Društvo

Ulice u Podgorici mogle bi nositi imena Pavla Bulatovića, Dostojevskog, cara Dušana…

Podgorica (Foto Glavni grad)
Podgorica (Foto Glavni grad)

Savjetu za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova u Podgorici od 5. oktobra prošle godine do 8. februara ove godine dostavljeno je 12 novih predloga i dopuna jednog predloga.

Između ostalih, odbornik saveza “Za budućnost Podgorice” Mitar Šušić dostavio je Savjetu pet predloga. On je predložio da saobraćajnice nose ime ruskih pisaca Fjoroda Dostojevskog i Lava Nikolajeviča Tolstoja, zatim po Momčilu Gavriću, učesniku Solunskog fronta, kao i po muftiji Šefketu Kurtu, kao i po caru Dušanu, kako je obrazložio, najznačajnijem vladaru svih Južnih Slovena.

Šušić je za Portal RTCG rekao da očekuje podršku za navedene predloge.

“Radi se o ličnostima koje su u svom vremenu ostavile trag koji će biti prepoznatljiv vjekovima nakon njih. Njihov značaj za naše prostore i doprinos univerzalnim civilizacijskim vrijednostima je takav da ne ostavlja sumnju u pogledu osnovanosti ovih predloga. Nevjerovatno je da Tolstoj i Dostojevski, kao klasici svjetske književnosti do sad nisu imali ulicu u Podgorici. Car Dušan, kao najveći vladar i jedan od prvih zakonodavaca ovih prostora, takođe zaslužuje da mu se ime spominje u ovom gradu. Tuzlanski muftija Šefket ef. Kurti primjer je vjerskog lidera koji nije dozvolio da aktuelna politika vremena i prostora u kojem je živio nadjača Božije zakone pravde i ljubavi u ljudima, a Momčilo Gavrić je sticajem životnih okolnosti postao najmlađi učesnik Prvog svjetskog rata i proboja Solunskog fronta”, objasnio je Šušić .

Odbornici Demokratske Crne Gore Mitar Vuković i Vladimir Čađenović predložili su da ulicu dobije Miodrag Džijo Marković, pedijatar, ali i Pavle Bulatović, nekada ministar unutrašnjih poslova Crne Gore i poslanik u Skupštini Crne Gore.

Vladimir Čađenović kaže kako očekuje da njegov predlog za preimenovanje nekih ulica u Podgorici naiđe na podršku kolega u skupštini grada. Kako je kazao Čađenović, uputio je predlog nadležnom savjetu da jedna ulica u glavnom gradu nosi ime Bulatovića i očekuje pozitivan odgovor.

“Njegova ličnost i djelo zaslužuju da Glavni grad Crne Gore se oduži jednom od njenih najboljih sinova koji je bez mrlje proživio životni vijek ostavljajući značajni trag od Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, preko najznačajnijih državnih funkcija do njegovog nevinog stradanja od struktura kojima je smetao njegov lični i politički ugled i bezrezervna spremnost da se suprostavi kriminalnim strukturama. Očekujem jednoglasnu podršku našem predlogu”, kazao je Čađenović.

U ime mještana Komana Branimir Radulović je predložio da se bulevar od Podgorice do Danilovgrada nazove po sudiji Suli Radovom, a da se saobraćajnica u Tološima koja nosi ime Sule Radova preimenuje.

Mjesna zajednica Proleter predložila je da se Ulica Pavla Paše Vukovića preimenuje u Ulicu cara Dušana ili Milana Tepića, objavio je Dan.

O ovim predlozima, kako je saopštio predsjednik Savjeta Boris Pejović, članovi ovog skupštinskog radnog tijela će se izjasniti na sjednici koja će biti održana sredinom mjeseca.

Pejović je objasnio da procedura za određivanje naziva ulica regulisana Odlukom o obrazovanju radnih tijela Skupštine Glavnog grada, a primjenjuju se i odredbe Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Zakona o spomen – obilježjima.

“Odredbama člana 10 Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore propisano je da naziv naselja, ulice i trga određuje skupština jedinice lokalne samouprave, uz prethodno pribavljeno mišljenje mjesnih zajednica na čijem području se nalazi naselje, ulica, odnosno trg. Naselje, ulica i trg mogu dobiti naziv po geografskim i drugim pojmovima, značajnim događajima ili istaknutim ličnostima. Ako se naziv naselja, trga ili ulice određuje po značajnom događaju ili istaknutoj ličnosti primjenjuje se zakon kojim se uređuju spomen-obilježja”, naveo je Pejović, prenosi Dan.

On je naveo da naselja, ulice i trgovi na području jedinice lokalne samouprave ne mogu imati isti naziv.

