Društvo

Venecijanska komisija: Nismo dali mišljenje na Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti

Venecijanska komisija je demantovala da postoji mišljenje o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti. I Vlada je potvrdila da takvo mipljenje ne postoji, te poručuju da drskost i nesumnjiva zla namjera sa kojima je ova lažna optužba plasirana u javnost još jednom pokazuju na šta su sve spremni pojedini zvaničnici SPC.

Reagovanje stiže nakon što je dnevni list Dan objavio informaciju da su Venecijanska komisija i OEBS/ODHIR-a u mišljenju koje su prije tri godine dostavili Vlaci Crne Gore, ocijenili da konfiskacija crkava i njihove imovine koju je Vlada planirala nacrtom zakona o slobodi vjeroispovijesti iz 2015. godine predstavljala bi kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima, kojom se garantuje pravo na mirno uživanje imovine.

<<<Dan objavio mišljenje Venecijanske komisije: Država ne može da oduzima crkvenu imovinu<<<

“Taj dokument nikad nije bio upućen crnogorskim vlastima. Rad na njemu nikada nije završen jer se odnosio na nacrt zakona koji je kasnije napustilo Ministarstvo za ljudska prava i nacionalne manjine. U to vrijeme dogovoreno je da se pripremi novi nacrt zakona i da se podnese Venecijanskoj komisiji za mišljenje”, poručuju iz Venecijanske komisije.

<<<Džomić: Venecijanci sahranili vladin zakon<<<

Nakon što se u medijima pojavila informacija o navodnom mišljenju Venecijanske komisije, oglasio se i koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić.

“Prvorazredni je i dosad neviđeni skandal to što je Ministarstvo za ljudska i manjinskaprava, kojeje u avgustu 2015. godine pred Venecijanskom komisijom i pokrenulo postupak ocjene usaglašenosti Nacrta zakona o slobodi vjeroispovijesti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i drugim međunarodnopravnim aktima, sakrilo od javnosti Nacrt mišljenja pravnih eksperata Venecijanske komisije i OEBS/ODHIR-a”,  ocijenio je on.

Vlada: Drskost i zla namjera

Iz Vlade poručuju da tvrdnja predstavnika Srpske pravoslavne crkve da je Vlada Crne Gore sakrila od građana navodno mišljenje Venecijanske komisije o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovjesti apsolutna je neistina.

“Drskost i nesumnjiva zla namjera sa kojima je ova lažna optužba plasirana u javnost još jednom pokazuju na šta su sve spremni pojedini zvaničnici SPC sa ciljem zadržavanja nelegitimnih privilegija i prihoda od uzurpirane državne imovine Crne Gore. Seriji nepočinstava, koja ne priliče predstavnicima nijedne vjerske zajednice, zvaničnici SPC pridružili su i ovu parapolitičku intrigu, podmećući javnosti falsifikat mišljenja Venecijanske komisije o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti”, poručuju iz crnogorske Vlade.

Dodaju da je istina da mišljenje Venecijanske komisije, ne samo da nije dostavljeno Vladi Crne Gore, već nije nikada ni sačinjeno.

“Isfabrikovani dokument o kojem govore pojedini predstavnici SPC je, dakle, običan falsifikat. Vlada Crne Gore će, bez obzira na ovu prljavu kampanju započetu neosnovanim tvrdnjama patrijarha SPC Irineja koji je Crnu Goru uporedio sa NDH, istrajati na zaštiti državnih interesa, uz puno poštovanje slobode vjeroispovijesti i jednakosti svih vjerskih zajednica u građanskoj Crnoj Gori”, zaključuju u Vladi.

M.D.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend