Društvo

U vrtiću Đina Vrbica više nije obavezno spavanje, mijenja se režim ishrane

Djeca srednjeg i starijeg uzrasta Javne predškolske ustanove Đina Vrbica od sledećeg polugodišta neće imati popodnevni odmor u vrtiću. Uprava ove ustanove odlučila je da ukine spavanje djeci, ali ističu da će onim mališanima koji budu htjeli da odmaraju to i omogućiti. Vrijeme odmora u svim vaspitnim jedinicama sada je od 12 do 14 časova, piše Dan.

“Djeci starijeg i srednjeg uzrasta biće omogućeno da ne moraju da spavaju u vrtiću, kao što je to do sada bila praksa. Spavanje neće biti imperativ i neće biti aktivnost koja je obavezujuća za djecu tog uzrasta. Svako dijete koje hoće da spava moći će, ali neće biti obavezno kao do sada”, rekao je direktor JPU Đina Vrbica Vuk Stanišić.

On smatra da spavanje u toku dana nije u skladu sa dječjom prirodom.

“U tom periodu u skladu sa dječjom prirodom je da saznaju, uči i igraju se. Nisam ja to izmislio već je to svjetska praksa razvijenih zemalja. Pa čak i u Beogradu je već nekoliko godina ta praksa uvedena. O tome da li će dijete spavati ili ne neće odlučivati ni roditelji ni djeca. Ako dijete ima potrebu biće mu omogućeno spavanje, jer pratimo njihove potrebe. Ova odluka zasnovana je na naučnim principima i praksi razvijenih zemalja. Samo kod nas još postoji obaveza spavanja u predškolskim ustanovama”, kaže Stanišić.

On je tu informaciju saopštio i Savjetu roditelja, koji će zbog toga imati hitan sastanak.

“Ja sam direktor i ja donosim odluke i vodim ustanovu. Ako se misli da neki drugi organ treba da vodi ustanovu, neka predlože tamo gdje treba i neka se promijeni zakon. Sve je to u interesu djece. Kontaktiram sa roditeljima i većina njih ima problem ako dijete spava preko dana uveče teže zaspi”, kaže Stanišić.

Ukoliko pola grupe bude imalo potrebu za spavanjem, a pola ne, Stanišić kaže da će i to omogućiti bez obzira što svi borave u istoj učionici.

“Sve ćemo organizovati kako treba. Ima djece u jaslicama koja spavaju kad im se spava, a ostali ne. Imamo prostorne kapacitete, kadar, znanje i volju, imamo sve”, ističe direktor.

U toj ustanovi biće promijenjen i režim ishrane, te više nakon doručka neće djeci biti služen ručak već užina.

“Naslijedili smo režim ishrane da se doručak dijeli možda samo nekih sat i po vremena prije ručka. Dijete nije svarilo ni prvi obrok, a drugi već pristiže. Poslije ručka idu dvije užine. Sad će biti drugačije. Prvo ide doručak pa užina, ručak, pa druga užina. Tako će djeca imati više vremena za igru, saznanja, učenja… Doručak će biti između osam i devet, onda užina, ručak od 13 do 14 časova, pa onda užina”, kaže Stanišić.

61

avatar
1000
41
20
0
 
54
HablaImperialMissJelenaRoditelj
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Imperial
Gost
Imperial

“Bravo Kreteni” :))

Jelena
Gost
Jelena

Direktore, a da ti malo odspavas preko dana, prijalo bi ti…

Roditelj
Gost
Roditelj

Bas se pitam kako ce to gospodin Stanisic obezbijediti kada u ucionicama uvijek boravi minimum 40oro djece a vise od pola spava. Obzirom da veceras na sastanku savjeta nije zelio/mogao/znao da da odgovor. Da djeca predskolskog uzrasta ne spavaju ima negdje logike ali da dijete od 3 godine ne spava, to je zaista sramno. Sigurno toliko dijete ne zna sta… Više »

Jovana Petkovic
Gost
Jovana Petkovic

Razlog za intenzivno prisustvo otpora promenama leži, kako u subjektivnim, tako i u objektivnim faktorima. Subjektivni faktori su faktori na nivou pojedinca, koji promenu doživaljava kao pretnju koja ugrožava, prvenstveno, njihovu ličnu sigurnost. U isto vreme, promena se subjektivno doživljava i kao napad na integritet pojedinca, jer se razume kao negiranje kvaliteta svega što je predhodno urađeno, pa je promena… Više »

