Društvo

Vuković: Nema gradnje na Gorici

Glavni grad uputiće Inicijativu Ministarstvu održivog razvoja i turizma za izmjenu Prostorno-urbanističkog plana koji se odnosi na brdo Gorica. Predloženo je da se do daljeg na tom području zabrani gradnja, saopštio je danas gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

Kako je saopšteno iz Glavnog grada, Vuković je naglasio da će tu inicijativu formalizovati tokom dana.

“Ona će uslijediti nakon dužeg perioda pregovora i dogovora sa našim kolegama iz MORT-a koji su na istom zadatku kao i mi. Ovo je konačan rezultat višemjesečnog rada ove gradske uprave podržan od nadležnog državnog organa. Ta inicijativa je usklađena sa Zakonom o zaštiti prirode. Uporedo sa tim naše kolege iz Sekretarijata za planiranje prostora su pripremili teren za formalno-pravno uobličavanje trajne zaštite brda Gorica. Krajnji rezultat višemjesečnog rada je obraćanje našeg Sekretarijata nadležnoj Agenciji za zaštitu životne sredine koja će na dati smjernice u smislu optimalnog formalno pravnog okvira za zaštitu brda Gorice imajući u vidu njene specifičnosti”, kazao je Vuković.

Podsjetio je da je Glavni grad ranije pristupio analizi prostora u podnožju brda Gorica, posebno sa aspekta definisanja Planskih rješenja u zahvatu sljedećih Plamskih dokumenata- DUP Niva Varoš, DUP Gorica C, DUP Zagorič 1 dio Zone a, DUP Zagorič 1 i DUP Zagorič 2.

“To su detaljni urbanistički planovi koji zahvataju područje koje je napadnuto gradnjom. U ovom prostupku za određeni broj urbanističkih parcela je utvrđeno da je potrebno izvršiti dodatnu provjeru planskih kapaciteta i namjena kako bi se utvrdili definitivni uslovi za realizaciju i konačnu namjenu ovih površina”, dodao je.

Ističe i da je procjena Glavnog grada da bi realizacijom važećih Planskih rješenja bila značajno narušena vrijednost brda Gorica kao park šume i omiljenog izletišta naših sugrađana.

“U zahvatu pomenutih planskih dokumenata planirani su objekti koji gabaritima i planiranim kapacitetima mogu narušiti vrijednost prostora parka kao jedinstvene cjeline. Pored toga za obezjeđenje normalnog funkcionisanja ovih objekata potrebno bi bilo obezbijediti odgovarajuću infrastrukturu. Želim da vas podsjetim na medijsku harangu koja se vodi protiv uprave Glavnog grada samo zato jer smo izašli u susret očekivanjima onih ljudi koji žive u naselju pored vezirovog mosta koji nisu imali odgovarajući infrastrukturu”, naveo je Vuković.

Gradonačelnik je dodao kako bi zabrana građenja bila u primjeni do donošenja Plana generalne regulacije koji bi u konačnom dao finalnu ocjenu i optimalna planska rješenja za navedeno područje.

“To je važan posao kojio čeka Ministarstvo odživog razvoja i turizma, a mi ćemo kao odgovorna gradska uprava dati doprinos u tom smislu u skladu sa strateškim opredeljenjem Glavnog grada za ovaj prostor. Napominjemo da su na pomenutim urbanističkim parcelama planirani objekti mješovite namjene stanovanja malih gustina. Mi na ovaj način onemogućavamo dalju stanogradnju na tom prostoru”, pojasnio je.

Rekao je kako je zaštita životne sredine najvažniji izazov pred kojim se nalazi naša i buduće generacije.

“Koliko god naša država bila mala dužni smo da u tom smislu damo doprinos i na državnom i lokalnom novou. Svjedoci smo da je intenzivan razvoj koji je bio praćen gradnjom u Podgorici donio i neke negativne posljedice po životnu sredinu. To smo konstatovali na početku mandata ove gradske uprave i u cilju popravljanja stanja na terenu pokrenuli niz inicijativa”, kazao je.

On je ocijenio da je najbitnije pitanje u vezi sa zaštitom prirodne sredine u Glavnom gradu brdo Gorica.

“Ona danas izgleda kako izgleda. Prostorno-urbanističkim planom je definisan potreban stepen zaštite za najveći dio brda Gorica. Međutim, očigledno je da imamo probleme na rubnim djelovima, pri rijeci Morači, naselju Zagorič i Maline prema pruzi sa druge strane brda. U jednom značajnom dijelu kao posledica prostornog planiranja koje možda nije bilo primjereno onome što je trebalo da bude i što se nas tiče biće i jeste osnovna namjena tog prostora da bude najznačajnija sportsko-rekreativna zona na teritoriji Glavnog grada. Gorica je simbol Podgorice, ona predstavlja pluća našeg grada i preduzeli smo cijli niz aktivnosti u cilju njene pravne zaštite”, zaključio je gradonačelnik.

