Društvo

Upravni odbor UCG priprema smjenu Nikolića, za rušenje traže glas studenata

Danilo Nikolić

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore, kako saznaje Pobjeda, sprema smjenu rektora prof. dr Danila Nikolića, a to bi se moglo dogoditi već sjutra za kada je zakazana sjednica, ako uspiju da „slome“ makar jednog od tri predstavnika studenata u ovom tijelu.

Nezvanični sagovornici Pobjede kažu da vladini predstavnici u Upravnom odboru za sada nemaju većinu, ali i da intenzivno rade kako bi ubijedili makar jednog od studenata da ih podrži.

Predsjednik Upravnog odbora je prof. dr Duško Bjelica, kao predstavnik akademskog osoblja sa akademskim zvanjem, a njihovi predstavnici su i prof. dr Gordana Paović-Jeknić, prof. dr Miloš Knežević, dr Mirko Đurović i prof. mr Miran Begić.

Predstavnici osnivača, odnosno Vlade Crne Gore su: dr Budimir Aleksić, prof. dr Vladimir Božović, dr Milena Burić, prof. dr Milijana Novović-Burić i prof. dr Rajka Glušica.

Predstavnica saradnika je Sara Arianna Serhatlić, dok je Desanka Radojičić, predstavnica stručnog i neakademskog osoblja.

Studente u Upravnom odboru Univerziteta, kako je navedeno na sajtu ove visokoškolske institucije, predstavljaju: Milena Šekularac, Amar Rastoder i Danilo Banović.

Upravni odbor, između ostalog, bira i razrješava rektora i generalnog sekretara Univerziteta, dekane i direktore organizacionih jedinica, imenuje i razrješava prorektore, predstavnike u organima upravljanja organizacije čiji je osnivač Univerzitet.

Za smjenu Nikolića potrebno je da inicijativu podrži osam, od 15 članova Upravnog odbora.

Rektor Nikolić na čelo Univerziteta Crne Gore došao je nakon što je u oktobru 2017. prvi put u istoriji ove institucije smijenjen rektor, odnosno rektorka Radmila Vojvodić.

Nešto duže od tri godine Nikolića čeka ista sudbina, da ode onako kako je i došao na funkciju.

Ona je te godine ušla u otvoreni sukob sa tadašnjom Vladom na čijem je čelu bio Duško Marković i ministrom prosvjete Damirom Šehovićem, nakon što je, mimo odluka Univerziteta, Vlada odlučila da sjedište Visoke medicinske škole ostane u Beranama.

I tadašnjoj Vladi je, da bi plan smjene Vojvodić sprovela u djelo, nakon što su dobili naklonost Bjelice koji je i tada bio na čelu Upravnog odbora, bilo potrebno da smijeni neke od svojih članova u ovom tijelu, ali i da dobije podršku studenata. Vojvodić je razriješena na inicijativu vladinih predstavnika.

Dio akademske zajednice, među kojima i aktuelni šef Vlade Zdravko Krivokapić, burno je reagovao zbog razrješenja Vojvodić i u otvorenom pismu su poručili da je Vlada činom smjene rektorke ugrozila autonomiju i integritet Univerziteta i narušila ugled ove ustanove i Crne Gore kao demokratskog društva.

Tadašnji ministar kulture Janko Ljumović zbog smjene Vojvodić podnio je ostavku.

Vojvodić je tada Upravni odbor kvalifikovala kao komesarsko tijelo koje funkcioniše po principu ,,neprosvijećenog staljinizma“.

“Oportunizam, diktirano ponašanje, poslušničko ponašanje, instrumentalizovanje studenata poražavajuće je za akademsku zajednicu”, rekla je ona.

Krivokapić 2017: Dovoljno je  da imate određeni broj ruku i nije bitno što su činjenice

Nakon smjene Radmile Vojvodić 3. oktobra 2017. godine, tada predsjednik Centra za doktorske studije UCG Zdravko Krivokapić, na konferenciji za novinare kazao je da razlog „možda treba tražiti u krilatici: ovi gore ne ljube regule i uspjeh je nedopustiv“.

“Danas kada pogledamo šta je to odrednica za našu budućnost, ja sam, pravo da vam kažem, zaplašen. Šta će biti sa nama. Postavlja se pitanje ko je sljedeći. Dovoljno je da imate određeni broj ruku i apsolutno nije bitno šta su činjenice”, rekao je Krivokapić tada.

8

avatar
1000
8
0
0
 
8
Da.AnaSenadBarakaProvokatorka
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Da.
Gost
Da.

Kako makar jednog studenta ako, im treba 8 glasova? Treba im sva tri studenta, ili vise, ako ovi iz vlade nisu jednoglasni u tome.

Ana
Gost
Ana

Inkvizicija SPC-a pokriva sve u CG.

Senad
Gost
Senad

Daće Bog.

Baraka
Gost
Baraka

Gojka Perovica za rektora. S Bozjom pomocu..

Provokatorka
Gost
Provokatorka

Znači naš premijer je prestao da podržava DPS još daavne 2017 godine

Petrovac1
Gost
Petrovac1

A koji crni studenti, nema tu srece. To su momci i djevojke koji godinama trpe razne divljake od profesora i nista ne rade po tom pitanju. Bitno im je da se nalokaju petkom vece a od njihove inicijative nema nista, a mogli bi dosta da urade jer studenata ima puno

Ti I virus
Gost
Ti I virus

Polagano nek put putuje ..

S morske pjene
Gost
S morske pjene

Doslo doba da tajo ne pomaze vise djeci u nasljedstvo radnog mjesta
😁😁😁

Send this to a friend