“O promjeni naziva odlučuje skupština jedinice lokalne samouprave. Inicijativu za promjenu naziva naselja, ulice i trga može pokrenuti skupština jedinice lokalne samouprave ili 30 odsto građana koji imaju biračko pravo u naselju, odnosno naseljima za koja se zahtijeva promjena. Članom 2 stav 2 Zakona o spomen-obilježjima je propisano da se nazivi javne ustanove, javnog preduzeća, naselja i javnog objekta (ulica, trg, put, park, česma i dr.) smatraju spomen-obilježjima, ako simbolizuju vrijednosti kojima se trajno obilježavaju značajni događaji, čuvaju uspomene na istaknute ličnosti, njeguju ljudski ideali i kulturno-istorijske tradicije i odaje počast borcima za slobodu, civilnim žrtvama rata i masovnim stradanjima ljudi”, naveo je Pejović.

Tags

47

avatar
1000
37
10
0
 
44
predroKonik expresOkinavosvizajednoGoki 1
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
predro
Gost
predro

Aleksandra Vučića? Predsjednika najveće srpske države.

Okinavo
Gost
Okinavo

Zašto ne i Džingisa kana,najmoćnijeg svjetskog vladara svih vremena

Okinavo
Gost
Okinavo

Zašto ne i Ivana Groznog najmoćnijeg slovenskog vlafara svih vremena

Goki 1
Gost
Goki 1

Ovi si bolesni.koje ludilo kod njih qq

Gorčin
Gost
Gorčin

Zašto nema predloga za istaknute ličnosti iz Crne Gore npr. Veljka Milatovića ili Veselina Đuranovića. Da li se mogu porediti predloženi kandidati, recimo pokojni Pavle Bulatović, kojega sam lično poznavao i za koga mogu reći da je bio čestit čovjek sa ličnošću Veljka Milatovića, narodnog heroja i revolucionara.

Čong Li
Gost
Čong Li

Dado Djuric -jedan od najvecih svjetskih slikara
Nikac od Rovina -veliki Crnogorski junak
Uros Toskovic- jedan od najboljih crtaca svih vremena
Milo Milunovic- umjetnicka gromada
Ivo Vizin- coek koji je oplovio svijet prije 200 godina
Dragan Radulovic – ljudska velicina
Hajriz Brcvak- coek koji nam je kupio ihaha resporatora
Matija Zmajevic admiral itd itd
Ovo za tepica, dusana, rajsica, pecu i necu, zaista ne bih komentarisao

svizajedno
Gost
svizajedno

Braavooo , predložio bi da se spisku dodaju i imena izuzetnih sportista CG koje su svi voljeli …. 👏👏👏

Titogradski
Gost
Titogradski

Susic sljega vidio sa 25 god prvi put bulevar i sad oce da ga imenuje

Eto tako
Gost
Eto tako

Nemamo znacajnih Crnogoraca izgleda pa uvozimo ljude sa strane. E tako vas svi cijenili kao sto cijenite sebe i svoju drzavu.

kili
Gost
kili

Car Dusani je bio Albanac Kosovar

Che
Gost
Che

Dobro je. Jos uvjek ne predlazu bulevar draze mihailovica, ulicu pavla djurisica i trg nikole kalabica. Sto ne znaci da nece

Soko tica
Gost
Soko tica

Ulica …. Specijalna vojna operacija Dubrovnik 1991 !!!

Soko tica
Gost
Soko tica

Trg nazvati po Baimalom knindzi 😂😂😂

HAJDUK
Gost
HAJDUK

Cekamo Ulice…Arkan, Legija,Ceca, Kristijan,Mica trofrtaljka,bolje i ne zasluzujemo

Boka more
Gost
Boka more

čučuk stana prepodobna

gwido
Gost
gwido

Trebalo bi dati “setaliste opanaka “

amo
Gost
amo

Sve ulice u Podgorici nazvati Srbistan,a onda im dodati brojeve.Ubičili svetosavci od kad dođoše na vlast,ali redom se krave ližu,kako ode DPS još brže će i oni.

Luka
Gost
Luka

JA mislim da mi nemamo ulicu nijednog vladara iz dinastije Vojislavljevića,npr Bodina ,Mihaila .Oni su utemeljili crnogorsku državnost,a za strance bi radije birao umetnike,nego političare i vladare,jer oni najčešće nisu kontroverzni.Dajte Srbina Ćopića,Desanku Maksimović,Zorana Radmilovića

Da da
Gost
Da da

Ulica Dragana Radulovica.

Covjek je bio i ostace upamcen, toliko je zasluzio od grada.

Pjesnik, slikar, humanitarni radnik. Covjek.

Misko
Gost
Misko

i treba!!!

