Društvo POKRENUT POSTUPAK OCJENE USTAVNOSTI ODLUKE 0 LOKALNIM KOMUNALNIM TAKSAMA

Ukinuti takse za reklame na privatnom posjedu

FOTO: Ilustracija

Odbor za statut i propise predložio je Ustavnom sudu da odbije inicijativu kompanije Savana Commercial Retail koja je tražila ocjenu ustavnosti odredbe Odluke o lokalnim komunalnim taksama, a koja propisuje da se takse uvode za reklamne panoe i bilborde van poslovnog prostora, kao i na objektima i javnim površinama koji pripadaju opštini, osim pored magistralnih i regionalnih puteva, piše Dan.

U inicijativi koju je ova kompanija preko advokata Radoša Lola Kastratovića podnijela Ustavnom sudu je naznačeno da ova odredba nije u skladu sa odredbama Zakona o svojinsko pravnim odnosima, Zakonom o komunalnim djelatnostima i Ustavom kao najvišim pravnim aktom.

“Inicijativu za ocjenu ustavnosti smo podnijeli jer smatramo da se ne može na privatnom zemljištu i urbanističkoj parceli vršiti naplata takse na oglase, bilborde i ostale reklamne panoe. Sve što je privatna svojina ne može da bude predmet tarifiranja i oporezivanja. Ono što Glavni grad treba da radi jeste da daje odobrenje da li se to može postaviti ili ne. Na primjer, ja ne mogu da postavim pano ili reklamu sa nekim nepristojnim sadržajem. Dozvolu za postavljanje neka daje Glavni grad ali neka nam ne naplaćuje taksu na takve objekte. Inicijativu sam podnio kako bismo zaštitili privatne vlasnike po nama nezakonitog naplaćivanja taksa jer se radi o privatnoj imovini”, naveo je Kastratović za Dan.

Kastratović je u inicijativi naznačio da na ovaj način Glavni grad zadire u pravo svojine vlasnika nepokretnosti na teritoriji grada, čime postupa u suprotnosti sa pozitivnim zakonskim propisima.

Na navode inicijative negativno se izjasnila Snežana Popović, v. d. sekretara za finansije, objašnjavajući da reklamni panoi i bilbordi predstavljaju privremene objekte.

“Radi se o privremenom objektu na javnoj površini koji ima za cilj komercijalno reklamiranje pa je u skladu sa tim propisana administrativna taksa za korišćenje. S obzirom da je osporavani član odluke donijet u skladu sa svim mjerodavnim propisima, podnosilac inicijative morao bi prvo da osporava akte kojim su definisana pitanja iz nadležnosti državnih organa, jer se podzakonskim aktima, a u skladu sa pravno-tehničkim pravilima za izradu propisa ne smije vršiti nikakva izmjena zakonskih odredbi”, navela je Popović u izjašnjenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Joo
Gost
Joo

Ako placas porez na nekretninu onda moras i na bilbord….jer je i to jedna vrsta gradjevine, nepokretnosti…..na kojoj se debelo zaradjuje, naravno zavisno od lokacije…..a ti isti koji na njima oglasavaju rade ugovore kao oni sto izdaju stanove…..naplate jednu cifru a prijave drugu da ne bi platili porez……

Fantasy
Gost
Fantasy

Ukinuti bilborde.. građe stvari ne postoji.

Joo
Gost
Joo

Slazem se…..

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Inicijativa je potpuno opravdana. Glavni grad neka nam objasni kako to privatna svojina može biti istovremeno i javna površina. Ono što je moje- nije svačije, a javna površina je upravo to- svima dostupna površina pod istim uslovima. Po zakonu, javne površine su: trgovi, parkovi, ulice, trotoari… Niđe ne piše da privatne parcele mogu biti tretirane kao svačije poslužno dobro, jer… Više »

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Komunalna taksa, inače, se naplaćuje za korištenje javnih površina. Kako moj plac nije javna površina već moja svojina, jasno je da Glavni grad bez pravnog osnova pljačka građane. Za Ustavni sud će ovo biti rutinski postupak, već su slične odluke pale u nekim opštinama.

Olsson
Gost
Olsson

Nije fer da vam placam 200€ za malu reklamu na mom posjedu.

Realno
Gost
Realno

Sve komunalne takse su ukinuli opstinama i to je uspio jak lobi tcoma i cedisa…nije fer od drzave…od cega ce opstine da prezive posebno pne na sjeveru mrvice su ostavkjene opstinama:ukinute su:lok komunalne takse za stubove,podzemne instalacije,igre na srecu,porez na potrosnju i td

Sta kazes to
Gost
Sta kazes to

Ukinuto odvratne reklame na svim posjedima.

Anonimous
Gost
Anonimous

Pa poenta je da ako ih ne možemo ukinuti, barem neka opština naplati. Ovako ako se ukinu takse biće ih deset puta više….

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Поента је да се не дозвољавају ђе ометају саобраћај или су на било који начин небезбједне или ружне али све остало је без везе.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

A šta da naplati? Kako bi se ti osjećao kad bi plaćao zakup na parceli čiji si vlasnik? To je tvoje, a opština može naplaćivati samo ono što se nalazi na parcelama u njenoj svojini.

milica
Gost
milica

To je poenta. Ovakvog rugla nigdje nema.

Send this to a friend