Društvo

Vuković: Podgorica dobija novi pješački most u maju

Foto: CdM

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković najavio je danas da će novi pješački most u Podgorici biti završen ove godine. On je danas da ambasadoborkom EU u Crnoj Gori  Oanom Kristinom  Popom obišao gradilište mosta i tom prilikom su zajednički istakli značaj ovog projekta za  koji je EU  donirala deset miliona eura.

“Ovaj most je važan jer ćer se u njegovom trupu nalaziti cijevi koje će otpadne vode  prevesti  sa jedne na drugu stranu rijeke Morače, od postojećeg ka budućem postojenju. Iskoristili smo priliku da dobijemo sadržaje, u vidu pješačkih i biciklističkih staza, spojili lijepo i korisno u intreresu građana. Punim tempom se radi na izgradnji 20 kilometara, nove kanalizacione mreže u naseljima gdje ona ne postoji, Zlatica, Murtovina, Masline,  Zagoriču, Koniku,  Vrelima  ribničkim. Cilj priključenja na mrežu feklane kanalizacije, je ukidanje septičkih jama kojih je previše u Glavnom gradu. Radovi su u punom jeku te se nadam  da će do kraja godine biti realizovani”, poručio je Vuković.

Foto: CdM
Foto: CdM

Vuković je naveo da je Kompanija Bemax, angažovana pri realizaciji ova dva projekta.

“Iz kompanije Bemax su angažovani za realizaciju ova dva projekta, izgradnju mosta i  polaganje kolektorske cijevi, na kojoj su radovi 90 odsto završeni, do kraja radova ostalo još par dana dana”, istakao je Vuković.

Vuković je tom prilikom istakao, da se završetak mosta očekuje ranije od predviđenog, te je kraj  radova najavio za maj.

Tom prilikom je najavio krunu aktivnosti Uprave, tj. raspisivanje tendera za izgradnju glavnog postrojenja.

“Raspisivanje tendera za izgradnju glavnog postrojenja, nešto što je planirano za iduću nedjelju. Ovaj projekat predstavlja zahtjevan posao, na kojem želimo  najsavremeniju tehnologiju, najboljeg izvođača radova, kako bi  se izbjegli problemi koji koji su se javili na sličnim postrojenjima u  Crnoj Gori”, kazao je on.

Foto: CdM
Foto: CdM

Na kraju je saopštio da će tražiti  od Aplikacije  Zapadno investicionog fonda 20 miliona za financiranje ovog projekta.

“Zaključujem da je implementaciona jedinica pripremila aplikaciju za Zapadno balkanski investicioni okvir, od kojih će  tražiti se 20 miliona eura, u namjeri da se uštedi novac državi, pri projektu vrijednom od 35 miliona, od koji 27 pada na teret države, osam Glavnom gradu. Dobili smo dobre povratne informacije, te se nadamo da će olakšati Glavnom gradu  i državi  realizaciju projekta”, istakao je Vuković.

Gradonačelnik je izdvojio vrijeme da porazgovara sa stanovnicima Botuna, pa im je tom prilikom kazao da nije moguće izvršiti pomjeranje postrojenja, u čije radove je do sada izdvojeno oko sedam miliona eura.

Vuković je naglasio da će učiniti sve kako bi se obezbijedili i zaštitili građani Botuna.

Foto: CdM
Foto: CdM

Ambasadorka EU u Crnoj Gori,  Oana Kristina Popa, izrazila je zadovoljstvo posjetom projektu, te je istakla da je ovaj projekat predstavlja  dobru internacionalnu saradnju Crne Gore i EU.

“Drago mi je da vidim dobar napredak radova na glavnom kolektoru za otpadne vode u Podgorici za koje je EU donirala deset miliona eura. Voda je osnovni resurs za ljude i životnu sredinu Crne Gore, učinimo da ostane čista za sve buduće generacije.”, poručila je Popa na Twitter-u.

N.Kićović

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
Pera KojotTreće Oko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pera Kojot
Gost
Pera Kojot

Bravo Bravoo’ nama je konfiguracija grada takva da je uspjeh uvijek kada se Moraca premosti s obale na obalu’ a valjalo bi i da udje u projekt grada auto most od Maslina ka Koniku preko Ribnice a od kasarne ‘ puno bi rasteretio bulevar i obogatio infrastrukturu grada a gradjani vape za tim auto mostom .

Treće Oko
Gost
Treće Oko

Podgori;ani ne idu pješke ni u toalet a ne da šetaju preko mosta , ako postoji mogućnost da se taj most izmjeni projektujna dokumentacija za odvijanje saobraćaja

Send this to a friend