Društvo

Pogledajte posljedice nevremena u Baru

Barski komunalci i pripadnici Službe zaštite od jutros raščišćavaju ulice od šuta, mulja i zemlje, koji su ostali nakon povlačenja vode od sinoćnjeg nevremena.

Kako je portalu Baru info kazao zamjenik komandira Službe zaštite, Darko Vidaković, nijesu primili nijedan poziv za pomoć, ali su sinoć imali niz intervencija, kako na ulicama, tako i u poplavljenim kućama. Zajedno sa vatrogascima, na terenu je bio i predsjednik Opstine Dušan Raičević.

FOTO: Bar info
FOTO: Bar info
FOTO: Bar info

>>>Nevrijeme u Baru: Poplavljene ulice, vatrogasci spašavali djecu i odrasle>>>

U tri sata poslije ponoći veliki bor pao je na glavnu magistralu kod hotela “Korali”. Vatrogasci su brzo reagovali, i na sreću, niko nije povrijeđen.

Stradali su i ugostiteljski objekti, a najviše je oštećen “Nice Vice”, u neposrednoj blizini mosta na rijeci Željeznici kojeg je voda gotovo odnijela. Bujica je napravila ogromnu rupu, odnijela dio potpornog zida i restorana.

FOTO: Bar info
FOTO: Bar info

Koliko je objekata ugroženo i kolika je materijalna šteta, tek će biti utvrđeno.

FOTO: Bar info

 

Komunalna policija obilazila je cijeli grad, a bilo je i nekoliko intervencija na mjestima gdje je odronjeno zemljište.

Više automobila bilo je zaglavljeno i poplavljeno na barskim ulicama, a vatrogasci su iz njih izvlačili i kompletne porodice i prevozili ih do njihovih kuća.

Aleksandar Vukmanović, član OO Demokrata Bar, kazao je da se građanima mora nadoknaditi šteta.

“Barska lokalna vlast koja navodno godišnje ulaže milione eura u vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu, još jednom je pala na ispitu zrelosti kada je u pitanju rješavanje osnovnih problema građana. Katastrofalna sezonska priprema riječnih korita i kanala, divlja gradnja, katastrofalno stanje saobraćajnica, pa i onih novoizgrađenih u dijelu odvoda voda doveli su do ogromnih štetnih posljedica po građane i okolinu”, ističe Vukmanović.

Vukmanović

Njemu je nevjerovatno da se u jednu saobraćajnicu uloži npr. 400 hiljada eura, da se ugradi sva moguća podzemna hidrotehnička infrastruktura i da ta ista saobraćajnica sa pojavom prvih obilnijih padavina automatski bude paralisana odnosno pretvorena u riječno korito ispunjeno vodom.

“I to ne jedna, već na desetine glavnih i sporednih ulica u našem gradu. Ulica kod restorana “Las Ramblas” sinonim je za poplavljene djelove užeg gradskog jezgra kao i Šušanj, Ilino, Sutomore, Bjeliši u koje se godinama, bar po tvrdnjama nadležnih i predsjednika Opštine Raičevića ulažu velika sredstva za rješavanje upravo problema koji se ispoljavaju sa pojavom prvog većeg nevremena. Takva situacija je i sinoć zadesila Bar. Grad koji je gotovo sat vremena ostao paralisan. Šteta gotovo u svakom dijelu grada. Opasnost i posledice po građane. A od raštimovane opštinske družine “ni slova” o nadoknadi štete. Građanima se mora nadoknaditi sva šteta koja je nastala”, ističe Vukmanović.

Podsjetimo juče je za nepuna dva i po sata, prema riječima Danice Vujačić, dežurne u Hidrometeorološkoj stanici Bar, palo 86 litara kiše po metru kvadratnom, a vjetar dostiže brzinu od 17 metara u sekundi.

4

avatar
1000
3
1
0
 
4
GusaZidrag PistašPetranapetar
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gusa
Gost
Gusa

Bila je prognoza da dolazi veliko nevrijeme, nego se tek ozbiljno svati kada se desi nesto ovako

Zidrag Pistaš
Gost
Zidrag Pistaš

Bujica iz hrvacke stigla

petar
Gost
petar

Jasno je i tovaru da uzurpirate potoke ali prirodni zakon da bujica ide nizbrdo je malo stariji ?

Petrana
Gost
Petrana

U Petrovcu se do prije 15 godina znao tok potoka i postojali su usjeci kojih vise nema. Sad voda otice na sve strane jer je sve izbetonirano…katastofa! Plavi prizemlje kuca koje nilad plavilo nije. A o blagodeti potoka za plazu, pijesak niko nije razmisljao.

Send this to a friend