Društvo

UBNOR i antifašisti Nikšića obilježili Dan oslobođenja grada; Papović: Luča 18. septembra je vječna

Foto: UBNOR NK

Kod Spomenika strijeljanim rodoljubima pod Trebjesom UBNOR i antifašisti Nikšića obilježili su Dan oslobođenja Nikšića.

O ovom svijetlom datumu govorio je istoričar Dragutin Papović, dok su pjesme Marinka Pavićevića posvećene Ljubu Čupiću i Joki Baletić recitovale omladinke Lucija Perović i Branka Zajović. 

Program je vodio glumac Miro Nikolić koji je na kraju manifestacije recitovao stihove velikog crnogorskog pjesnika Radovana Zogovića „Internacija Crne Gore“. Skup je pozdravio predsjednik UBNOR-a i antifašista Nikšića Slobodan Mirjačić.

“U ovome datumu su se spojili crnogorski i nikšićki slobodarski duh i antifašizam kao temeljna civilizacijska vrijednost. Pored crnogorskih partizana u oslobođenju Nikšića učestvovali su i partizani iz Druge dalmatinske brigade. Zbog toga se uvijek mora isticati da je Dan oslobođenja Nikšića i simbol atifašističkog bratstva između naroda“, kazao je, između ostalog, Papović.

Kako je dodao, suština ovog datuma je i u privrženosti antifašizmu i crnogorskom državnom identitetu. Ukazao je na promjenu vlasti u Nikšiću kada su, kaže, vlast Srbije i njeni poslušnici u tom gradu poveli tzv. Bitku za Nikšić čiji je cilj da se ova opština istrgne iz crnogorskog antifašističkog bića i pripoji zamišljenom Srpskom svetu. Ipak, poručuje da je dobri duh Nikšića neuništiv.

“Luča 18. septembra je vječna i zato je vječan antifašistički, slobodarski i crnogorski Nikšić“, zaključio je Papović.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
MrvicaTajfun
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mrvica
Gost
Mrvica

Srecan praznik voljeni nas Niksicu🇲🇪❤️👍

Tajfun
Gost
Tajfun

Pozdrav za antifasiste Niksica,srecan dan antifasizma slobodarskom Niksicu,SMRT FASIZMU!!!

Send this to a friend