Društvo Akcija u NP Skadarsko jezero

Uklanjali ambroziju u Vranjini i Virpazaru zbog polena

Nacionalni parkovi Crne Gore danas su u saradnji sa NVO Green Home organizovali danas akciju uklanjanja ambrozije na prostoru Nacionalnog parka Skadarsko jezero, tačnije na Vranjini i u Virpazaru.

Polen ambrozije je ujedno i veoma jak alergen, a s obzirom da ambrozija cvjeta u avgustu i tokom septembra, ova akcija je prije bila fokusirana na uklanjanje te biljke sa najposjećenijih lokacija u NP Skadarsko jezero.

Ambrozija je invazivna biljna vrsta sa izuzetno alergenim polenom, koji izaziva kasno ljetnju i jesenju polensku groznicu. Biljka je porijeklom iz Sjeverne Amerike, u Evropu je dospjela u 19. vijeku, dok je u Crnoj Gori zabilježena tek početkom 2000.

Uklanjanje ove biljke preporučljivo je obaviti prije sezone cvjetanja, odnosno oslobađanja polena, u periodu od juna do početka avgusta. Najefikasniji i ekološki najispravniji način njenog uklanjanja jeste čupanje biljke iz korijena ili košenje. Ipak, prvi način pruža bolje rezultate, jer se nakon košenja javljaju novi bočni izdanci kod biljaka.

2

avatar
1000
2
0
0
 
1
Fileopg
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Fileopg
Gost
Fileopg

zašto ne objavite jednu uveličanu sliku biljke da je mogu i drugi prepoznati,a ne samo ovi iz NVOa koji to rade za velike pare….

Fileopg
Gost
Fileopg

što ne objavite jednu uveličanu sliku biljke da i ostali mogu je prepoznati, a ne samo ovi NVO što to rade za debele pare.

Send this to a friend