Društvo

Vučinić: SPC-u 40.000 da kupe mercedes; Džomić: Zenka Mihailu plaća i Total TV

Od 200.000 eura, koliko je budžetom Ministarstva za ljudska i manjinska prava opredijeljeno za pomoć vjerskim zajednicama u Crnoj Gori, najviše novca prošle godine pripalo je Islamskoj zajednici u Crnoj Gori i to oko 54.000 eura. Crnogorsku pravoslavnu crkvu država je pomogla sa gotovo 50.500, a Srpsku pravoslavnu crkvu (Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka) sa 40.000 eura. Katoličkoj crkvi pripalo je 36.215 eura, a Jevrejskoj zajednici Crne Gore 19.500 eura, pišu Dnevne novine.

I dok iz Islamske zajednice nije bilo komentara, “ljuti protivnici” CPC i MCP saglasni su, makar u ocjeni da raspodjela pomoći vjerskim zajednicama nije pravedna.

Iz resora Mehmeta Zenke Dnevnim novinama su kazali da je na osnovu zahtjeva vjerskih zajednica u Crnoj Gori, a u skladu sa Kriterijumima za dodjelu materijalne pomoći vjerskim zajednicama, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u 2018. godini dodijelilo ukupno 200.000, ne precizirajući o kakvim kriterijumima je riječ.

Komentarišući prošlogodišnju raspodjelu novca iz budžeta, potpredsjednik savjeta Mitropolije CPC Stevo Vučinić kaže da je Zakonom riješeno kome su sredstva namijenjena, a da su budžetom predviđene ukupna sredstva, na šta oni ne mogu uticati. Ipak, raspodjelu ne smatra pravednom kad je, kako tvrdi, Beogradska patrijaršija, najbogatija organizacija u zemlji, “dobila čak 40.000 eura, a od voznoga parka njihovih popova i monaha ne bi se postidio ni Bundestag”.

“S ovim novcem, vjerovatno će ga uvećati i kupiti još jedan džip marke ‘mercedes'”, kaže Vučinić.

Imajući u vidu da je Zakonom riješeno da se svim crkvama i vjerskim zajednicama godišnje dodjeljuje pomoć, budžetom je, kaže Vučinić, predviđena više nego skromna suma, u ukupnom iznosu od 200.000 eura.

“Cinično je i razmišljati o nekim većim ili manjim iznosima, ili raspravljati kome je dodijeljeno najviše novca, kad je raspon između najmanjega i najvećega iznosa, svega nekolika hiljada eura. Ali je skandalozno je da se Zakonom predviđa pomoć Beogradskoj patrijaršiji, i ona po tome osnovu dobije nešto preko 40.000 eura. Ta organizacija, koja sebe zove Crkvom, ne samo što za račun Srbije predvodi ustanak protivu ustavnoga poretka, nego i novac stečen prodajom državne zemlje, od milodara iz Manastira Ostrog i šverca roba, vrećama iznosi iz zemlje i finansira cijelu Srpsku crkvu u toj istoj Srbiji. E nju svake godine naša država donira još i novcem iz budžeta”, poručio je potpredsjednik savjeta Mitropolije CPC.

Sa druge strane, protojerej stavrofor dr Velibor Džomić, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske već godina ukazuje da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava vrši raspodjelu novčanih sredstava Crkvi i vjerskim zajednicama na osnovu nezakonitog akta koji je u suprotnosti sa Zakonom o državnoj upravi.

Naime, on tvrdi da Ministarstvo nema pravo da donosi opšti podzakonski akt koji se zove Kriterijum nego samo Pravilnik, a Pravilnik ne postoji.

“Umjesto Zakonom propisanog Pravilnika postoji Zakonom nepropisani nezakoniti Kriterijum u kome nema ni jednog jedinog kriterijuma na osnovu koga bi se vršila objektivna i društveno opravdana raspodjela budžetskih sredstava. Nažalost, Upravna inspekcija, a i drugi organi koji su nadležni za kontrolu trošenja budžetskih sredstava već godinama ne reaguju na nezakonito i diskriminatorno postupanje Ministarstva”, kazao je Džomić.

I prošlogodišnje postupanje Ministarstva u ovom pogledu ocjenjuje pristrasnim i diskriminatornim. Ministar Zenka je, dodaje, dao lični pečat tome i veoma je uspješan kada je diskriminacija u pitanju.

“Ne samo da nemam ništa protiv što se Zenka javno hvali da kao vjernik ide u džamiju i klanja džumu nego smatram da je lijepo što se javno iskazao kao vjernik. Međutim, iz izvještaja se vidi da on favorizuje Islamsku zajednicu. I neka je sa srećom kad ga je zapalo”, poručuje Džomić.

