kostanjica2
Gost
Kostanjica2

Apsolutno se slazem sa covekom.

Pjer
Gost
Pjer

Nije lako kulturu u nekulturnoga ucerati.
Toliko je tesko da te prodje volja za bilo kakvom akcijom
Mozda visoke kazne i ni po babu ni po stricevima
Neki bi se naravno ne svi dozvali pameti valjda

Gradjanin
Gost
Gradjanin

Što veliš to??? Ne mogu vjerovati!!!

veki
Gost
veki

kad stojiš na pješačkom prelazu, pijani i drogirani vozači misle da brojiš kola

Pjer
Gost
Pjer

Svudje a u Podgorici posebno.

Boka
Gost
Boka

Tacno tako al mislim da nigdje kao ovdje cudo jedno, ja ne znam koju su oni skolu polagali kad ne znaju zasta pjesacki sluzi bruka.

Sudoku
Gost
Sudoku

Od kad si ti dosao potpuni je raspad druze, ne znam dje te nadjose ovo vise ne lici ni na sta.nema vas vise po ulica nigdje samo prica prazna!!

vasko
Gost
vasko

Svi koriste telefone, sad je moderno da se kucaju poruke dok se vozi, to ugrozava svakoga u saobracaju, APEL NADLEZNIMA, NIJE DOVOLJNO OVO STO RADITE, MORATE DA BUDETE VIDLJIVIJI, MORA TO MNOGO BOLJE, OVO JE OGROMA NEKULTURA.

Ne i za
Gost
Ne i za

Ja bi rekao da je veći problem infrastruktura nego nekultura. Dakle, zgrade bez parkinga itsl.

Animus
Gost
Animus

Slazem se, ali ako nema parkinga, to ne znac da moras parkirati na trotoaru ili ostavit auto u kruznom toku, nego trebas naci parking pa malo prosetati. Kod nas bi najbolje radila kafana koja ti dozvoljava da udjes sa autom i parkiras ga pored stola.

vasko
Gost
vasko

-Bulevar Džordža Vašingtona, ispred Bonele, konstantno nepropisno parkirani autobomibili, cista nekultura, saobracaj jedva da funkcionise, sluzbe nista ne rade, -Parkiranje na kruznim tokovima, nevidjeno na svijetu cijelom, – Parkiranje kod stadiona Buducnosti, iza fonda Pio, jedna traka svaki dan sluzi za parking i nadlezni cesto cak prodju pored i ne reaguju, – Parkiranje po trotoarima na teritoriji cijele Podgorice, –… Više »

Patriota
Gost
Patriota

Saobra;ajna policija samo da primjeni zakon .
Korišćemje telefona i ne davanje žmigavca za skretanje su najveći problemi u saobraćaju

Vale
Gost
Vale

Ovdje vlada opšta nekultura,

Vita
Gost
Vita

Vale, a tamo vlada li?

Milos
Gost
Milos

Najnejasnija situacija u Podgorici. Zasto policija ne kaznjava ljude za greske u saobracaju? Kad je to najbolja moguca prilika da se poveca budzet drasticno. Toliko zena kuca na telefone i vozi ocajno, to je prvi nivo najgorih vozaca (bez bilo kakve diskriminacije) Drugi nivo: muskarci koji kucaju na telefone Treci i cetvrti greske u saobracaju i brza voznja, dosli smo… Više »

Smijurija
Gost
Smijurija

Ne vože samo žene očajno. Ima i muškaraca koji voze očajno. Za razliku od njih, žene su barem opreznije.

Milos
Gost
Milos

Bas obratno, bez bilo kakve diskriminacije samo realno gledano zene nemaju obzira ni malo. Parkiranje, kretanje po ulici, signalizacija. A procentualno nema potrebe za poredjenjem ko vise koristi telefone tokom voznje, pogotovo zene mladje od 30god. Nazalost, cinjenica je da su zene u saobracaju gradskom najveci problem jer ih mnogo vise sada vozi nego li prije 5 godina. Auto-skole moraju… Više »

Pjer
Gost
Pjer

Sporije da opreznije ne

Glupo musko
Gost
Glupo musko

Sta je tu nejasno, dovoljno je da se postave kamere na nekoliko glavnih saobracajnica, onda muskarci (bez bilo kakve diskriminacije) ne bi iz lijeve trake, skretali desno, rizikujuci da se sudare sa ostalim vozacima, koji su ocigledno goveda jer cekaju u koloni, u svojoj traci da idu pravo ili da skrenu desno. Da komunalna policija iskljuci par vozila, gle cuda… Više »

Bokelj
Gost
Bokelj

Eh da je samo saobraćajna 🙂

Konik
Gost
Konik

e, vala si ti iz republike šumske kompetentan da nam pričaš o kulturi…

Boka
Gost
Boka

A koja ti je to republika sumska.

Send this to a friend