Društvo

Važe li propisi za ministarku Borovinić Bojović: Galić imenovan mimo važećih kriterijuma

Borovinić Bojović i Galić

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je prije dva dana izjavila je da je Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić na tu funkciju izabran na osnovu Zakona o državnim službenicima i namještenicima i Zakona o zdravstvenoj zaštiti, te time pokušala da demantuje informaciju da Galić ne ispunjava uslove za pomenutu funkciju.

<<<Borovinić Bojović o Galiću: Sistematizacija nije referenca za imenovanje direktora Instituta za javno zdravlje<<<

Ona tvrdi da sistematizacija nije referenca za imenovanje direktora Instituta za javno zdravlje. Ipak, i pored tih tvrdnji aktuelnu ministarku demantuju važeći propisi.

Zakon o državnim službenicima i namještenicima u članu 3 decidno propisuje da se primjenjuje na ministarstva, organe državne uprave služba Predsjednika, Skupštine Crne Gore, Vlade Crne Gore, Ustavnog suda, suda i državnog tužilastva, kao i na zaposlene u Fondu penzijsko invalidskog osiguranja, Fondu za zdravstveno osiguranje, Zavodu za zapošljavanje, Fondu rada i Agenciju za mirno rješavanje radnih sporova.

Ali Instutut za javno zdravlje kao zdravstvena ustanova tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite nije prepoznata ni u jednoj od navedenih kategorija, pa samim tim direktor nije mogao biti izabran na osnovu ovog zakona.

Takođe, za razliku od stavova ministarke, Zakon o zdravstvenoj ne propisuje uslove za izbor direktora, već samo način.

Važećim Aktom o unutrašnjoj sistemaziciji i organizaciji radnih mjesta u Insitutu za javno zdravlje, propisani su posebni uslovi koje direktor ove ustanove mora ispunjavati.

 

Ti uslovi podrazumijevaju završen Medicinski fakultet sa specijalizacijom javnog zdravlja, zvanje doktora nauka ili magistra u obimu od 360 +180 kredita, kao i pet godina radnog iskustva, što doktor Galić u ovom trenutku ne ispunjava.

Napominjemo da Zakon o radu u okviru posebnog dijela zakona II Zasnivanje radnog odnosa definiše uslove za zasnivanje radnog odnosa, zaključivanje ugovora o radu, vrste ugovora i dr. U okviru poglavlja Uslovi za zasnivanje radnog odnosa, članom 20 definisani su Opšti i posebni uslovi, u smislu da se radni odnos može zasnovati sa zaključivanjem ugovora o radu sa licem „koje ispunjava opšte uslove predviđene ovim zakonom i posebne uslove predviđene zakonom, drugim propisima i aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta.
Opštim uslovima u smislu ovog zakona (član 20 stav 2) su: „da je lice navršilo najmanje 15 godina života i da ima opštu zdravstvenu sposobnost“.

Dakle, ukoliko ne bi postojali posebni uslovi predviđeni aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, u konkretnom slučaju u Institutu za javno zdravlje, mogli bi se, na osnovu opštih uslova, zaposliti i npr. nesvršeni srednjoškolci koji imaju opštu zdravstvenu sposobnost.

Zato je jasno koliko je važno imati dobro pripremljen akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, a posebno u okviru institucija-ustanova koje se bave zdravstvenom zaštitom.

Ova obaveza je dodatno „pojačana“ i članom 68 Zakona o zdravstvenoj zaštiti gdje se navodi da zdravstvene ustanove donose statut i druge opšte akte. Statutom se bliže uređuje: djelatnost zdravstvene ustanove, organizacija i način rada, djelokrug i način rada organa upravljanja, direktora i drugih stručnih i savjetodavnih tijela, način odlučivanja i druga pitanja od značaja za obavljanje zdravstvene djelatnosti. Sa druge strane, članom 69 se definiše obaveza Ministarstva zdravlja da daje saglasnost na statut i akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta zdravstvene ustanove čiji je osnivač država.

