Društvo

Uspostavljanjem Skupštine građana omogućiti njihovo učešće u donošenju odluka

Gradonačelnik Ivan Vuković, sa saradnicima, prisustvovao je panel diskusiji na temu Uspostavljanje skupštine građana.

Predstavnik njemačke nevladine organizacije Mehr Demokratie, Roman Huber, predstavnici Friedrich Ebert fondacije, Johanna Lutz, Max Brändle i Filip Milačić najstarije političke fondacije finansirane od strane Vlada Savezne Republike Njemačke, prikazali su rezultate istraživanja sprovedenog na ovu temu, te predstavili prednosti ovog modela organizovanja građana i njihovog učešća u procesu donošenja odluka, saopšteno je iz PG Biroa.

“Skupštine građana trebalo bi da doprinesu smanjivanju jaza između političkih elita i prosječnih građana. Slučajnim odabirom ljudi iz cijele populacije stvara se tzv. mini-javnost koja će, u saradnji sa stručnjacima, u ime naroda raspravljati o političkim pitanjima, kao i pitanjima od izuzetne važnosti za lokalnu zajednicu. Nakon određenog vremenskog perioda, zauzeće jedinstven stav”, kazali su predstavnici Fondacije.

Kako su kazali, mini-javnost treba da bude dovoljno mala da omogući interakciju svih učesnika i dovoljno velika da svojim stavom da reprezentativnu sliku stanovništva.

Glavni grad, prepoznat kao najtransparentnija lokana samouprava, razmotriće mogućnost uvođenja ovog modela participacije građana koji znači njihovo dodatno uključivanje prilikom donošenja najvažnijih odluka za grad i život u njemu.

“Cilj formiranja skupštine građana je da omogući našim sugrađanima da se na stručan, konstruktivan i ravnopravan način bave političkim pitanjima, te da njihov stav, u krajnjem, utiče na donošenje same odluke. Gradska uprava, na čijem sam čelu, u kontinuitetu sprovodi aktivnosti koje podazumijevaju participaciju građana, a sve što činimo u interesu je cjelokupne lokalne zajednice. U ovom projektu prepoznajemo mogućnost unapređenja komunikacije sa građanima, a samim tim i boljeg razumijevanja njihovih problema i potrebe”, kazao je gradonačelnik Podgorice, Ivan Vuković.

Kako je saopšteno na panel diskusiji istraživanje je pokazalo da skupštine građana mogu pružiti konstruktivan odgovor na krizne pojave sa kojima se danas suočavaju mnoga demokratska društva, poput gubitka povjerenja, selektivne uzdržanosti od sudjelovanja, kao i društvene polarizacije. Uvođenjem ovog modela participacije građana Podgorica bi bio jedini grad u Crnoj Gori i regionu koji na ovaj način osluškuje volju građana.

Predstavnici fondacije će, kako su najavili, istraživanje na temu skupštine građana predstaviti na konferenciji za medije u 17 časova, u Kuslevovoj kući.

Send this to a friend