Društvo

Vasojevići: Po cijenu života nećemo dozvoliti da se preknjižava, pljačka i prisvaja crkvena imovina

Foto: CdM

Udruženje Vasojevića donijelo je proglas kojim se od aktuelne crnogorske vlasti traži da povuče Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, i tako kako kažu odustane “od otimanja srpskih svetinja u Crnoj Gori”.

Oni su iz manastira Đurđevi Stupovi, poručili da ni po cijenu života neće dozvoliti da se preknjižava, pljačka i prisvaja crkvena imovina, jer ona pripada isključivo Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, odnosno Bogu i vjernom narodu.

“A, Vasojevići su vjerni i viteški narod čiji su preci uzidali svoje kosti u svetinje i hramove i obavezali nas da ih čuvamo od nasrtaja onih koji žele da ugase njihov sjaj. Poručujemo da će Božija kazna stići sve one koji i danas pokušavaju da iz duše naroda i srca Srpske pravosslavne crkve istrgnu nešto najsvetije, a to su naši hramovi, koji svjedoče o našoj istoriji, duhovnosti, kulturi i sveukuponom trajanju”, navodi se između ostalog u saopštenju Udruženja Vasojevića.

Posebno, kako naglašavaju, pozivaju Vasojeviće, kao pripadnike najvećeg srpskog plemena da, kroz različite aktivnosti, u zavičaju promovišu srpsku tradiciji i kulturu, čime će dati doprinos da se sačuvju “naše svetinje, a time i naš identitet”.

“Pozivamo aktuelne vlasti u Crnoj Gori da odustanu od svog suludog nauma i pripreme novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti koji će biti u skladu sa međunarodnim standardima i uredbama koje je donosio Sveti Petar Cetinjski. Ujedno, stavljamo do znanja da u javnoj upravi, pravosuđu, policiji, agencijama i drugim državnim institucijama, uopšte nema Srba, ili je u najboljem slučaju njihov broj u ravni statističke greške. Takođe, Srbima u Crnoj Gori, je na najperfidniji način, oduzeto i pravo na školovanje na svom jeziku, kao i brojna druga prava koja im jemči Ustav Crne Gore. Zato tražimo da se prestane sa diskriminacijom Srba i Vasojevića u Crnoj Gori i da se pristupi njihovoj ravnomjernoj zastupljenosti u državnim institucijama”, zaključuju u Udruženjuu Vasojevića.

101

avatar
1000
49
52
0
 
88
VuksanCrnogorciSuSrbiCrnogorciSuSrbiHmmmLjuta
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vuksan
Gost
Vuksan

Kako god se bilo kome cinio ovaj proglas, koji u sustini nije ni potreban bio, budite sigurni da se ama bas nijedna crkva ili manastir u Vasojevice nece zvat CPC.
Mozete u opkladu za to stavit ta vasa velika muda na panj.
Zdravo mi svi bili!

Ljuta
Gost
Ljuta

Kao sto dl sad niste dozvolili da se placka drustvena imovine..

Fileopg
Gost
Fileopg

Vasojevići su tamo đe su đeneral Radomir Vešović, Miljan Vukov, Radovan Zogović, Marko Vešović, a ne đe su Risto i matija Bećković i ovi koji trbušinama napunjenih šljivovice oće da brane nešto od nekoga i za nekoga a ne znaju ni što ni za koga ni protiv koga.

nenad mne
Gost
nenad mne

Ovi po cijenu života, naravno tuđeg, nijesu dozvolili Oluju, Kosovo, samostalnost CG, ulazak u NATO….dakle, treba ih ozbiljno shvatit, ako još koju popiju!

PIPER
Gost
PIPER

ČETNICI 1918,ČETNICI 2019

Petko Petković
Gost
Petko Petković

Nazdravljali ste vi na sličan način i Slobu iz demidzane pa bi sto bi!
Samo se vi zaklinjati crnogorski otpadu.

PosrbicaCG
Gost
PosrbicaCG

Dogodine u nis

PosrbicaCG
Gost
PosrbicaCG

E sad necu moc spavat neka geometri neka e bi druga

SIKTER EFENDIJA
Gost
SIKTER EFENDIJA

Nemojjjj ti Zecevicu i ovi sa slike da vas zamolim jer sto ste god pod cijenu zivota radili zapamtiliii smo… evo na kraju saznajemo da ste vi iz Bg top sa Milom… Dje Milovan Bojić.

Crnogorsko ime
Gost
Crnogorsko ime

I da vas je jos toliko, izdajnici, Crna Gora ce SPROVESTI ZAKON I VRATITI HRAMOVE POD SVOJE OKRILJE, BAS ONAKO KAKO DOLIKUJE OZBILJNOJ DRZAVI. A vi samo ” vijecajte” i gatajte sgo bi bilo kad bi bilo.UZALUD vam vijecanje i kalkulacije Srbije, Crna Gora je NEDJELJIVA, i zakoni vaze za sve!

Suzica
Gost
Suzica

Preknjizava na svoju drzavu!

REPUBLIKASRBSKA
Gost
REPUBLIKASRBSKA

He he he dok je god postenih srba i crnogoraca nece niko dirati nase svetinje

Mario
Gost
Mario

Bravo Vasovi potomci. Osvetlavate pretka na svakom koraku. Bravo.

Učitelj
Gost
Učitelj

Ali osvetlavate…hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha…

PosrbicaCG
Gost
PosrbicaCG

Pretaka prije…… ili poslije….

crna gora
Gost
crna gora

pa idi u decane.

Vladimir
Gost
Vladimir

Nejasno potpuno okle ovolika ljubav za srbijom a prema cg skoro pa mrznja. Aj da kazes da su dosli otud,,svjetski fenomen

Send this to a friend