Društvo

Uprava pomorske sigurnosti dobija specijalizovano plovilo

Foto: Jedro

Uprava pomorske sigurnosti za tridesetak dana imaće specijalizovano plovilo RIB kojim će biti unapređena opremljenost ove službe.

Govoreći o karakteristikama plovila u Uprave pomorske sigurnosti navode da je dužina čamca devet metara, ima dva motora po 225 konja, 45 milja.

“Vrijeme reakcije smanjujemo za 30-40 odsto u traganju i spašavanju. Na primjer od Bara do Ulcinja stižemo mnogo brže, za nekih pola sata umjesto dosadašnjih 50 minuta”, kažu iz UPS.

“Besplatna telefonska linija Uprave pomorske sigurnosti, na kojoj građani mogu prijaviti sve neregularnosti na moru, a tiču se bilo kog incidenta, traganja i spasavanja, kao i zaštite mora od zagađivanja je 129. Sve službe su 24 časa dostupne”, rekao je direktor Uprave pomorske sigurnosti Safet Kočan.

Pripadnici Odjeljenja traganja i spašavanja Upave pomorkse sigurnosti Crne Gore u obaveznoj su pripravnosti da u slučaju potrebe reaguju najkasnije 15 minuta od poziva. Reagovanje podrazumijeva da su na poziv za intervenciju (spašavanje ili traganje za ljudima, ili imovinom na moru), krenuli nekim od svojih plovila u akciju. Ovo vrijeme predstavlja svjestski standard reagovanja timova za spašavanje i traganje na moru.

Odjeljenje traganja i spašavanja Uprave pomorske sigurnoisti, sada raspolaže sa dva stalno stacionirana plovila u luci Bar (aluminijski radni čamac SAR 1 i katamaran SAR 3 koji obavlja i funkciju komandnog broda službe), višenamjenski gumeni gliser SAR 4 je uglavnom na vezu u Sutomoru, dok je SAR 2 na vezu u Kotoru.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
NIKŠIĆKO
Gost
NIKŠIĆKO

pihhh, kad su ovo imali nikotinski preduzetnici 😈

Send this to a friend