Ipak, koordinator Pravnog savjeta MCP kaže da javnost treba da zna da je Mitropoliji od Ministarstva u 2018. godini uplaćeno samo 2.842 eura i ni cent više.

Tvrdi i da ministar za ljudska i manjinska prava “favorizuje bivšeg sveštenika Miraša Dedeića i njegovu organizaciju”.

“Vidio sam da je Ministarstvo Dedeiću prethodnih godina uplaćivalo novac čak i za dodatne kanale za Total TV, za polomljena stakla i ko zna za šta sve nisu davali novac, a što nema nikakve veze sa vjerskim aktivnostima. Mislim da se Dedeićeva organizacija skoro u potpunosti finansira iz budžeta i zato sam prije neku godinu rekao da je to Vladina organizacija. Zenka se već pune dvije godine od kako je ministar pojavljuje kao veliki Dedeićev propagator i pomoćnik. I red je da se i to zna”, zaključio je Džomić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Super amario
Gost
Super amario

Ja Mislim iskreno Da Je ovo najgori portal Sto Na svijetu postoji.Ovo Je smijesno za Zadrugu,parove itd

Dejo region🕯
Gost
Dejo region🕯

Ja ću da doniram nešto crkvi. To sam odlučio.

Komsso
Gost
Komsso

Ko ono donira pozlacdni krst na hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgoricu ?
( mala pomoc ) Ima veeeeeliku kucu .

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Ovim putem želim da čestitam 10 godina nezavisnosti prijateljskoj državi Kosovo!

Posrbica
Gost
Posrbica

Možemo li malo da dođemo dogodine u Prizren?

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Davno je Kralj Nikola napisao:
,, Onamo, namo, da viđu Prizren,
Ta to je moje doma ću doć,
Starina mila tamo me zove,
Tu moram jednom oružan poć”

Ssśal😀e
Gost
Ssśal😀e

Lud se ponekad izlijeci ali glup( spc) nikad

Ssśal😀e
Gost
Ssśal😀e

Uvezeni sektasi

Montenegro
Gost
Montenegro

Ajde Stevo, ajde Džomiću, bježi vam Milo 25 komentara! Ne popuštajte, dvojica ste!

Dan
Gost
Dan

Vucinicu i Dzombicu. Zaobidjite nas. Iako nemamo nikakvog posla, sve je bolje nego li vas gledati. Zatvorite se u sobu pa kom obojci a kom opanci, pa cete manje laprdati

Ssśal😀e
Gost
Ssśal😀e

Sekta spc odlazi iz C.G.

Grbavci
Gost
Grbavci

Ako Bog da. Na traktore!

Mesija
Gost
Mesija

Grbavci i Ssśal😀e recite mi u kojem ste ZOO-u donecu vam balu sena?

liberal
Gost
liberal

Popovi ne patisu imaju dupli sendvič jer su na portalu Vesti na jednu temu ovdje na drugu

LSCG
Gost
LSCG

Kad konkurisu za pare onda im Crna Gora odgovara, a koliko iznesu haraca. Nema ovdje mira dok Spc ne podje kuci

Alfa 2
Gost
Alfa 2

Miran Rozajac…

Mesija
Gost
Mesija

OVim komentarom si dokazao da si iz istorije i geografije ima jedinicu nego zasto pises na Srpskom koji ti je …

Kako jeđ
Gost
Kako jeđ

Google moj google

freeMNE
Gost
freeMNE

Samo 300 komentara,znaci dobro se zivi!
Evo iskreno,zakleti sam crnogorac,ali bitange su i jedni i drugi(nemojte zamjeriti)

ever/forever
Gost
ever/forever

Tacno!!!! trebali bi svi da zive od donacija vjernika i zdravo. i manje politike,a kamoli pare van drzave i audi itd no Narod je narod.

Tomos
Gost
Tomos

Evo a neka se provjeri. Pojedina udruženja ljudi porijeklom sa ovih prostora u svome Grbu već su sklonili Krst i stavili druga Vjerska obilježja. Ne kažem da to nešto treda da tznači. Ali uz zvanični zahtjev u CG da se sklone Krstovi i obećanje da nikad od toga odustati neće, možda to prvo dobija smisao, a možda nije ništa. Nekada… Više »

Budoš
Gost
Budoš

Stevo, zeznu te onaj Borozan iz Muzeja… sve mi se čini da ćeš sledeće obraćanje imati sa pressa iz Spuža

Stevo mutni
Gost
Stevo mutni

Pa nije Stevo ronio po muzeju, no u Moraču!

Send this to a friend