Društvo

Udruženi zakupci morskog dobra Herceg Novi: Da li amateri ugrožavaju turizam

Herceg Novi

Turistička privreda je nedvosmislenog stava da je teoretski i praktično nemoguće pravovremeno staviti kupališta u funkciju, s obzirom na planirane izmjene tenderskih uslova od strane JP Morsko dobro, kao i lokacija u Programu privremenih objekata, koji je još u fazi pripreme, saopštili su Udruženi zakupci morskog dobra Herceg Novi.

Predstavnici zakupaca morskog dobra i Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine nadležnog za obalne lokacije, održali su 21.2.2024. godine sastanak, uz podršku Privredne komore Crne Gore. Razgovarano je o prevazilaženju objektivnih prepreka za realizaciju tenderskog postupka, u cilju spremnog dočeka ljetnje turističke sezone i pravovremenog otvaranje kupališta

Podsjećaju da svako uvođenje novog korisnika na postojeću ili planirano prekrajanje dužine lokacija znači praktično upis novih privremenih lokacija, što po okončanju tendera podrazumijeva dugotrajnu urbanističko tehničku proceduru izrade nove projektne dokumentacije od strane zakupaca (i za nove ali i „stare“ zakupce).

“To se odnosi i na projektne i druge UT saglasnosti za izvođenjue značajnih građevinskih radova, baš u doba kada su strogo zbranjeni radovi na obali. Ističemo da je u tom slučaju rok za stavljanje u funkciju kupališta, u najboljem slučaju, oktobar mjesec 2024”, navode Udruženi zakupci morskog dobra Herceg Novi.

Privredna komora Crne Gore, sagledavajući objektivne okolnosti i ključne argumente privrede i namjere Ministarstva, uputila je pismo premijeru Vlade Crne Gore Milojku Spaiću.

“Očekuje se da on uvaži opravdane i ozbiljne stavove ljudi od struke i iskustva u turizmu, da se dosadašnjim zakupcima aneksom ugovora kompenzuje izgubljena Covid 2021. ljetnja sezona, kako bi se nakon propale zimske, barem osigurala predstojeća ljetnja turistička sezona”, dodaje se u saopštenju.

U tu svrhu su, ističu, predložene konkretne mjere upotrebe starih planova u skladu sa pozitivnom zakonskom praksom, s obzirom da novi nijesu donešeni, iako je JP Morsko dobro imalo tu obavezu.

“Već tokom ljetnjih mjeseci predloženo je osnivanje radne grupe, kojoj bi Privredna komora bila domaćin, koja bi u punom kapacitetu i na informacijama opstinskih komisija sa terena kvalitetno pripremila program lokacija i tenderske uslove za naredni period. Raspisivanje tendera obaviti već tokom jeseni 2024 godine”, saopštili su Udruženi zakupci morskog dobra Herceg Novi.

Dalje navode da je resorni ministar prostornog planiranje Janko Odović, na pomenutom sastanku pokazao navodnu želju za pronalaženjem cjelovitog rješenja, zbog čega je Privredna komora Crne Gore uputila navedeno pismo premijeru.

“Međutim, samo nakon par dana, u emisiji “Slobodna zona” na TV1 od 24.02.2024 godine, ministar Odović je nastavio sa promovisanjem principa da raspolaganje državnom imovinom treba omogućiti svima. To znači i nestručnim licima i licima sa sumnjivim kapitalom?! Ponavljamo da provođenje ovakvih namjera u djelo donosi nemjerljivu štetu turističkoj privredi i budžetu u cjelini! O povredi pozitivnog prava možemo drugom prilikom”, ističe se.

Udruženi zakupci morskog dobra, kao i zainteresovana javnost se pitaju zašto se neobaviješteni državni službenici miješaju u vođenje turističke politike i turizma uopšte, ako nijesu spremni da uvaže riječ struke.

“Prilikom pomenutog javnog istupa ministar je ukorio zakupce zašto su u tolikoj mjeri samostalno investirali u prethodnom periodu. Valjda treba imati na umu da u godinama kada se Crne Gora sve više zadužuje, naša ulaganja predstavljaju i državne investicije”, saopštili su.

Očito je, navode, da postoji nerazumijevanje kako smo proteklih decenija ozbiljnim i posvećenim radom stvorili turističke brendove, koji daleko prevazilaze vrijednost plažnog i ugostiteteljskog mobilijara na samoj lokaciji, čime smo doprinijeli i znatnom rastu državnog prihoda.

“Razvoj jedne turističke lokacije je odgovoran i mukotrpan posao, zlata vrijedan resurs koji se ne smije prepustiti ljudima bez referentnih znanja. Svaka lokacija u sebi nosi znanje i iskustvo najdragocjenijeg razvojnog potencijala -Čovjeka. Te vrijednosti nesumljivo treba čvrsto ugraditi u svaku proceduru vrjednovanja državne imovine, a ne uvoditi ishitrene, netransparentne i problematične novine. Nakupljeno znanje i iskustvo turističkih radnika zaslužuje puno više sistemskog razumijevanja i poštovanja, i ne samo kad je riječ o nužnosti povećanja bodova na tenderu JP Morsko dobro. Amateri, gospodine ministre, ne smiju uništiti crnogorski turizam”, zaključuje se u saopštenju.

