Društvo OTVORENO PISMO DOCENTA BOJANA MAŠANOVIĆA

U ponedjeljak će me deportovati, iako sam u CrnojGori napravio značajne rezultate na polju nastave i nauke

Bojan Mašanović

Docent dr Bojan Mašanović, prodekan na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje obratio se medijima otvorenim pismom u kome između ostalog da od ponedjeljka neće moći da obavlja svoj posao, te da će biti deportovan jer, kaže, ne postoji “kvota” za kadar njegove struke, iako je neophodan Univerzitetu Crne Gore i matičnom fakultetu.

Mašanović je CdM-u poslao pismo koje prenosimo integralno:

KOLIKO KOŠTA DA POSTANETE DEKAN FAKULTETA!? LINIJA IZMEĐU DEKANSTVA I DEPORTACIJE JE TANKA…
(otvoreno pismo javnosti Crne Gore)

Dijete sam crnogorskih iseljenika, vratio se u Crnu Goru u četvrtoj deceniji života, radio marljivo i napravio prepoznatljive rezultate, a prekosjutra ću biti deportovan iz Crne Gore!? Prije nego odem, volio bih da mi neko odgovori, zašto!?

Svakodnevno se susrećemo sa raznim optužbama koje pljušte sa svih strana sa našeg medijskog neba, a u centru tih optužbi izrazito odzvanja jedna riječ a to je “izdajnik”. Riječ koja bi trebalo da simboliše da se čovjek odrekao svoje porodice, bratstva, plemena ili ukupne društvene zajednice u kojoj bivstvuje, zarad šake interesa.

Ta riječ je imala težinu tokom surove stvarnosti opstajanja na ovim prostorima, a danas je toliko izlizana, da je malo ko ostao da nije označen izdajnikom po nekom osnovu, pa i ne predstavlja više tešku kvalifikaciju. Na taj način više nema izdajnika u pravom smislu riječi, a onaj ko zaista izda, neće biti uopšte primijećen.

Odrastao u Lovćencu, potomak crnogorskih kolonista, sa očeve strane, i sin Cetinjanke, doselio se u Crnu Goru i zasnovao radni odnos na Univerzitetu Crne Gore prije četiri godine i 363 dana. Iako mojim venama teče isključivo katunska i crmička krv, ja sam danas u Crnoj Gori apsolutni stranac, bez ikakve šanse da dođem i do stalnog nastanjenja. Iako sam napravio značajne rezultate na polju nastave i nauke, u ponedjeljak ću biti deportovan iz Crne Gore.

Razlog je jednostavan, ne postoji „kvota“ za kadar moje struke da mi se produži radna dozvola. Ko se to pojavio i zauzeo moje mjesto u opštoj službi u Ministarstvu unutrašnjih poslova? Odluku o izboru u zvanje imam do 2024. godine, kandidat sam za Dekana na konkursu čiji se rasplet očekuje u par narednih sedmica, vrlo aktivan u društvenom životu u posljednjem periodu, a i jedan od vodećih naučnika u svojoj oblasti u Crnoj Gori.

Pored toga sam u proceduri za počasno državljanstvo na osnovu preporuke Dekana, Rektora i resorne Ministarke. Ipak u ponedjeljak neću imati ni privremenu radnu dozvolu, jer su se pojavili navodni „administrativni“ problemi.

Iako nisam iznenađen, jer sam u proteklih godinu dana, sa više strana, označavan kao „izdajnik“, ne bih da napustim ognjište svojih predaka bez da postavim pitanje, prije svega javnosti, ali i predsjedniku Crne Gore, premijeru, ombucmanu, resornim ministrima, kao i svojim kolegama na univerzitetu: da li sam pogriješio što sam držao do svog stava, i donosio odluke u skladu sa onim što vjerujem u dubini svog srca, i što to i danas radim? Da li ćete svi okrenuti glavu u stranu i dozvoliti da mi se prekine radni odnos i da budem deportovan iz Crne Gore, samo zato što sam zasmetao određenim pojedincima dobro utemeljenim u političkim strukturama u Crnoj Gori.

Mediji su me podržali kada sam javnosti saopštavao najnovija naučna saznanja, podržali su me kada sam se obraćao otvorenim pismima resornim ministrima, kada sam, na najbolji način davao doprinos društvu u kojem se želio dočekati penziju.