MarioBross
Gost
MarioBross

Daj vise otkacite se od srednjovjekovnih srpskih vladara…dajte ulice po knjizevnicima, naucnicima, sineastama, narodnih heroja…Ako ne mozete da se dogovorite, dajte po brojevima pa vuci siti i ovce na broju…Vise ste dozlogrdili i Bogu i narodu!!!

Sioklides
Gost
Sioklides

Kako se srbi grabe za nasu istoriju i tradiciju a mi kao dokaz poslusnosti uvodimo njihivu ….a pavla ubise u sred BG bez ikakve istrage ….znaci udba …sadasnja BIA

GorSt
Gost
GorSt

Moze li i majka devet Jugovica da dobije ulicu?

Nikola
Gost
Nikola

Majka devet jugovica i Stari jug Bogdan bb

Ćeta
Gost
Ćeta

Dva najveca bulevara da se zovu skraceno AV-1i AV-2 ,pa alekadmndar karadordevic pa aleksandar rakovic i nadite jos kojega aleksandra dusmanina CG nemojte koju licnost iz CG ni slučajno

HAMZA
Gost
HAMZA

Svakome svaka čast. Al zašto?

Mili
Gost
Mili

I Krstu makarondžiji jedan sokak. Ako može na Konik, đe ga vole komite

Konik expres
Gost
Konik expres

Može ,ali ti dođi na Konik ako ti basta da je postaviš

Šetači opanaka
Gost
Šetači opanaka

Mahmudu II na Zabjelo zbog trobojke-Mahmudije!

Lovcenska
Gost
Lovcenska

A muse kesedzije ?
Mislim da bi berane trealo da se zove šarac kraljevica marka !

Veriking
Gost
Veriking

Gluposti.

Bombina
Gost
Bombina

Polako ali sigurno ova država tone u sve veći glib.

Maestro PgCg
Gost
Maestro PgCg

Ahahaahahahahhaha , a smradovi , sto ne postavite neko ime od onih Koji su izgradili i vladali Podgoricom 5,6 vjekova , ima tu dosta znacajnih ljudi , ah da , ne priznajete istoriju pravu pa izmisljate imena koja nemaju veze ni sa drzavom a kamoli gradom

roki
Gost
roki

Ko nije znao da i od dna ima dublje

Cikota
Gost
Cikota

Samo “brkaju” ovaj narod,i ovako smo zbunjeni!🙈🙈

Bjelopavlic
Gost
Bjelopavlic

Neka ubace i ulice Jovane Jeremic i Gospodara Aleksandra Vucica nista me vise ne cudi od novokoponovanih Srba.

Miris Dunja
Gost
Miris Dunja

😂😂😂😂😂😂😂
Lepi mica, i mitrovic zeljko, janjus i mensuri.😂😂

Minjo
Gost
Minjo

Ne zaborabite ognjena amidžića i sanju marinković 🤣🤣🤣🤣

Adam
Gost
Adam

A cica Draza?

Caja
Gost
Caja

Dosao stojser u Podgoricu i bi da mijenja imena ulica?! Nevjerovatno!!

🇲🇪Tuđemil🇲🇪
Gost
🇲🇪Tuđemil🇲🇪

Ovi će izbaciti imena crnogorskih ličnosti i antifašista i ubaciti tuđe vladare i istoriju u namjeri da perfidno mijenjaju našu istoriju i indetitet!

Minjo
Gost
Minjo

E čuš Pavla Bulatovića i Cara Dušana?!
A kakve veze Car Dušan ima sa Pg i Cg uopšte nesreće jedne?!

Janko
Gost
Janko

Ima jer je vladao Ribnicom i Zetom kao mladi kralj, u Zeti mu je bio dvor. A onda je vladao cijelom Srbijom, uključujući i Zetu, kao kralj i car. Tad nijesu postojale ni Podgorica ni Crna Gora čak ni kao pojam, pa ni vjekovima kasnije. Tada su bile Ribnica i Zeta. Ovo je njegova država, on je bio vladar Zete,… Više »

Milena
Gost
Milena

“Njegova drzava” ” najveci vladar” ispran mozak totalno. Dajte onda ove sto su vladali 5 vjekova, pa inace su nam geni najvise turski, mada mi to ne volimo da priznamo ali fizionomija ne laze. Sa cevapa na Cecu ali se kunemo u Rusiju i izmisljenu istoriju

Obican crnogora
Gost
Obican crnogora

Bas zbog toga ne treba.Crna Gora postoji dovoljno dugo pod tim imenom i ima dovoljnonznacajmih i zasluznih licnosti koje su zivjele pod njenim imenom…

Konik expres
Gost
Konik expres

Gdje si pokupio sve te podatke?Da nijesi to čuo od marića ili od bokana…

A sto je ovo😂
Gost
A sto je ovo😂

Ne no neka stave ulice spc.

Send this to a friend