Društvo

Vrtić Đina Vrbica: Prilagođavamo se potrebama svakog djeteta

Iz Vrtića Đina Vrbica u Podgorici kazali su da, povodom promjena režima ishrane i dnevnih aktivnosti, da nije riječ o ukidanju dosadašnjeg režima, već njegovom prilagođavanju potrebama svakog djeteta ponaosob.

Dan je prije dva dana objavio da djeca u ovom vrtiću od sledećeg polugodišta neće imati popodnevni odmor, što je izazvalo brojne reakcije u javnosti. Uprava je takođe odlučila da ukine spavanje djeci, ali istakli su da će onim mališanima koji budu htjeli da odmaraju to i omogućiti. 

Direktor vrtića Vuk Stanišić danas se oglasio na Fejsbuku navodeći da kada je riječ o ishrani, režim se mijenja na način što će razmak između dva glavna obroka (doručka i ručka) biti prirodnih četiri sata.

“Neće biti kao do sada dva i po sata (doručak je bio oko 8:30 ili 9:00, a ručak oko 11:00 ili 11:30 časova), nakon čega su djeca dobijala užinu (od 12:00 do 18:00 časova). Sada će, kako je nutricionistički ispravno, djeca dobiti doručak oko 8:00, užinu oko 11:00 i ručak oko 13:00 časova”, pojasnio je on.

Kada je riječ o spavanju predškolskih grupa, planirano je da nakon ručka odmaraju ona djeca koja su umorna.

“Drugom dijelu predškolaca omogućićemo da kroz mirne aktivnosti provedu odmor. Stručne studije pokazuju da je većina djece u periodu nakon ručka mentalno najaktivnija i to treba iskoristiti. To je važno zbog njihovog mentalnog razvoja i zbog činjenice da nije najzdravije stavljati ih u krevet odmah nakon jela. Da ne govorimo o tome koliko je nekorisno za dijete koje ne može da zaspi da provede sat ili dva u krevetu bez suštinske aktivnosti”, istakao je Stanišić.

Što se tiče srednjih grupa, razgovaraće se sa svakim roditeljem ponaosob, ukoliko njihova djeca u ovom periodu dana ne žele da spavaju.

“Dakle, kod srednjih grupa dijete neće spavati, osim uz isključivu saglasnost roditelja.Napominjem da će djeca koja ne spavaju, boraviti u odvojenoj prostoriji, gdje će imati priliku da učestvuju u mirnim aktivnostima. Dodajem i da će upravi vrtića, kao i samom osoblju novouspostavljeni režim ishrane i funkcionisanja biti teži za primjenu”, poručio je Stanišić.

A.B.

8

avatar
1000
7
1
0
 
8
SmjesakEnigmanas gradRajkoSlavko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Smjesak
Gost
Smjesak

Svaka cas, tako je I normalno!!!

Enigma
Gost
Enigma

Ovo je najbolji Direktor jedne vaspitne ustanove, na prvo mjesto su mu djeca!!!! Svaka Čas Direktore……. 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

nas grad
Gost
nas grad

aoooo a sto sa ovom djecom sto su godinama se hranili kako ne treba , lijegali ih posle obroka sad ste otkrili da tako nije zdravo

Slavko
Gost
Slavko

Je li ovo onaj nazovi direktor vrtica sto ne umije pravilno napisati saopstenje za javnost, pa i sve slaze u saopstenju kao da ne zivimo ovdje i nemamo djecu?

Seljo
Gost
Seljo

A prostorija ima na pretek? Hahahah

Janos
Gost
Janos

Nije samo rekao a nema Niko da ga pita koje to I cije strucne studije je on konsultovao??? Ovo je najgori direktor u istoriji pojma direktor!

Rajko
Gost
Rajko

ali on svo vrijeme misli da je strasan pedagog , odlican defektolog i vaspitac . Ovo je jedna obicna promasena funkcija dok je god ovaj na njoj

Vaseime
Gost
Vaseime

Nije ni sad bilo obavezno da svako zaspe, ko nije spavao, makar je odmarao. Ne razumijem kako nije zdavo da odmaraju, a zdravo je da su budni cijeli dan. Duga stvar, koje god dijete da pitate, ono nece u krevet, ne ocekujemo da u tom uzrastu znaju sta im je potreba organizmu, tako da cete postici samo da roditelji upisuju… Više »

Send this to a friend