Društvo

Za liječenje van Crne Gore izdvojeno 4,75 miliona eura

Čirgić

Fond za zdravstveno osiguranje je, prema preliminarnim podacima, za prvih devet mjeseci za liječenje, dijagnostiku i kontrole crnogorskih građana van naše zemlje izdvojio 4,75 miliona eura, što je za 1,9 miliona manje u odnosu na isti period prošle godine.

Kako je za Pobjedu rekao direktor te ustanove Sead Čirgić, za sada je najviše novca izdvojeno za liječenje jednogodišnjeg djeteta za koje je Fond uplatio 200.000 eura po predračunu, kao i za operaciju maloljetnika koja je koštala 106.365 eura.

“Liječenje jednogodišnjeg dječaka i dalje traje i ukupan trošak će se obračunati po završenom liječenju kada će se ispostaviti konačna faktura”, kazao je on.

<<<Crnogorci se sve manje liječe u Srbiji, a više u Turskoj<<<

U Fondu za zdravstveno osiguranje objašnjavaju da se uputi osiguranicima pišu za liječenje i dijagnostiku, te da liječenje ponekad podrazumijeva i izvođenje operacije.

“Prošle godine više osiguranika upućeno je na liječenje u inostranstvo, zbog složenih procedura i teških komplikacija, kojih nije bilo u 2016, a odnose se na neurohirurške operacije, operacije iz oblasti ortopedije, kardiohirurgije, oftalmologije i drugo. Troškovi za najskuplje operacije iznosili su od 92 do 180.000 eura za liječenje po jednom osiguraniku”, kazao je Čirgić. Na transplantaciju je, kako je dodao, upućeno sedam pacijenata, a one su koštale od 90 do 300.000 eura za jednog pacijenta.

Čirgić ističe da je broj upućenih osiguranika na liječenje van naše zemlje smanjen, a to je, kako kaže, postignuto jačanjem ukupnih kapaciteta u Kliničkom centru Crne Gore.

“Prvenstveno jačanjem i usavršavanjem kadra u KCCG i angažovanjem medicinskih eksperata izvan Crne Gore, nabavkom savremene sofisticirane dijagnostičke i druge medicinske opreme, kao i obezbjeđivanjem odgovarajućih prostornih kapaciteta, kao i zbog saradnje sa privatnim ustanovama iz naše zemlje”, rekao je direktor Fonda.

Prema njegovim riječima, od januara do septembra na liječenje, dijagnostiku i kontrolu u inostranstvo upućeno je 2.869 osiguranika, što je u odnosu na isti period 2017. manje za 599.

“Broj upućenih osiguranika u Srbiju, prema preliminarnim podacima, smanjen je za 684, dok je za liječenje u druge države povećan za 85”, kazao je Čirgić, navodeći da je na liječenje, kontrolu i dijagnostiku u Srbiju upućeno 2.457, a u ostale države 412 pacijenata. Upućivanje se odnosi na dijagnostičke procedure PET skener, za HLA tipizaciju i biopsiju bubrega, IMRT zračnu terapiju i druge ciljane zračne terapije, transplantacije, kao i liječenje oboljelih od teških bolesti iz oblasti hematologije, neurohirurgije, ali i za genetička ispitivanja.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
delboj
Gost
delboj

Novcana suma iz Fonda nije nimjenjena za gradjane, vec za prijatelje i rodbinu zaposlenih u drzavnom aparatu.

Milos 2
Gost
Milos 2

Lovcene, u Codri, a ne u Klinickom!!???!!

Lovcen
Gost
Lovcen

Pa evo ja se operisah u Codri. Karcinom prostate, laparaskopsku, a moj brat u Sloveniji prije pet godina.

Petar.k
Gost
Petar.k

Da li bi gradjani CG osjetili i da ne postoji Fond… sigurno ne bi… Fond je izgubio svaki smisao postojanja, jer ne radi kontrole, analize, preporuke….

R. Srpska
Gost
R. Srpska

“Broj upućenih osiguranika u Srbiju, prema preliminarnim podacima, smanjen je za 684, dok je za liječenje u druge države povećan za 85”,
——————

Konačno jedna lijepa vijest.
Nadam se da će se broj upućenih za liječenje u Srbiju u kratkom vremenskom roku ubrzano smanjivati, a broj upućenih za liječenje u druge države ubrzano povećavati.

Cogito ergo sum
Gost
Cogito ergo sum

Jasno je svim gradjanima za koga se daje novac za lecenje vani. Sa ta dva-tri djecja slucaja misle da “pokriju” sve one sitne operacije i preglede svojih poltrona. Upravo su ovdje ogromne malverzacije jer se nikada nece javno izaci sa spiskovima i nikada se nece otkriti jer su zasticeni zakonima o zastita prava pacijenata i zastiti licnih podataka.

Praškovi
Gost
Praškovi

Punimo budzet a ne pitamo se čiji je to budzet . Ko se iz toga budzeta lijeci po inostranstvu a ko mora da umre. A i što bi ovce morale da znaju GAZDA JE TU DA MISLI.

Belgiju u NATO
Gost
Belgiju u NATO

Je li Šiško išao za Milano da izmjeri pritisak?

bogi
Gost
bogi

Ha ha , ziva istina ( ali ne Sukovica)

spuž
Gost
spuž

A zašto mi obični smrtnici ne možemo da dobijemo ni nula eura za liječenje u Tursku ili Beograd, pošto u Crnoj Gori nemamo za to ljekare, a Vesna Medenica može i ostali državni funkcioneri? I zašto Jevto Eraković sa Tupana, koji je vatreni depeesovac pa je kao takav došao za direktora KC ne da upute i kad konzilijum KC preporuči… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ spuž

A zašto mi obični smrtnici ne možemo da dobijemo ni nula eura za liječenje u Tursku ili Beograd,
——————————————————————————————————————————-
Koji ćete k…… u Beogradu ???
Jugoslavije nema već tri decenije, Srbija vam je strana država kao i vi njoj. Srbi su vam strani narod kao i vi nama.

POJK
Gost
POJK

Ponekad i nesto pametno napises. Ali ti mrznja pamet odnese u većini slučajeva.

POJK
Gost
POJK

“R. Srpska”
Ponekad i nesto pametno napises. Ali ti mrznja pamet odnese u većini slučajeva.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Prva rečenica ne ide bez druge.
Što se mržnje tiče ja vas ne mrzim ali vas ni ne volim.
Ne želim vam ništa loše, ali vam ne želim ništa ni dobro.

Slavko
Gost
Slavko

A ti bas nesto ne volis direktora KCCG. Vec koji put mu prijetis. U stvari, ne umijes da odvojis politiku od covjeka. Ajde de – pa cemo ti vidjeti lice i cuti ime. A onda ce i prijetnje dobiti ime i lice. To tako biva.

Damir
Gost
Damir

Nisi ti dao sredstva, vec mi gradjani koji punimo budzet,samo sto se prema njemu ne odnosite domacinski.

Send this to a friend