Društvo

Univerzitet Crne Gore aktivan na forumu u Rimu: Izazovi za mir – EU liderstvo za mir na Balkanu

Foto: UCG

Investiranje u obrazovanje novih generacija koje će promovisati dijalog i mir ključno je za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu. Ovaj princip istaknut je na međunarodnom Forumu u Rimu na temu „Izazovi za mir: EU liderstvo na Zapadnom Balkanu“, na kojem je učestvovao i rektor Univerziteta Crne Gore, prof. dr. Vladimir Božović, saopšteno je sa UCG-a.

Forum je organizovala Evropska asocijacija internacionalnih studija (AESI) u saradnji sa Delegacijom Evropske komisije i Kancelarije Evropskog parlamenta u Italiji.

“Učešće Univerziteta Crne Gore na internacionalnom Forumu u Rimu, predstavlja važan korak ka jačanju saradnje između akademske zajednice i evropskih institucija u promociji vrijednosti mira i stabilnosti, kojima jednako svi težimo”, ocijenio je rektor Božović.

On je aktivno učestvovao u sesijama koje su se bavile univerzitetskom saradnjom i mirnodopskim procesima na Balkanu, pružajući uvid u inicijative i aktivnosti koje realizuje Univerzitet Crne Gore.

Ponovio je da Univerzitet Crne Gore ima izuzetno jake akademske veze u regionu, te da zajedničke akcije među univerzitetima zemalja Zapadnog Balkana ne samo da su bez tačaka sporenja već su ključne za unapređenje odnosa među zemljama na političkom nivou.

Pored predstavnika čelnika visokoškolskih institucija iz regiona, na Forumu su učestvovale i istaknute javne ličnosti iz svijeta politike i diplomatije, među kojima i dr Carla Corazze, direktor Evropskog parlamenta u Italiji, dr Antonija Parentija, šef Predstavništva Evropske komisije u Italiji, i prof. dr Massimo Maria Caneva, predsjednik AESI-ja.

Diskusije na forumu su obogaćene i refleksijama o istorijskim perspektivama, koje naglašavaju osnovne vrijednosti koje leže u osnovi evropskog jedinstva i saradnje.

Forum je zaključen sesijom za diskusiju i zaključke, a Univerzitet Crne Gore imao je priliku da iznese svoje stavove i predloge.

Send this to a friend