Društvo

UNHCR i One donirali tablet računare i internet pakete izbjeglicama

Foto: UNHCR
Foto: UNHCR

Predstavnici Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice UNHCR i telekomunikacione kompanije One uručili su vrijednu donaciju, tablet računare i internet pakete, djeci koja su sa svojim porodicama primorana zbog oružanih sukoba da zatraže utočište u Crnoj Gori, saopšteno je iz UNHCR-a.

Donacija, koja će omogućiti djeci da lakše prate školske programe i nastavu, sprovodi se u okviru dugogodišnje saradnje između UNHCR-a i kompanije One.

Mensur Bajramspahić, šef odjeljenja za vanjske odnose u UNHCR-u, je rekao da Agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice UNHCR i kompanija One blisko sarađuju od 2020. godine u pružanju konkretne pomoći izbjeglicama, tražiocima azila i drugim licima pod zaštitom UNHCR-a.

“Tokom 2021. godine, zajedničke aktivnosti komunikacija u zajednici, omogućile su blagovremeno informisanje lica pod brigom UNHCR-a o svim mjerama suzbijanja pandemije koronavirusa, čime se doprinijelo niskoj stopi transmisije virusa među ovom populacijom. U 2023. godini, saradnju nastavljamo prevashodno u jačanju integracije lica koja su našla utočište u Crnoj Gori, uključujući i kroz podršku sveobuhvatnom pristupu sistemu obrazovanja”, rekao je on.

Srđan Šišić, direktor korporativnih poslova u One Crna Gora, saopštio je da je ova donacija još jedan korak u misiji kompanije da pomogne onima kojima je to najpotrebnije.

“Mislim da je dužnost kako javnog tako i privatnog sektora da se pridruži UNHCR-u u njihovoj misiji da pomogne onima koji su utočište od užasa rata pronašli u Crnoj Gori. Kompanija One je svjesna izazova sa kojima se izbjeglice u Crnoj Gori suočavaju i zato nastavljamo da pružamo konkretan doprinos kako bi im život u našoj zemlji bio lakši. Vjerujemo da je obrazovanje osnovno ljudsko pravo i ponosni smo što i ovom donacijom možemo da podržimo djecu na njihovom putu sticanja znanja,” kazao je Šišić.

Roman, izbjeglica, u ime svoje djece je izrazio veliku zahvalnost.

“Veoma smo zahvalni na donaciji tableta. Tableti će djeci biti od koristi za učenje crnogorskog jezika, a pomoći će i u izradi školskih zadataka. I naravno neće im biti dosadno tokom praznika”, kazao je on.

UNHCR se zahvaljuje kompaniji One na dosljednoj primjeni korporativne društvene odgovornosti za dobrobit ljudi koji su primorani da napuste svoje domove i zatraže utočište u Crnoj Gori.

Send this to a friend