Društvo

Vještačka inteligencija će olakšati čovjekovu svakodnevicu

Ilustracija

Vještačka inteligencija će nam olakšati život, poručeno je sa predavanja koje je realizovala Organizacija crnogorskih studenata u inostranstvu, u okviru Otvorenih dana nauke.

Kako je saopšteno iz Ministarstva nauke, i ovaj dan je, kao i prethodna dva, protekao u brojnim radionicama i predavanjima, koji su posjetioci sa velikim uživanjem ispratili.

“Pored programa koji su otvoreni od 2. do 5. oktobra, današnji dan obilježila je radionica „Eksperimentaonica“u realizaciji Udruženja „Roditelji“, na kojoj su djeca uzrasta od osam do 12 godina na zanimljiv način učila o pojavama u prirodi”, naveli su tom resoru.

Velika je bila i zainteresovanost posjetilaca za predavanje i prezentaciju o vještačkoj inteligenciji.

Predstvanica Organizacije crnogorskih studenata u inostranstvu, Bojana Minić, pohvalila je saradnju sa Ministarstvom nauke, navodeći da je ovo peta godina zaredom da su dio festivala.

“Dani nauke su bitan događaj, kako za promociju Crne Gore kao destinacije, tako i za promociju naših naučnika i u tom dijelu mi smo uzeli veliko učešće, trudimo se da uvijek dovedemo kvalitetne mlade naučnike sa prestižnih univerziteta“, rekla je Minić.

Jedna od učesnica programa „Vještačka inteligencija – primjeri primjene u medicini, farmaciji, poljoprivredi, prehrambrenoj industriji i drugim oblastima“, Isidora Stanković sa Univerzitet Crne Gore i Univerziteta u Grenoblu, bavi se digitalnom obradom signala. Ona je pojasnila čime se konretno bavi neko ko je inženjer obrade signala.

“Signali su svuda oko nas, mi ih obrađujemo i analiziramo, odvajamo bitno od nebitnog, a danas smo dali primjere iz raznih oblasti kao što su video, slika, EKG, EMG i ostali signali.. Pokušavamo da olakšamo život sa novim algoritmima, tako da čovjek moze da radi zajedno sa kompjuterima koji će biti mnogo precizniji, za bolje čuvanje i slanje podataka, za bolju analizu u medicinskom smislu, sve u cilju olakšavanja čovjekove svakodnevice”, kazala je Stanković.

Danas je i u Baru održana radionica „Fizika čestica kroz boje i umjetnost“ gdje su, koristeći boje, učenici imali priliku da na jednostavnom vizuelnom primjeru upoznaju osnove fizike čestica.

“U popodnevnim časovima u Dvorcu Petrovića biće održana radionica „Do you speak globish?“, gdje će djeca putem Skypa imati priliku da razgovarajusa vršnjacima iz drugih zemalja na određenu temu i da razmjenjuju mišljenja na zajedničkom globalnom, odnosno engleskom jeziku”, najavilu su iz Minsitarstva nauke, dodajući da će u 18.30 časova Branislav Radonjić održati predavanje „Crveni mulj – ekološka prijetnja i/ili razvojni resurs“, a biće prezentovana i publikacija koja spaja tehnologiju i kulturnu baštinun i koja je nastala kao rezultat sjajne saradnje Italije i Crne Gore.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Drug iz srednje
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Drug iz srednje
Gost
Drug iz srednje

Isidora na doktorskim? Još ona priča o vještačkoj inteligenciji. Propalo se. Što je tajo Ljubiša i striko Srđan guraju!

Send this to a friend