Društvo Akcija u NP Skadarsko jezero

Uklanjali ambroziju u Vranjini i Virpazaru zbog polena

Nacionalni parkovi Crne Gore danas su u saradnji sa NVO Green Home organizovali danas akciju uklanjanja ambrozije na prostoru Nacionalnog parka Skadarsko jezero, tačnije na Vranjini i u Virpazaru.

Polen ambrozije je ujedno i veoma jak alergen, a s obzirom da ambrozija cvjeta u avgustu i tokom septembra, ova akcija je prije bila fokusirana na uklanjanje te biljke sa najposjećenijih lokacija u NP Skadarsko jezero.

Ambrozija je invazivna biljna vrsta sa izuzetno alergenim polenom, koji izaziva kasno ljetnju i jesenju polensku groznicu. Biljka je porijeklom iz Sjeverne Amerike, u Evropu je dospjela u 19. vijeku, dok je u Crnoj Gori zabilježena tek početkom 2000.

Uklanjanje ove biljke preporučljivo je obaviti prije sezone cvjetanja, odnosno oslobađanja polena, u periodu od juna do početka avgusta. Najefikasniji i ekološki najispravniji način njenog uklanjanja jeste čupanje biljke iz korijena ili košenje. Ipak, prvi način pruža bolje rezultate, jer se nakon košenja javljaju novi bočni izdanci kod biljaka.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Fileopg
Gost
Fileopg

zašto ne objavite jednu uveličanu sliku biljke da je mogu i drugi prepoznati,a ne samo ovi iz NVOa koji to rade za velike pare….

Fileopg
Gost
Fileopg

što ne objavite jednu uveličanu sliku biljke da i ostali mogu je prepoznati, a ne samo ovi NVO što to rade za debele pare.

Send this to a friend