Društvo

URA: Jedini način da se zadrže medicinari jeste povećanje plata od novca kojeg ima

Jedino dugoročno rješenje koje bi riješilo problem velikog odliva medicinskog kadra u inostranstvo jeste znaćajno povećanje zarada ljekarima pogotovo onim najbolje dokazanim u svom poslu ali i svim ostalim zdravstvenim radnicima, saopštili su danas iz Građanskog pokreta URA.

<<<Njemačkoj su potrebni ljekari i naše ustanove mogu ostati bez doktora<<<

Oni napominju da su u više navrata, u posljednjih nekoliko godina, pa i u svojoj reformi zdravstvenog programa “Zdravstvo za sve”, upozoravali da Crna Gora mora da školuje najbolje ljekare za potrebe države ali i da treba da ima zdravstvenu politiku koja bi zadržala najbolje i sve one bez kojih država ne može, a to su svakako zdravstveni radnici.

“Posljednje izjave pomoćnice ministra zdravlja o tome da ljekari iz patriotizma treba da ostanu u zemlji da operišu srce za 600 eura jesu za rubriku vjerovali ili ne. Takav jedan ljekar kao gospođa Miranović, koji ne poznaje zdravstvenu politiku i ne konsultuje one iz okruženja ili šire koji znaju da vode zdravstvenu politiku, ne treba da radi u Ministarstvo zdravlja i da cijeli resor kompromituje ako već sebe ne čuva kako se očekuje. Za gospođu Miranović je najbolje je da se bavi pedijatrijom jer je tu najbolja”, kažu iz URE.

Ponavljaju da su predlagali praktična rješenja za poboljšanje zdravstva ali da nije bilo reakcija od strane Vlade a da ne govorimo od strane Ministarstva zdravlja.

“Totalni debakl koji se tiče zakazivanja pregleda, nedostatak ljekara u Hitnoj medicinskoj pomoći i domovima zdravlja, problemi ljekova govore o diletantskoj politici, politici koja nema sistem nego se bavi krpljnjem sistema. Rezultate vidimo”, ukazuju oni.

Kažu da očekuju da neke od institucija zemlje odreaguju na prijedlog Zakona koji sprema Ministarstvo zdravlja jer je on diskriminatorski, krši Ustav i osnovne slobode čovjeka.

“Kad se sredstava od million eura iz kase za stanove ministra, koji, apsurd, imaju riješeno stambeno pitanje, budu usmjeravala u povećanje plata zdravstvenim radnicima, koje godinama stagniraju, onda će se problemi početi rješavati. Dakle novca ima, samo ga treba pravilno usmjeravati”, zaključuju u saopštenju.

6

avatar
1000
5
1
0
 
5
Surova realnostEks službenikJok, moreNeraMaka
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Surova realnost
Gost
Surova realnost

A kako ste vi cakani! Vi da se pitate svima bi plate povećali! Dobijaju dosta koliko rade i koliki su stručnjaci, a i naplate se sami…

Jok, more
Gost
Jok, more

Ovi nisu normalni! Pa valjda treba trošiti za nove i nove stručnjake u administracijama mnogobrojnih ministarstava, a ne na nekakve doktore, koji uopšte i nisu članovi partija.

Nera
Gost
Nera

URA nikad ne spominje već sada najvećeg crnogorskog hotelijera,koji još uvijek isplaćuje plate na ruke i nikad se URA ne zapita,odakle pare za na ruke.

Maka
Gost
Maka

Najveci problem je rad na crno, kad bi svi poslodavci uplatili doprinose , t.j. u fond zdravstva, bilo bi i para za vece plate.

Eks službenik
Gost
Eks službenik

Maka: Ne, prijatelju, problem je ogroman broj činovnika. Kada se poveća naplata poreza taksi i doprinosa, automatski se zapošljavaju nove horde činovnika. Na njihove plate odlazi najveći dio tih para.

Istina
Gost
Istina

Mi ne možemo da platimo ljekare i druge stručnjake, koliko može Njemačka i Austrija, koji su glavni krivci za odliv kadrova svih profila(ovo je definitivno regionalni problem), jer su pojednostavili procedure zapošljavanja, a sve zbog loše njihove unutrašnje kadrovske strukture . Ima grešaka i u našoj strategiji,ali ovo je trend u čitavom regionu, čak Hrvatska i posebno Slovenija otvaraju širom… Više »

Send this to a friend