Društvo

Veličanstvena promocija Crne Gore u Sidneju

Crnogorska etnička zajednica Australije bila je i ove godine učesnik tradicionalne premijerska večere pod nazivom “The Premier’s Harmony Dinner”, koja se po sedmi put održava u australijskom Novom Južnom Velsu, kao ceremonija koja slavi multikulturalizam i zajedništvo mnogobrojnih etničkih zajednica.

Ovom izuzetnom ceremonijom, na kojoj učestvuju sve entičke zajednice koje žive na tlu Australije, zapravo se ističe mogućnost harmoničnog suživota različitih etničkih grupa čije su kulturološke, jezičke i religijske različitosti prihvaćene i cijenjene, pišu Dnevne novine.

Premijerskoj večeri proslave zajedništva i multikulturalizma prisustvuju članovi australijskog parlamenta, istaknuti biznismeni, predstavnici društvenih zajednica, vjerski poglavari, konzuli, ambasadori i mnoge druge osobe od značaja u Australiji.

Ove godine proslava je održana u Grand Pavilion, Rosehill Racecourse, Rosehill, gdje je uloga domaćina pripala Reju Vilijamsu, ministru za multikulturalizam, u prisustvu Gledis Berejiklijan, premijerke Novog Južnog Velsa.

Prema riječima predsjednika Crnogorske etničke zajednice Australije Mihaila Mandića, proslavi je prisustvovalo više od 2.500 gostiju obučenih u tradicionalne nošnje ili večernja odijela, pa je i samo prisustvo na ovakvom skupu predstavljalo veliku privilegiju, a za Crnu Goru izvanrednu promociju.

“Crnogorska etnička zajednica je više od 20 godina gradila most prijateljstva sa ostalim zajednicama, pa je izuzetna čast biti u društva sa ostalih, blizu 200 nacionalnih zajednica. Veče je obilovalo nastupom mnogih kulturnih društava, a bilo je među njima i glumaca i pjevača i modnih kreatora, u čemu smo svi zajedno izuzetno uživali”, rekao je Mandić.

U toku večeri podijeljene su i nagrade predstavnicima značajnijih kompanija koje su najviše doprinijele uspješnom razvoju multikulturalizma, kao i pojedincima i mladim osobama za njihov doprinos u radu sa zajednicama.

Posebno je interesantna činjenica da je ovo treća godina kako se dodjeljuje nagrada za najbolju nacionalnu nošnju.

“Ponosni smo da su prve godine crnogorskoj nošnji donijeli najvišu nagradu Miška Mandić i Luk Bejkon. Druge godine crnogorsku nošnju je sa istim uspjehom nosila Milena Špadijer, a ona je u istoj nošnji bila i ove godine. U mnoštvu izvanrednih narodnih nošnji Milena je zaista bila u centru pažnje i mnogi su je zaustavljali da bi napravili zajednički snimak. Tako su je, među prvima, prepoznali naši susjedi Makedonci, a potom su se redali članovi ovdašnjih zajednica iz Šri Lanke, Turske, Indije, Bangladeša, San Salvadora, Koreje, Kine, Mongolije, Samoa, Filipina, Malezije, Bugarske i mnogih drugih”, ističe Mandić.

Crnogorska etnička zajednica Australije i ove godine je imala svoje goste.

“Sa nama su bili naši dragi prijatelji Marija i Bojan Vižintin, inženjeri iz Beograda, i profesori Univerziteta u Melburnu i Sidneju Kris Neš i Vendi Bejkon” rekao je Mandić.

On je izrazio i žaljenje što njihovi članovi iz Melburna Stanka i Josip Ercegovac, zbog porodičnih obaveza, nijesu uspjeli da prisustvuju ceremoniji, te se njihova posjeta odlaže do prve sljedeće prilike.

“Posebna čast i veliko zadovoljstvo predstavljao je trenutak kada se na velikim displejima pojavio kolaž fotografija posvećen Crnoj Gori i Crnogorskoj etničkoj zajednici Australije. Na velikim ekranima, a bilo ih je pet u sali, periodično su se redale fotografije sa crnogorskom narodnom nošnjom i aktivnostima iz našeg udruženja. Bolju promociju stvarno nijesmo mogli poželjeti”, istakao je na kraju Mandić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nova Kaledonija
Gost
Nova Kaledonija

Australija je multi rasna i multi etnicka drzava koja podrzava etnicka udruzenja. Tu se uglavnom skupljaju ljudi zeljni pjesme i igre iz starog kraja. Ali tu nema politike. Ne postoji Engleska Demokratska Stranka ni Kineska Partija Socijalista. Nema cak ni Indijske Udruzene Ljevice. Cisti folklor. Nazalost po naivne, ova udruzenja nemaju ni priblizan znacaj koji bi se mogao naslutiti iz… Više »

Boki
Gost
Boki

Bivsi clan pa ovako pise ccc, e mrcio se zato si bivsi dvokapicu

Bond
Gost
Bond

Nigdje se i ne pominje politika vec promocija Crne Gore i njene nosnje u tom multinacionalnom skladu! Cista ljubomora!

Oksim
Gost
Oksim

I koja je poenta ove tvoje price? Ovdje udruzenja ne vode politiku i to ne pada nikome na pamet, ali ovakvu promociju ja jos nijesam vidio ni tamo ni ovamo! Ako te ufatila kakva muka od zlobe popi jedan prije spavanja dako se smiris.

Max
Gost
Max

Ovo je fantasticno pa ni Milo nema bolju promociju! Lonsvno da bidimo
Nase dostojanstveno i u tako visokom drustvu. Ovo je prelijepo za oci a pogotovo ova lijepa djevojka.

Beljo
Gost
Beljo

Eto vam dokaza koliko članova broji CEZA 4 clana ukljucujuci dozivotnog preśednika

007
Gost
007

A ovaj je puka od muke.

Vesko
Gost
Vesko

Tako se voli svoja Domovina i sa ponosom nosi crnogorska nosnja!

Stanka
Gost
Stanka

Zaista zalim sto nisam bila pored vas

Send this to a friend