22

avatar
1000
15
7
0
 
20
RosaaPetrovacZovite Sergejabarska plazaRajko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rosaa
Gost
Rosaa

A zašto vi u Crnoj gori ne posadite neko drvo uz obalu.Odete do Makarske rivijere i pogledajte nove generacije borova a i stari još prave dobru hladovinu.Mnogi apartmani su rupe.Mi živimo u lijepim , čistim i velikim kućama a dole kada dođem niste se udostojili da ubacite plazma tv od 150 evri.Nego kažete šta će vam tv pa šta će… Više »

Zovite Sergeja
Gost
Zovite Sergeja

Pod broj jedan zakupci ne mogu biti izbjeglice i strani drzavljani to treba da odradi državna bezbjednost .

Petrovac
Gost
Petrovac

Ne nego fašisti ko i ti što ste okpurali nam primorje!

barska plaza
Gost
barska plaza

“…licima sa sumnjivim kapitalom?! ” a skoro sve atraktivne plaze drze klanovi kroz svoje pajace i marionete, makar ovo sto ja znam a znam dosta..12 god moja porodica drzala plazu i nismo mogli zakucat ekser sto ne dodju sve inspekcije, samo radili od drveta lomiolo mi nevrijeme kafic 3 puta..preuzeo poslusnik jednog klana, iste sezone tvrda gradnja buppp.. a cujes… Više »

Rajko
Gost
Rajko

Poznata mi je problematika sa zakuocima plaža. Svi prethodni zakupci nijesu se pridržavali pravila koja im je u ugovoru Morsko dobro ,dalo kao uslov da mogu da zakupe plažu za koju su konkurisali. Ni jedan zakupac nije održavao plažu nakon sezone, što su bili dužni po ugovoru. Takođe ne poštuju pravilo da 50% plaže mora biti bez ležaljki. Nakonšto uzmu… Više »

Bokeljka
Gost
Bokeljka

Zašto amateri?mislite da ste vi jedini sposobni…dobar potez morskog dobra,svi treba da imaju jednake šanse i da učestvuju,pa ko dobije neka mu je sretno….dosta vise namjestanja plaza za džabe…

Liberal
Gost
Liberal

Zakupci plaza se ponasaju kao da su plaze njihova djedovina. Cast izuzecima ali mnogo je onih koji i ne postuju ugovor sklopljen sa morskim dobrom, da ne pricamo o cistoci plaza i ostale stvari, pricam iz iskustva kao neko ko je plazu u Igalu izgubio na namjestenoj licitaciji zbog 1eura razlike u ponudi.

Goran
Gost
Goran

po 20 godina drzite plaze i kupite kajmak,sramota

Nena nena
Gost
Nena nena

Zasto nestrucni i amateri….svake godine imamo nove i nove genarcije menadzera i iz hotelijerstva i iz turizma i sigurno je svak od njih strucniji nego ovi sto misle da im je tata ostavio plazu….neka i njima prilka da znanje prenesu i na praksu….srecno novim zakupcima…pa sve da su i iz novih vladajucih stranaka, samo nek se fino i oni opet… Više »

Miele
Gost
Miele

Ukinuti morsko zlo i vratiti opštinama na raspolaganju plaže.

Soko tica
Gost
Soko tica

A vazdali vam je malo . Pa ko plati vise njegova plaza . Dajte Cecu ponudu i eto plate . Navikli ste dzaba da dobijate . Dosta je bilo .

Bokelj
Gost
Bokelj

Vi ste klasični monopolisti ,baskarite se po plažama držite astronomske cijene i ne date gostima da se kupaju ako ne popiju nešto….

Goran
Gost
Goran

Netačno bote

Igalo
Gost
Igalo

Ne poznajući dovoljno materiju, ipak pretpostavljam da se namješta za nove zakupce sklone, novoj vlasti na državnom nivou.

Bokelj
Gost
Bokelj

A ovi do sada su inače bili sigurno apolitični ??

Goran
Gost
Goran

Za bogate turke ruse srbe

Mirko
Gost
Mirko

Pjevajte tu tu pa pa. Dosta je bilo

Tusur
Gost
Tusur

Zabraniti zakup plazA,plaze su svacije podjednako

Ivan
Gost
Ivan

Alo DPS-ovci je li vam dosta bilo 30 godina drzanja plaze? Malo vam je pa hocete jos?

Goran
Gost
Goran

S kim se ti i dalje svađaš? Oni su otišli 2020. Godine, zaostao si

Građanska Herce
Gost
Građanska Herce

A staje sa održavanjem plaža kad istekne tender nit čisti morsko dobro nit opština a zakupci su zaduženi cijele godine

H-Novi
Gost
H-Novi

Nisu samo DPS-ovci,ima i Nikšićana koji ne znaju ni plivat a zakupci su plaža🤣

Send this to a friend