Prema dostupnim podacima Igor Galić je završio Medicinski fakultet u Kragujevcu – osnovne studije.

DirektoraInstituta za javno zdravlje imenuje i razrješava Vlada, na predlog ministra.

M.D.

22

avatar
1000
18
4
0
 
21
Sapienti_SatMirkoidemoPredator.Ja licno
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
idemo
Gost
idemo

Hahahahahaha kakve komplekse imate od Bojovićke. Najbolja ministarka.

Predator.
Gost
Predator.

Lako jo je pojma nema.

Ja licno
Gost
Ja licno

Žena pojma nema o poslu kojeg se dohvatila.mozda ima stručnog znanja za posao u KBC ali ovo je van njenih domašaja. Za pravnog asistenta je iz penzije vratila ženu koja je neka njena staramajka il šta već.poznata i dok je mladja bila,po slobodnom tumačenju prava. Zakopava je svakog dana,al ona vjeruje i ide za caricom. Slični su joj i ostali… Više »

AleksaPeškirić
Gost
AleksaPeškirić

Nakon onog legendarnog nastupa na konferenciji za štampu svima je jasno o kakvom se kapacitetu stručnom radi.

Nikola
Gost
Nikola

Čini se da ova neće moći od sramote ni do prodavnice ubrzo. Njene doktorske greške su se mogle i prikriti, mada je imala veliki zez naočigled svih, teško da se od toga može oporaviti. Ali ovoliko gluposti svakodnevno…Treba joj neko pomoći, za početak vratite ženi osmjeh.

Danbo
Gost
Danbo

Ovoj je najbitnije da je litijao po PG ostalo nije važno.

Anderba
Gost
Anderba

Jado moj, završio čuveni Medicinski fakultet u Kragujevcu ? Uz to,guslao je tj.studirao.desetak godina.

Mirko
Gost
Mirko

Kragujevcu? Je li tamo bila cuvena afera Index hahaha to je isto kao zavrsit fakultet u Leposavicu

Barba
Gost
Barba

Gospodji Calovic Markovic ovekujemo vas komentar na ova i razna pitanja apostolske vlade

crnogorac
Gost
crnogorac

I ja se pitam dje nam je Vanja, sto joj se desi te umuknu…

Sapienti_Sat
Gost
Sapienti_Sat

Bravo je li ugassen MANS?

🇲🇪bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪bernini🇲🇪

Bar se ovo rešava lako. Prijaviti radnoj inspekciji, pošto nema sistematizacije, naložiće smjenu. To je zakon. Pa da vidimo!

sestra
Gost
sestra

A sta je sa još jednim institutom u sklopu KBC-a? Isti slučaj!!

Troica
Gost
Troica

Ovo je srpska sekta kako kodj okrereneš!
Ujedinim o gradjani Crne Gore i srušimp sa vlasti pvu sektašku družinu.

Zwek
Gost
Zwek

Ne važe naravno😡

crnogorac
Gost
crnogorac

Sve su uradili na silu i mimo zakona i procedura.

Aoo
Gost
Aoo

Nista novo od nove Vlade!🤣

Laban
Gost
Laban

Srbin je .To je dovoljna kvalifikacija.Kao i sama ministarka.

Jovan
Gost
Jovan

E sta bi za ovo nekad uradile pokojne NVO, da su kojim slucajem sada jos zive. Obavijestile bi sve ambasade i podnije prijave sudovima u Niksicu i Pluzinama.

opa_oc
Gost
opa_oc

takva im je svaka rabota…

RLK
Gost
RLK

Nije istina prepun je srpskih krvnih zrnaca što ga kvalifikuje za to mjesto.

rimtutituki
Gost
rimtutituki

Eto to zadnje je presudno.Vjernik strane spc i to mu je glavna preporuka.Dovoljno zlobe.

Send this to a friend