Društvo

Vlahović: Hitno izgraditi groblje za kućne ljubimce u Podgorici

Prije tačno godinu dana, nevladina organizacija Prijatelji životinja Podgorica podnijela je Glavnom gradu Inicijativu za izgradnju groblja za kućne ljubimce u Podgorici, saopštio je danas izvršni direktor te NVO Dragoje Vlahović, zatraživši od gradonačelnika Ivana Vukovića da se proces maksimalno ubrza, kako bi Podgorica u narednih godinu dana dobila groblje za kućne ljubimce.

“Inicijativa je tada naišla na podršku ogromnog broja naših sugrađana, a kako i ne bi, kad gotovo pola domaćinstava u Glavnom gradu ima kućnog ljubimca, a samim tim i veliki problem nakon što isti ugine. I ne samo to, nepropisno sahranjivanje kućnih ljubimaca u parkovima i na javnim površinama predstavlja opasnost zbog širenja zaraze. Naravno, pomenuti projekat bi kroz prodaju i naplaćivanje održavanja grobnih parcela bio finansijski samoodrživ, pa stoga Glavni grad ne bi imao velikih troškova”, pojašnjava Vlahović.

Kako dodaje, zbog svega navedenog, ali i zbog činjenice da je Podgorica postala član Zelenih gradova Evrope, te da je jedan od rijetkih glavnih gradova u istoj koji nema groblje za kućne ljubimce, očekivali su da će Inicijativa naići na podršku Glavnog grada, te da će se ubrzo krenuti u njenu realizaciju.

“Međutim, na naše, ali i iznenađenje mnogih naših sugrađana, zvaničnici Glavnog grada po ovom pitanju za godinu dana nisu uspjeli da urade ništa više od podnošenja zahtjeva za izmenu Detaljnog urbanističkog plana, kako bi se odredila lokacija za izgradnju groblja. Dakle, bez preciziranog datuma početka i završetka radova i bilo kakvih drugih detalja. Ako se godinu dana čekalo na to da se uputi inicijativa za izmenu urbanističkog plana, onda se da naslutiti da će se na finiširanje projekta čekati još mnogo godina, što je neprihvatljivo”, poručuje Vlahović.

Zahtijevajući od Vukovića ubrzanje procesa, on kaže da razlog za odugovlačenje ne treba tražiti u administrativnim preprekama, jer ako neko želi nešto da uradi – onda će naći i načina.

Napominje da se radi o bilo kakvom hiru, već o elementarnoj potrebi i da se najiskrenije nadaju da će ljudi koji su dobili povjerenje građana da vode Podgoricu imati sluha za najosnovnije potrebe svojih sugrađana.

“Gospodine Vukoviću, i Vama je, baš kao i meni, jasno da naše sugrađane ne interesuju planovi i obećanja, već isključivo finalni proizvod, pa Vas stoga, prijateljskim tonom molim da se bez odlaganja krene u realizaciju projekta. Nevladina organizacija Prijatelji životinja Podgorica stoji Vama i Glavnom gradu na raspolaganju, ne samo za realizaciju ovog projekta, već za sve ono što će donijeti korist našim sugrađanima, a tiče se dobrobiti i zaštite životinja”, zaključio je Vlahović.

7

avatar
1000
6
1
0
 
7
PenzionerkamehoJa,mi,vi,oni,..So & TEKILACommentator
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Penzionerka
Gost
Penzionerka

Danima gledam,ispred zgrade,gdje stanujem na trgu nekih desetak m2 komsije koje izvode ljubimce,pravo kuce na taj mali prostor,isprazne sebe,ne prodje desetak minuta majke sa djecom o 1,2,pravo na taj trg,saginju se i čeprkaju.Pitam se,do kad?Mnogo su osjetljivi vlasnici ljubimaca,njihov problem.Prvo treba donjeti zakon da se kazni svaki vlasnik koji na javnu površinu dovodi ljubimca,za nuždu 500,oo eura.Od tih kazni biće… Više »

meho
Gost
meho

Vlahovicu,jesi gledao film “groblje kucnih ljubimaca” 😂

Ja,mi,vi,oni,..
Gost
Ja,mi,vi,oni,..

Predlog za lokaciju- Gorica.

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

krematorijum.
ne zezam se.
groblje je … 😒.
možda neki parkić za rasipanje pepela?

Crni
Gost
Crni

A da nećete i spomenik da im dizete, mozda i parastos da se sluzi. Ma niste normalni. Nemamo ni đe da sahranjujemo narod a ne paščad.

Commentator
Gost
Commentator

Odgovor na tvoj komentar se nalazi u tekstu, ako ga pročitaš. Ne radi se o hiru, nego o izbjegavanju zaraze. Mrtve životinje se bacaju po kontejnerima, sahranjuju svuda i to može da bude izvor zaraze. Dakle, nije hir, nego potreba.

Velimir
Gost
Velimir

Roda!

Send this to a friend