Društvo Zbog neovlašćenog korišćenja tuđeg intelektualnog djela

Vlasnik dva patenta pokrenuo postupak protiv svjetskih medija

Vlasnik dva patenta Darko Račić, koje je 2014. godine u WIPO  registrovao, a koji se odnose na sve TV i kablovske televizije, bez obzira na koji način distribuiraju tv programe do korisnika (IPTV , DTH , CATV , MMDS .. ),  tvrdi da mnogi svjetski mediji i kablovske televizije, kao i Youtube, koriste njegovo patentirano  intelektualno pravo svih ovih godina od momenta njegove registracije kod WIPO, iako za to nemaju dozvolu.

Zbog toga je, kako kaže, kako bi zaštitio patente, angažovao timove advokata koji su, već u nekoliko zemalja EU i SAD-a, pokrenuli postupak naplate neovlašćenog korišćenja tuđeg intelektualnog djela koje je zaštićeno kod Svjetske organizacije za intelektualnu svojinu.

“Registracijom ovih patenata jasno je definisano da subjekti bez posebne dozvole ne smiju koristiiti u marketingške svrhe banere prilikom distribucije ili emitovanja programa. Jedan od pomenutih patenata se odnosi na tehničko intelektualno djelo, te ga nijedna softverska kompanija ne može koristiti prilikom izrade svojih softvera. Osim EU i SAD, namjerni smo da pokrenemo postupak u svim zemljama u kojima nam WIPO pokriva naše zaštićeno intelektualno djelo” jasan je Račić.

Takođe, dodaje da su u Crnoj Gori angažovali smo referentnu advokatsku kancelariju koju je potrebno kontaktirati u slučaju kršenja njegovih prava na teritoriji Crne Gore, i koja će se baviti zahtjevima za obeštećenje u slučajevima kršenja ovih prava.

“Pozivamo sve koji su neovlašćeno i bez naknade koristili naša zaštićena intelektualna djela da nas prije pokretanja postupaka i u cilju izbjegavanja nepotrebnih troškova, kontaktiraju putem email-a [email protected] Isto važi I za sve softverske kompanije koje su omogućile da ovi operatori posredstvom njihovih softvera krše naša gore navedena prava . Nadamo se da će ovaj tekst imati odjeka u javnosti I da će pomoći da se veliki broj firmi dozove pameti i prestane da neovlašćeno i bez naknade koristi tuđi intelektualni napor I rezultat iskazan kroz ove patente”, jasan je on.

On napominje da je opšte poznato u svijetu patenata i zaštite intelektualne svojine, WIPO ( World Intellectual Property Organization)  internacionalna organizacija za intelektualno vlasništvo sa sjedištem u Ženevi, Švajcarska.
Kao takva, WIPO je jedna od specijalizovanih ustanova Ujedinjenih nacija, osnovana 1967. godine kako bi .ohrabrila kreativnu aktivnost, te promovisala zaštitu intelektualne svojine širom svijeta. WIPO danas ima 188 članicа, i brine se o 24 međunarodna ugovora.

 

 

6

avatar
1000
6
0
0
 
6
Velimir136@gmaigojko sisaLješkopolje XNbdrbsaam
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Velimir136@gmai
Gost

Blago ti u pamet!
Još ako vjeruješ u to što pričaš,puka si ka sijalica!

gojko sisa
Gost
gojko sisa

Previse filmova je izgleda ovaj gleda

Lješkopolje X
Gost
Lješkopolje X

Znamo se brate,a znaš li ti šta je softver,aman više ko može zabraniti kome da pravi softver i da koristi ga.Ispade da niko IP protokol ne smije da koristi bez ti.Sjutra nadji Srbina ,Hrvata i ti ka Crnogorac pa ugasite struju po svijetu jer vam je Tesla ostavio patent….

Nbdrb
Gost
Nbdrb

U razvijenom svijetu postoji kategorija tzv patent trolova, koji na osnovu uopstenih ideja ucjenjuju legitimne biznise.
To je u principu skup sport, a uvjeren sam se da autor nije jedan od njih. ipak, mnogo bi jasnije bilo kada bi se dao neki primjer na šta se patent i eventualno kršenje odnosi.

saam
Gost
saam

Iz teksta se ne vidi koji su to patenti.

(18)➕
Gost
(18)➕

Ako je ovo tacno dobijamo milijardera

Send this to a friend