Društvo

Vučinović: Moramo učiniti sve da se Tomkići osjećaju bezbjedno

Ministarka bez portfelja u Vladi Crne Gore, Marija Vučinović je boravila u radnoj posjeti opštini Berane, gdje sa sastala sa predsjednikom opštine Dragoslavom Šćekićem sa saradnicima. Jedna od najznačajnijih poruka sa ovog sastanka je da se svi zajedno sa nivoa institucija moraju učiniti sve da se porodica Igora Tomkića, ali i svi građani, osjećaju bezbjedno u Crnoj Gori.

Vučinović je istakla da se putem radnih  posjeta,  upoznaje sa radom lokalnih uprava, gdje je akcenat na  Vladinu Komisiju za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, na čijem je čelu. Predložila je da se  da se u Beranama raspoređuju sredstva kao i u ostalim opštinama,  a to je da iznose ispod 500 eura razmatra lokalna uprava i da se iz lokalnih budžeta isplaćuju, dok će iznose preko 500 eura razmatrati Vladina komisija.

Tokom razgovora sa ministarkom Vučinović, predsjednik Opštine  je istakao da se većina zahtjeva za nadokandu štete u ovoj opštini odnosila na izlivanje rijeke Bistrice, koja je pričinila veliku štetu domaćinstvima u Beranama, kao i  zemljotres, koji je pogodio sjever Crne Gore počekom prethodne godine.

Predstavnik ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja,  ujedno i   član Vladine komisije, Gojko Babović je predstavio saagovornicima benefite koje pruža resorno ministarstvo poljoprivrednim proizvođačima, a takođe ih je upoznao i  sa polisama osiguranja, koje nude osiguravajuće kuće Lovćen osiguranje i  Sava osiguranje.

Takođe, sastanak je bio prilika da se otvore i  aktuelna pitanja o sveukupnoj situaciji u ovoj opštini, gdje se napravio osvrt i  na slučaj porodice Tomkić.

“Zajednički zaključak je da moramo sa svih nivoa institucija učiniti  da se familija Tomkić i ostali građani, kako Berana tako i ostalih gradova u Crnoj Gori, osjećaju bezbjedno. Vlada je iz sredstava tekuće budžetske rezerve, u trenutku kada je to familiji Tomkić trebalo, hitno opredijelila iznos od 12.000 eura kako bi oni u nevolji koja ih je zadesila, imali početni kapital za obezbjeđenje dalje egzistencije”, zaključila je Vučinović.

Tokom drugog dijela radne posjete, ministarka je obišla  opštinu Andrijevica, gdje je sa predsjednikom opštine Srđanom Mašovićem i  saradnicima razgovarala  o tekućim problemima u ovoj opštini, pohvalivši rad Službe zaštite i spašavanja, koja radi na primjeni  preventivnih mjera, u dijelu smanjenja rizika  od nastanka većih šteta prouzrokavane elementarnih nepogodama.

Takođe je predstavnik ministarstva poljoprivrede sagovornike i ove oštine, informisao o  benefitima,  koje po raznim osnovama daje resorno ministarstvo i ukazao na mogućnosti osiguranja poljoprivrednih dobara, imajući u vidu činjenicu da  većina odštetnih zahtjeva, potiče od poljopivrednih gazdinstava.

Send this to a friend