Ovog puta vas molim da me podržite, još jednom i objavite integralno moje otvoreno pismo javnosti, kako bih izvršio neophodan javni pritisak na osobe koje pokušavaju opstruirati izdavanje moje dozvole rad, isključivo iz razloga da bi me izbacili iz utakmice za izbor Dekana Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću u koju sam ušao pošteno i odigrao svaki pojedinačni potez od početka do kraja pošteno.

26

avatar
1000
22
4
0
 
26
Bu2PERA LOZACMNE083Da je vječna !Legenda
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bu2
Gost
Bu2

Sramotno,eto vi opet Braticke i ekipe slicnijeh,e kako je svjeze….

PERA LOZAC
Gost
PERA LOZAC

Grehora takvog čoveka deportovani.Nemojte nam ga vraćati ko boga vas molimo.Imamo mi još takvih da vam pošaljemo samo nam javite, rado ćemo učiniti…..

MNE083
Gost
MNE083

Podrska profesore!!!

Da je vječna !
Gost
Da je vječna !

Odma državljanstvo CG!

Legenda
Gost
Legenda

Ko je rektor,ništa me ne čudi.

Mongro
Gost
Mongro

Nadam se, i ako budeš deportovan, da će buduće institucije uraditi pravu stvar i pozvati te ponovo da dođeš u CG!

ś i ź odmah
Gost
ś i ź odmah

Podrška za profesora. Možemo li nešto konkretno uraditi?

Laki
Gost
Laki

Kod nas evo 2 godine je hajka na sve što nije srpsko.Da si bio kao Bratićka i ostali ne bi te lako dwportovali jer je sad njihova vlast al ne brini druže vratitt ćemo mi sve što je naše i onda ako bude pameti trebamo se revanširat

Sasa
Gost
Sasa

Da si iz Bilece dobio bi pocasni pasos i ministarsko mjesto… onda bi mogao da razvaljujes sve cega se dotaknes i da te niko mrko ne pogleda… Ovako… blago tebi sto ode.

Ludilo
Gost
Ludilo

E moj druze da nijesi posten, imao bi ti šaru koju pozeliš!Rijesili su ovi ko ikakve veze ima sa Srbijom da mu uskrate gostoprimstvo!

Ludak
Gost
Ludak

Profo da si nikogonovič uspio bi u ovoj nazovi državi

Nikola Lovcenac
Gost
Nikola Lovcenac

Proci ce i ovaj mrak koji e prekrio Crnu Goru,profesore glavu gore.

Milan
Gost
Milan

Podrška za Bojana Mašanovića… veliki Crnogorac i Belvederac !

DuS
Gost
DuS

Ne poznajem profesora, ali se vidi i na licu i u ovom obraćanju da je u pitanju pošten i intelektualno prebogat čovjek. Uska je ova država za takve, profesore. Glavu gore i srećno!

rzv
Gost
rzv

Poznajem ga i u pravu si. Ali su ovakvi izgleda nepoželjni.

Jovica Bar
Gost
Jovica Bar

Teško ti je danas bit Crnogorac burazeru moj…
U ovom političkom kupleraju nema mjesta za poštene…!

Barselona
Gost
Barselona

Tako je! Bitno je da su Bratić i mnogi mrzitelji Crne Gore dobili drzavljanstvo!

Vaše ime
Gost
Vaše ime

Ada DIF-ovaca imamo koliko hoćeš

Marsal
Gost
Marsal

Što si cetnikovao ko te cerao na to. U Lovćenac su Crnogorci a ti to očigledno nisi. Putuj sad sretan put. Država se voli i poštuje nauči to.

Jovica Bar
Gost
Jovica Bar

Marsale…POGREŠNO….
BIO JE NA PRVOJ BARIKADI NA BELVEDERU 5.sept.

Neko
Gost
Neko

Crnogorac si, nijesi iz Rep. Srpske i ne prezivaš se Bratić nego nosiš prezime čestitih Mašanovićs.Eto odgovora.

Posteno
Gost
Posteno

Sramota!!!!!
Dajte dozvole Bratickima i slicnim. Fuj!

Ivan
Gost
Ivan

Aj ti polako….

Vjernik
Gost
Vjernik

DOSTA NAM JE TAKVIH LICEMJERNIH “dobronamjernih” doseljenika koji bi da od CG prave srpski svijet!

Danica
Gost
Danica

Fsšistički Dps zakoni o našem državljsnstvu i boravku stranaca

Naroz
Gost
Naroz

@Danica, na žalost ne da su fašistički, nego su previše liberalni. Da nije tako, danas ne bi imali 40.000 nedobronamjernih gradjana, i bili bi u Evropskoj Uniji, a ne u glibu srpskog sveta.

Send this to a friend