Društvo

Usluge hiperbarične komore i magnetne rezonance dostupne i u Beranama

U cilju približavanja i bolje dostupnosti zdravstvne zaštite građanima u svim područjima Crne Gore omogućeno je ostvarivanje zdravstvenih usluga i u privatnim zdravstvenim ustanovama koje se nalaze u mreži zdravstvenih ustanova. Građani, konkretno u sjeveroj regiji usluge hiperbarične komore i magnetne rezonance mogu ostvariti u PZU Tesla Medical u Beranama.

Zdravstvena ustanova TeslMedical ima sklopljen ugovor sa Fondom za zdravstveno osiguranja za hiperbaričnu komoru i magnetnu rezonancu tako da uz uput ljekara građani ove zdravstvene usluge mogu ostvariti besplatno, o trošku Fonda za zdravstveno osiguranje.

“Posjedujemo najsevremeniju petomjesna komoru koja je proizvedena u firmi Barox u Istanbulu, urađena je po NATO standardima i posjeduje sve sertifikate za rad. Odlikuju je komfornost i prijatan ambijent, pacijent u toku tretmana može gledati film, slušati muziku uz konstantan nadzor medicinskog lica. Hiperbarična medicina je specifična grana medicine koja proučava i u praksi primenjuje povoljne terapijske efekte kiseonika pod povišenim pritiskom i atmosfere povišenog pritiska uopšte. Ona se zasniva na prirodnom lijeku: čistom (100 odsto) medicinskom kiseoniku koji se primjenjuje pod uvećanim ili hiperbaričnim pritiskom, (većem od atmosferskog koji na površini mora iznosi 1 bar) u tzv. hiperbaričnim komorama”, saopštio je za CdM vlasnik PZU Tesla Medical iz Berana dr Ognjen Gudelj.

Prema njegovim riječima, prije prijema bolesnika za liječenje hiperbaričnom oksigenacijom, ljekar mora da ima uvid u kompletnu medicinsku dokumentaciju bolesnika, i od njega uzima iscrpnu anamnezu. Ljekarski pregled prije liječenja, obuhvata sljedeće procedure i to: specijalistički ljekarski pregled ljekara hiperbarične medicine, konsultativni pregled jednog ili više specijalista drugih grana medicine, rutinske dijagnostičke procedure koje obuhvataju; radiografiju srca i pluća sa spirometrijom, radiografiju paranazalnih šupljina, dopler krvnih sudova (zavisno od lokacije promjena), eho srca, elektrokardiogram a prema potrebi i Holter EKG, osnovne i biohemijske laboratorijske analize.

Liječenjem hiperbaričnom oksidacijom obuhvaćena su hitna stanja: gasna embolija, gasna gangrena, dekompresiona bolest, opekotine, trovanje ugljen monoksidom, naglo nastala gluvoća, slijepilo, u oblasti hirurgije: akutno i hronično gnojenje kostiju, aseptička nekroza kuka, nezarastajući prelomi, birgerova bolest, sporozarastajuće rane, teške povrede sa poremećajem cirkulacije.

Takođe, u oblasti interne medicine: akutna reumatska upala zglobova, čir na želucu i dvanaestopalačnom crijevu, kronova bolest, šećerna bolest, dijabetesno stopalo, hronična srčana insuficijencija, u oblasti neurologiji i neurohirurgiji: autizam, moždani apsces, moždana paraliza i mehaničke povrede mozga i kičmene moždine, glavobolja, migrena, vrtoglavica, otorinolaringologija i hiperbarični kiseonik u službi zdravlja, revitalizacije, podmlađivanja i ljepote.

“U zavisnosti od potreba pacijenata, u mogućnosti smo da obavimo svu potrebnu radiološku dijagnostiku. Standardnim rendgen aparatom mogu se uraditi: nativni snimci kostiju, zglobova, pluća, trbuha, kao i različite vrste konstantnih snimaka. Na raspolaganju su i ultrazvuk, mamograf i najsavremeniji 64 – slajsni CT skener za pregled svih djelova tijela, kao i najsavremenija MR magnetna rezonanca 1,5T. Koristeći aparate zadnje generacije naši ljekari imaju mogućnost primjene novih metoda kao i mogućnost da odgovore i najzahtjevnijim zdrastvenim problemima, koristeći najsavremeniju opremu, što omogućava kvalitetnu, brzu i bezbolnu dijagnostiku”, istakao je dr Gudelj i naglasio da na ovim savremenim aparatima rade obučeni radiološki tehničari a nalaze očitavaju eminentni stručnjaci iz ove obalsti iz regiona.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Berane
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Berane
Gost
Berane

Koje su cijene usluga za ova dva uredjaja?

Send this to a friend