Sekretar Sekretarijata za prostorno planiranje i održivi razvoj, Miljan Barović, je govorio o mogućim pravcima djelovanja Glavnog grada kada je u pitanju brdo Gorica.

“Tema kojom se danas bavimo je bila predmet rada našeg sekretarijata i Službe Glavnog gradskog arhitekte , već određeni vremenski period i zadovoljstvo mi je što danas predstavljamo i konkretne rezultate ove saradnje”, kazao je.

Sekretar je kroz prezentaciju medijima predstavio rezultate rada i saznanja do kojih su gradske službe došle u analizi planskih dokumenata, koji su u kontaktnom području brda Gorica.

Pomoćnik sekretara za planiranje i održivi razvoj Dragutin Đeković je govoreći o planovima i budućim aktivnostima novoosnovane Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice, istakao da je ideja o formiranju Agencije potekla tokom zajedničkog rada sa Opštinom Danilovgrad na zaštiti doline rijeke Zete, odnosno njenim proglašavanjem parkom prirode.

On je podsjetio da Zakon o zaštiti prirode predviđa da je za svako zaštićeno područje potrebno oformiti posebno tijelo koje će upravljati tim zaštićenim područjem, dodajući da je Glavni grad do sada već imao jedno zaštićeno područje, odnosno masiv Komova.

“Odlučili smo da bi bilo efikasnije i racionalnije da se formira jedinstveno upravljačko tijelo ili agencija Glavnog grada koje će upravljati svim postojećim i budućim zaštićenim područjima. Pošto Gorica nije imala takav stepen zaštite, donijeli smo odluku da je potrebno uraditi sve analize kako bi se brdo Gorica na adekvatan način zaštitilo”, istakao je Đeković.

On je naglasio da u prilog tome ide i činjenica da je Glavni grad kroz finansiranje Akcionog plana biodiverziteta, u kome se eksplicitno pominje zaštita brda Gorice, u budžetu opredijelio sredstva i uputio zahtjev Agenciji za zaštitu prirode i životne sredine za zaštitu brda Gorica.

“Trenutno smo u komunikaciji sa odgovornim predstavnicima Agencije u cilju izrade studije koja će definisati vrstu zaštite, stepen zaštite, područje zaštite i koja će dati osnovne smjernice zaštite svih zaštićenih područja u Podgorici”, saopštio je Đeković.

On je najavio da će na narednoj sjednici Skupštine Glavnog grada biti usvojen Statut koji će omogućiti dalji rad Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice koja za cilj ima sveobuhvatno bavljenje zaštićenim područjima u gradu.

“U okviru Agencije biće formirana i posebna služba zaštite koja će vršiti direktan nadzor i implementaciju svih odluka i vrsta zaštite koje zakon propiše za pojedina zaštićena područja na teritoriji grada, što će takođe biti jedan novi način i pristup čuvanju zaštićenih područja”, zaključio je Đeković.

14

avatar
1000
14
0
0
 
14
HagSjenkaHagNe znamIvo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Hag
Gost
Hag

Morace se ipak zavrsiti jedna vila opasana visokim zidovima hahahha

Sjenka
Gost
Sjenka

Kako?A CANU..rekonstrukcija i dogradnja?

Hag
Gost
Hag

Pa da nisu gradske vlasti krive! Ranije je ovdje opozicija bila?

Ne znam
Gost
Ne znam

Šuplja priča,od činkenica dovoljno je imati oči

Ivo
Gost
Ivo

Sve nam uzmite , sve naplacujte ! Nismo za bolje !

Mark
Gost
Mark

Ko vam je branio Vukovicu da ova vlast zabrani gradnju na Gorici

Morpheus
Gost
Morpheus

Nema ni drveca vise

Neko Tamo
Gost
Neko Tamo

Sve je zavrseno tako da nema više potrebe

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

ajde bez foliranja ogradite je i posumite sa svih strana to sto je ostalo od nje ….vidimo mi koliko i ko gradi …

Ivo perverzija
Gost
Ivo perverzija

A ona kuća što se ne zna čija je, oće li je dati azilantima?

Anonimni
Gost
Anonimni

Grijeh je onoliko lijepog placa ne unovcit

Ajdeee
Gost
Ajdeee

Sto velis? Nema?
Podji pa pogledaj.

veki
Gost
veki

slabo nastupaš u predstavi, naljutit i uzrujat ćeš STRIKA MIŠKA

Toni
Gost
Toni

Baš će tebe tajkuni pitati im ali gradnje ili ne. Pitaš se koliko i ja.

Send this to a friend