Društvo

U porodilištu Kliničkog centra majke godišnje ostave dvije do tri bebe

U Porodilištu Kliničkog centra Crne Gore KCCG roditelji prosječno tokom godine ostave dvije do tri bebe, kazali su Dnevnim novinama iz najveće zdravstvene ustanove u zemlji.

“U Porodilištu Kliničkog centra Crne Gore od početka ove godine do danas, jedna porodilja je nakon porođaja ostavila bebu. Tokom 2018. godine dvije bebe su nakon porođaja ostavljene u KCCG. U prosjeku na godišnjem nivou dvije do tri porodilje se nakon porođaja odluče da ostave bebu”, saopštili su Dnevnim novinama iz Kliničkog centra.

Sve napuštene bebe, kako su objasnili, budu adekvatno zbrinute u saradnji sa nadležnim Centrom za socijalni rad.

“Majke kao razlog za odluku da ostave svoju bebu nakon rođenja navode socio-ekonomski status, zdravstveno stanje, kao i odsustvo istinske podrške i razumijevanja od njihovih porodica”, pojašnjavaju iz najveće zdravstvene ustanove u zemlji.

U slučaju kada se porodilja nakon porođaja odluči na ovaj korak, nadležno osoblje – medicinsko osoblje, psiholozi i socijalni radnik pokušavaju da utiču da promijeni odluku i zadrži svoje dijete. Ukoliko je odluka konačna, dodaju, odmah se uključuje Centar za socijalni koji preduzima dalje zakonske mjere kako bi se dijete adekvatno zbrinulo.

“Nakon što porodilja poslije porođaja odluči da ostavi svoju bebu, medicinsko osoblje naše ustanove pokušava kroz savjetodavni razgovor da joj pomogne da promijeni odluku. U slučajevima kada ona i dalje ostaje pri odluci da ostavi bebu, uključuje se socijalni radnik, koji takođe putem razgovora djeluje savjetodavno, uz mogućnost regulisanja socijalne pomoći u Centru za socijalni rad. Socijalni radnik, takođe, upoznaje porodicu porodilje na mogućnost prihvatanja i rješavanja njihove konfliktne situacije. Ako je odluka porodilje i nakon navedenih aktivnosti našeg osoblja ipak konačna, socijalni radnik uzima njenu izjavu sa obaveznim svojeručnim potpisom, koju zatim prosljeđuje nadležnom centru. Nakon dobijanja odgovora, porodilja se otpušta sa Klinike, a novorođenče ostaje u Kliničkom centru do njegovog smještanja, u posljednje vrijeme najčešće u hraniteljsku porodicu ili u Dom za nezbrinutu djecu” objašanjavaju proceduru u Kliničkom centru.

10

avatar
1000
6
4
0
 
8
SefketJasminkadelbojVartolomejmarkos
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vartolomej
Gost
Vartolomej

Nemojte samo ovima LGBT dozvolit da ih usvoje. Vidite kako su heteroseksualci normalni.

markos
Gost
markos

Žalost jedna za tu djecu….

delboj
Gost
delboj

Zene, majke, kraljice…

Sefket
Gost
Sefket

Al je bolji cojak,kralj,otac sa kojim su dobile dijete.Gdje se domacin izgubi.

delboj
Gost
delboj

Nisu, ali posto se ocevi i muskarci redom napadaju svaki dan i prikazuju ka spodobe, ovo ti dodje ka malo ravnopravnosti…

Sefket
Gost
Sefket

Djeca su zrtve.A ostalo je nebitno.Fukara i musko i zensko.Slazem se da “kraljice” imaju podrsku javnosti i kad treba i kad ne treba.

Jasminka
Gost
Jasminka

Ima ih dosta koji su ne relaciji socijalno – sud, bore se za prava svog deteta i svoja… sizifov posao u zemlji u kojoj je zena-majka-kraljica ma sto da uradi, samo da se podmaze 🙁

NoName
Gost
NoName

A one koje žele dijete ne mogu da ga dobiju. Ili se “nešto iskomplikuje” pri porođaju pa ih isprate same, ko da ništa nije bilo…

Piskota
Gost
Piskota

To nisu majke.

Mira S
Gost
Mira S

Da li je ovo moguce!!!!?

Send this to a friend