Društvo

Uskoro preko 500 novih dvotočkaša u Podgorici, novi biciklistički koridor na Zabjelu

Glavni grad Podgorica nedavno je raspisao konkurs za dodijelu trećeg ciklusa subvencija kroz projekat „Podgorica na dva točka“. Inicijalno je planirano da se za ove namjene izdvoje sredstva u iznosu 20.000 eura, kojima bi se građanima omogućilo da pod povoljnim uslovima kupe oko 50 električnih trotineta i oko 100 bicikala.

Međutim, kako naglašavaju iz Glavnog grada,  interesovanje građana je prevazišlo naša očekivanja, pa će oni kroz treći ciklus finansirati kupovinu više od 500 novih dvotočkaša, odnosno subvenciju će dobiti svi oni sugrađani koji su ispunili uslove propisane konkursom i predali traženu dokumentaciju u određenom roku.

O značaju projekta, ali i o planovima Glavnog grada na polju unapjeđenja biciklističke infrastrukture na teritoriji Podgorice, ekskluzivno je u svom gostovanju na TVCG u emisiji „Hronika Podgorice“, govorio gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

foto: Arhiva

“Nedavno smo pokrenuli treći ciklus realizacije projekta „Podgorica na dva točka“. U prethodna dva smo podijelili skoro 250 bicikala, ovog puta smo računali da će nam biti dovoljna sredstva u iznosu 20.000 eura, što bi bilo dovoljno za kupovinu 100 bicikala i 50 električnih trotineta. Ispostavilo se, na kraju, da će nam trebati ako želimo svim ispravnim aplikantima da izađemo u susret, a ja sada ekskluzivno kažem da hoćemo, preko 60.000 eura. To je novac koji će obezbijediti Glavni grad i zahvaljujući tome preko 100 sugrađana će ostvariti pravo na kupovinu električnih trotineta pod povoljnim uslovima i isti je slučaj sa preko 400 sugrađana koji će kupiti nove bicikle”, kazao je Vuković.

Kako je istakao, uporedo s tim u narednim danima bi trebalo da krene temeljna rekonstrukcija Ulice 27. marta, odnosno Ilije Plamenca, koja je najvažnija saobraćajnica na Zabjelu i u sklopu te rekonstrukcije taj dio grada i cijela Podgorica će, kako dodaje,  poslije duže vremena dobiti novi biciklistički koridor-

“Ja želim da najavim još jednu novinu u tom smislu i ako sve bude kakao treba, odnosno ako dobijemo zeleno svijetlo od naših kolega iz Sekretarijata za saobraćaj da će to biti slučaj i u samom centru grada, jer planiramo da jednu traku u Ulici slobode potpuno oslobodimo od automobilskog saobraćaja, da je rezervišemo za bicikliste i na taj način dobijemo još jedan novi biciklistički koridor od Gorice prema Zabjelu“, zaključio je gradonačelnik.

Podsjećamo, Glavni grad ozbiljno radi na promociji alternativnih vidova saobraćaja i zaštiti životne sredine, pa smo pokrenuli brojne inicijative i ovo je jedna od njih. Stanje je danas znatno bolje u odnosu na prethodni period, posebno na planu infrastrukture, ali tu smo zato što može još bolje i što moramo zajedno raditi.

“Podgorica na dva točka” pokrenuta je kao pilot projekat, ali kada je od strane građana dočekan sa entuzijazom i zadovoljstvom, odlučili smo da je neophodno nastaviti ga, kako bi što veći broj naših sugrađana dobio šansu da kupi biciklo po povoljnim uslovima i uz podršku Glavnog grada.

14

avatar
1000
8
6
0
 
13
VektramazAnitagogoVirus
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Anita
Gost
Anita

Ne idem biciklistickom stazom bez kad moram, o tome pricam i imala sam upravo tu neprijatnu situaciju na dijelu trotoara gdje je uska i staza za bicikliste i dio za pjesake.

gogo
Gost
gogo

kako pojedini biciklisti voze, mislim da to za ulicu slobode uopšte nije dobra ideja, kao da su na trke

Jasarko
Gost
Jasarko

Kruzni kod zabjelske vektre obavezno ne moze se ukljuciti sanse nema u saobracaj. Pjesaci takodje imaju problem.

Shade
Gost
Shade

Svaka cast! Ulica 27.marta i Ilije Plamenca su odavne zrele za rekonstrukciju, steta sto nisu planirane kao bulevar sa razdjelnim ostrvom. Obavezno na raskrsnici kod zabjelske vektre napraviti kruzni tok ili staviti semafore jer su sve vece guzve pogotovo iz pravca onih zgrada ispod Ljubovica. Prilikom rekonstrukcije trotoara i pravljenja biciklistickih staza ostaviti i prostor za sadnju drveca, pa u… Više »

Bak
Gost
Bak

Greota ako ne idrade razdjelno ostrvo sa drvoredom

RofZ
Gost
RofZ

Džaba će se pravit bulevar, kad će se opet lijeni stanari zabjelske vektre po sred njega parkirat, i kad će se svi oko škole parkirat i po trotoarima i na cesti

Vektra
Gost
Vektra

Na ulicu se parkiraju vecinom “kladionicari”

Kompleksasi
Gost
Kompleksasi

STO CEMO SA PARKINZIMA

Vantage1111
Gost
Vantage1111

E da je srece svima drzava po biciklo da kupi, da se svi vozamo, da se kola ne koriste ovoliko jer mi ulica za ovoliko kola nemamo!

Simo Matavulj
Gost
Simo Matavulj

Odlicne su one biciklisticke trake, ako se to moze tako nazvati, u centru Podgorice..

Anita
Gost
Anita

Ovo je super ali moram na nesto da skrenem paznju. Biciklisti kad voze ne bi se zivi pomjerili ako je ispred njih starija osoba ili majka sa kolicima i bebom nego zvone da im se oni pomjere, ovo je redovna pojava. Ako je biciklisticka staza obiljezena a uzak trotoar ponekad pjesaci nemaju dje. Desilo mi se da sam nosila dijete… Više »

Www
Gost
Www

kuda te zaobisao kad ti nijesi imala dje?? 😀 😀 😀

Virus
Gost
Virus

Ti nemoj da ideš biciklističkom stazom. Ideš li tako i ulicom ?

maz
Gost
maz

Čini mi se da nije problem ni u biciklisti ni u Vama kao pješaku, već u rješenju staze/trotoara, zbog čega očigledno smetate jedno drugom dok se krećete.

Send this to a friend