Društvo

Uvod za provjeru rada Alekse Bečića

Senatori se na elektronskoj sjednici izjašnjavaju o predloženoj odluci kojom se prvi put na Univerzitetu Crne Gore uređuje postupak provjere autentičnosti određenih radova koji su izrađeni prije 2015. godine. Sjednica je počela juče, a okončava se danas.

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, ova odluka predložena je kako bi se stekli uslovi da se provjeri sporni magistarski rad lidera Demokrata Alekse Bečića, jer ga je odbranio 2014. godine.

U uvodnom dijelu dokumenta, koji je sačinjen na jednoj stranici, precizirano je da se na ovaj način uređuje prethodni postupak za utvrđivanje plagijata publikacije/autorskog djela akademskog osoblja i osoba sa naučnim i istraživačkim zvanjima, koji su zaposleni na UCG, kao i studenata Univerziteta, nastalih prije uvođenja monitoringa magistarskih studija, koji je 30. aprila 2015. godine ustanovljen kao jedna od nadležnosti Odbora u okviru Centra za studije i kontrolu kvaliteta na UCG.

U daljem tekstu navedeno je kako proceduru treba da sprovodi “posebna komisija koju obrazuje vijeće organizacione jedinice (fakulteta) koja je sprovodila cjelokupni postupak, od prijave teze do odbrane magistarskog rada, pred komisijom i mentorom koji su imenovani od strane vijeća”.

“Komisija ima najmanje tri člana, iz uže stručne oblasti magistarskog rada, od kojih je jedan član metodolog za utvrđivanje plagijata. Članovi komisije ne mogu biti osobe u akademskom i naučnom zvanju koja su prethodno napisala pozitivnu recenziju rada, mentori i članovi komisija za ocjenu i odbranu rada, kao i ostali potpisnici zvaničnih izvještaja”,  precizirano je u odluci.

Komisija, kako je napisano, ima zadatak da obavi stručnu provjeru autentičnosti magistarske teze i dostavi izvještaj Senatu UCG.

Komisiji se stavljaju na raspolaganje i rezultati provjere konkretnog autorskog rada, dobijeni korišćenjem licenciranog softvera za detekciju plagijata iThenticate, čiju licencu posjeduje UCG zaključeno je u ovom dokumentu.

Nezvanični sagovornik Pobjede sa UCG kaže da sadržina odluke pokazuje da Univerzitet do sada nije imao načina da zvanično uđe u proceduru i provjeri rad lidera Demokrata. Kako ističe, tek je sada jasno zašto je taj rad od aprila na čekanju.

“Ovom odlukom se stiču uslovi da se provjeri. Možda prosto na UCG nijesu bili sigurni da lije moguće donositi ovako nešto retroaktivno i kada su se uvjerili da jeste, stigao je dokument ovakve koncepcije”, kazao je on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Caka
Gost
Caka

Je li Vlahovicka sledeca?

Savo
Gost
Savo

Davno je dokazano da nije plagijat,nego treba srekutni paznju sa poskupljenja goriva sad

Olo
Gost
Olo

Kako je jutros cetnici? Suncan dan, treba dosta mrznje prosut na sve sto je crnogorsko ili u vezi s crnogorskim?

123
Gost
123

Niste ukačili da se fakultet oglasio prije 2-3 dana da rad nije plagijat?

Olo
Gost
Olo

Dje si to vidio, da nije na in4s? Laz je najmocnije srpsko oruzje.

joko
Gost
joko

A ko je crnogorce ka što si ti u lažima preteka za ime boga,Ne mlati e od škole imaš jedino bukvar i veliki odmor.

Bošnjak
Gost
Bošnjak

Od škole ima do kuće 20 metara!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Znači, može i Sanjica, i ostali, redom! Za pohvalu.

Mark
Gost
Mark

Visi sre plagijat vi iz CDM nego Becic 100 puta.Koji ste vi poltroni.Prozirni.Sto ne osnujete stranku ?!

Send this to a friend