Društvo

Usvojeni novi podsticajni zakoni za inovacije i tehnološki razvoj

Skupština Crne Gore juče je usvojila dva nova razvojna zakona – Zakon o inovacionoj djelatnosti i Zakon o podsticajnim mjerama za razvoj istraživanja i inovacija.

“Ovi zakoni predstavljaju bazičnu mjeru za jačanje IT privrede i funkcionisanje nacionalnog inovativnog ekosistema i omogućavaju širok spektar olakšica i podsticaja koji jednako važe za domaće i za međunarodne kompanije”, saopšteno je iz Ministarstva nauke.

Kako su dodali, na ovaj način otvaraju se nove mogućnosti za povećanje inostranih investicija u Crnoj Gori i čine našu zemlju atraktivnom destinacijom za tehnološko preduzetništvo i testiranje novih tehnologija.

“Kada su u pitanju olakšice i podsticaji naročito ističemo oslobađanje od poreza za startapove do 5 godina, umanjenje poreza i doprinosa do 50 odsto za zapošljavanje u inovativnim djelatnostima, kao i oslobađanje poreza na dobit od 100 odsto za reinvestiranje u inovativne projekte i startapove”, navode u Ministarstvu.

Ističu da će očekivani efekti novog zakonodavnog okvira rezultirati povećanjem broja startapova sa izvoznim potencijalom kao i broja zaposlenih u tehnološkom sektoru ali i znatno većim ulaganjem u inovativnu privredu što dalje vodi povećanju konkurentnosti i rasta ekonomije i smanjenju odliva talenata.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
nebitnomula jusufRoot
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
nebitno
Gost
nebitno

Realno još nije kasno… Jedino u ovo valja investicije radit’ sve ostalo je prolazno

mula jusuf
Gost
mula jusuf

bravo

Root
Gost
Root

Napokon neka pametna odluka

Send this to a friend