Društvo

Vlada odobrila kolektivni ugovor RTCG

 

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o zaključivanju Kolektivnog ugovora Radio televizije Crne Gore i dala saglasnost na potpisivanje, saopštio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

“Finansijski, politički i institucionalno nezavisan javni servis predstavlja jedan od najvažnijih subjekata demokratskog društva, te u tom kontekstu usvajanje Kolektivnog ugovora nedvosmisleno doprinosi da on ostane takav”, rekao je Bogdanović nakon sjednice.

Kolektivni ugovor, naglasio je, usaglašen je sa zakonima.

“Nakon više od tri godine, predstavnici Javnog preduzeća Radio televizija Crne Gore i reprezentativnih sindikata, pripremili su prijedlog Kolektivnog ugovora usaglašen sa Zakonom o radu i Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru”, rekao je ministar kulture.

Kako je dodao, Kolektivnim ugovorom se uređuju prava i obaveze iz radnih odnosa zaposlenih, prava i obaveze RTCG prema zaposlenom, a dokument sadrži i tabelarni prikaz radnih mjesta i koeficijente složenosti predviđene za njih, što doprinosi boljem položaju zaposlenih.

“Možemo zaključiti da usvajanje novog Kolektivnog ugovora ne ugrožava sistem finansiranja u RTCG ni za ovu ni za narednu godinu, te da postojeći model finansiranja obezbjeđuje održivost čitavog sistema”, zaključio je Bogdanović.

Send this to a friend