Fensi mama
Gost
Fensi mama

Svaka čast. U potpunosti podržavam. Konačno da neko ima sluha za nas fensi mame. Jer bogati ko će svakoga dana spremati ručak. I zbilja,Zašto da spavaju u vrtiću kad se mogu lijepo naspavati kada dodji kući, jer mi imamo pametnije posla nego posvetiti se detetu, treba ispratiti svaki komentar i objavi na društvenoj mrezi😎

Fensi mama
Gost
Fensi mama

Svaka čast. U potpunosti podržavam. Konačno da neko ima sluha za nas fensi mame. Jer bogati ko će svakoga dana spremati ručak. I zbilja,Zašto da spavaju u vrtiću kad se mogu lijepo naspavati kada dodji kući, jer mi imamo pametnije posla nego posvetiti se detetu, treba ispratiti svaki komentar i objavi na društvenoj mrezi😎

Direktor
Gost
Direktor

Taman da roditelji pocinu od djece 😂😂😂😂
Posle vrtica pravac u krevet

Misko ajkula
Gost
Misko ajkula

Prva stvar koju treba regulisati je da djeca roditelja koji rade imaju prednost u odnosu onih kojima mame i tate ispijaju kafe po gradu. I “zavrsavaju nesto”… Ja sam morao da trazim. Veze i vezice da bih dijete upisao u vrtic zbog pojedinih koji nece da provode vrijeme sa svojom djecom. Cak sam i probao privatni vrtic ali prvi dan… Više »

Zvončica
Gost
Zvončica

Spavanje u vrtiću – traje oko 1h, ponekad 1.30h … odmor koji prija djeci je tako predviđen od strane pedagoga, fizijatara, pedijatara koji su željeli dobro svoj djeci … minimalna tišina prija djeci koliko god se trudimo dabudu buntovnici i da ne spavajuuu ali nije spavanje vec popodnevni odmor – predah … ja ne nemam problem sa svojom djecom koja… Više »

Ko je Ovdje lud
Gost
Ko je Ovdje lud

Poslijepodnevni odmor je psiholoska potreba, koja je neophodna u svakom periodu zivota a narocito u predskolskom. Sad se nasao jedan direktor da mijenja rezim dana. Ovo odluka je dobro dosla roditeljima koji zele da sto manje vremena provedu sa svojom djecom. Dovedu ih u 7 dodju po njih u 17h i pravac sa njima u krevet. Bravo!!!!

POJK
Gost
POJK

Ovaj Stanišić je genije. Ručak od 13 do 14 sati. Kad će da ručaju djeca koja spavaju? Kako mogu da spavaju jedna djeca, a druga da igraju u istoj prostoriji i da ručaju? Mislim da će želja biti roditelje i djecu koja bi željela da spavaju za snom. Ili bi i od vrtića da napravi malu školu. Samo što u… Više »

jojo
Gost
jojo

Ljudi nema sanse da jedni spavaju a drugi ne, o cemu vi mastate… desice se kolaps i totalna neorganiyacija svega ovoga. Rucak koji je u vrticu spreman je odlican, ukusan, ZDRAV – mnoge danasnje porodice ne sprovode u svom domu , a ako se organizuje posle spavanja bice da pola djece ne stignu da ga pojedu. Tako da je i… Više »

Savjet
Gost
Savjet

Nisam isao u vrtic i ne mogu da komentarisem 😁

Habla
Gost
Habla

E stete sto ostasmo uskraceni za tvoju mudrost … a neka si se ti ipak nama javila….

Milosava
Gost
Milosava

Oce li biti alkohola i ostale droge ?

Slavko
Gost
Slavko

Direktor vrtica ne umije pravilno napisati “djeciji”. Pravi nepismeni DPS kadar, nepismen a direktor, hvala DPSU.

Aja
Gost
Aja

Nije DPS kadar i ne mijesajte politiku u ovo.

Miss
Gost
Miss

SD kadar

Pametnica_PG
Gost
Pametnica_PG

Piše se i jedno i drugo.

Pridjevski sufiks -ji može imati i drugi oblik -iji, ali je preporučena upotreba kraćeg nastavka: božji, čovječji, kokošji, kozji, lisičji, mačji, pačji itd.
Dužem obliku prednost se daje kad se osnova završava suglasničkom grupom, radi lakšeg izgovora: čavčiji, guščiji, ovčiji, plovčiji, vrapčiji itd.

Send this to a friend