Društvo U PODGORICI PRIJAVLJEN NESTANAK DVANAESTOGODIŠNJAKINJE

Za nestalom djevojčicom policija traga tri dana

Podgorica

Službenici Uprave policije već tri dana tragaju za dvanaestogodišnjom djevojčicom čiji je nestanak prijavljen u srijedu. U policiji je Danu potvrđeno da je potraga u toku, ali da ne mogu davati nikakve detaljne informacije jer se radi o maloljetnici.

U cijeli slučaj je uključen i Centar za socijalni rad Podgorica, iz kojeg su za Dan saopštili da preduzimaju radnje iz svoje nadležnosti.

“Centar preduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti, ali prema zakonu ne smije davati nikakve informacije”, saopšteno je iz te ustanove.

Prema nezvaničnim informacijama, vijest o nestanku djevojčice nije objavljena u medijima jer porodica ne želi da se eksponira. Sagovornici iz Uprave policije kazali su da oni nikada ne izdaju saopštenja o nestalima, već da to obično uradi porodica.

Informaciju o nestanku djevojčice juče je objavila i NVO Banka hrane, objavljujući izjavu majke, koja je željela da ostane anonimna kako bi zaštitila privatnost porodice. Banci hrane poznat je identitet majke i porodična situacija.

Ona je navela je već tražila pomoć od nadležnih institucija, jer joj je dijete i ranije bježalo od kuće, ali je brzo pronalažena.

“Sve sam pokušala, ne uspijevam da je vratim na pravi put. Svaki dobronamjeran savjet je dobrodošao jer od nadležnih institucija osim osude, kritike i pomalo prijetnji ne dobih ništa. Jednoroditeljska smo porodica, troje djece, dugo godina bez alimentacije, niti znanja gdje je otac. Dvoje djece je bez grešaka i ispada, ali sa najmlađom od 12 godina bijem bitku još od ljetos”, navela je majka djevojčice.

Kazala je da joj je kćerka i ranije samovoljno napuštala kuću, ali da se vraćala.

Iz Banke hrane su saopštila kako imaju saznanja da ima dosta djece koja bježe od kuće.

“Očigledno nemamo institucije koje mogu da se bore i djeluju u korist djece koja pokazuju ovakvo ponašanje tj. napuštaju dom iz svojih, njima znanih razloga. Da li je pubertet u pitanju i buntovničke godine ili neshvaćenost u porodici, siromaštvo ili ko zna šta već, razloga za brigu društva ima. Zarad mladosti i krize u kojoj se nalaze mnoge porodice molimo institucije da nađu način i edukativno i preventivno djeluju da se ne ponavljaju ove situacije”, navode iz Banke hrane.

Oni smatraju da moramo imati ustanovu zatvorenog tipa u kojoj bi ‘zalutale maloljetnike edukovali, naučili ih šta život i neodgovorno ponašanje nosi sa sobom i osnažene ih vratili svojim porodicama.

“Najlakše je osuditi i tražiti krivca. Krivci smo svi jer smo dopustili da su djeca sama, bez nadzora mnogo više nego što je ranije bio slučaj. Da bi opstali, plaćali račune roditelji rade ne birajući vrijeme i poslove. Zato, molimo kreatore javne politike da više misle na djecu i porodicu. Moraju se stvoriti uslovi da djeca budu zbrinuta da bi roditelji radili”, navode u Banci hrane.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Majka
Gost
Majka

Razumijem situaciju u potpunosti ja sam imala slican problem kad sam se obratila skoli, centru za socijalni rad i svim mogucim institucijama pa cak i mupu niko nije imao razumijevanja i samo su me osudjivali i prijetili prijavom za zanemarivanje konu su na kraju i podnijeli. Niko nikad nije pomenuo da ja imam stabilan brak i zdravu porodicu i jos… Više »

Sebično
Gost
Sebično

Valjda treba da se objavi slika djeteta. Mozda je neko nedje vidio to dijete. Kakva je to glupost porodica nece da se eksponira.

Tara je mulj
Gost
Tara je mulj

TESKO ONIJEMA BEZ DJECE
TESKO OVIJEMA SA DJECOM

Kkkk
Gost
Kkkk

A što teško onijema bez djece?

veki
Gost
veki

znala da rodi troje djece i da se razvede, a gdje je njen rod , njen dom, što ih ona vuče sa sobom bez uspješno

Pametnica_PG
Gost
Pametnica_PG

E dabogda tebe ovo snaslo pa da se sjetis ovih rijeci.

Kkkk
Gost
Kkkk

Žena se nije razvela nego je muž jednostavno otišao i niko ne zna dje je

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Svi od nje bjeze

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Тешке субине дјеце у породицама поремећених односа.

Sasa
Gost
Sasa

Ne zeli da se eksponira ,pa kako da se nadje djevojcica ,krijucke,u potragu moraju biti ukljuceni svi ,daj Boze da djevojcici nije nista ,a porodica ,nek ceka kuci..

Krkan
Gost
Krkan

Prvo naći oca pa ga utuć ko vola u kupusu jer je ostavio porodicu i ne plaća alimentaciju

komsija
Gost
komsija

Dobro velis,iskrkat ga dobro treba

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

To je posao Centra za socijalni rad,škole i roditelja. Svi oni zajedno snose odgovornost. Odakle Medojevićeva žena u ovoj priči. Počela je i ona ka muž da se u sve razumije.

Ivan
Gost
Ivan

Šta će škola tu, molim te?

Todor
Gost
Todor

A sta rade psiholozi po skolama? Za sta primaju platu? Sta ima da izjavi direktor te Osnovne skole, da li je uopste upoznat kakvo mu dijete dolazi u skolu?

Leo
Gost
Leo

A izvini molim te kako mogu psiholozi da spriječe dijete da pobjegne od kuće? Jel treba da stražare kod svačijih vrata da gledaju koje ce dijete i kad da pobegne?? Ukljuci malo mozak

Komsija
Gost
Komsija

@Leo, ti si taj koji treba da ukljuci mozak. Psiholog nece strazariti nizakim ali mu je posao da razgovara sa bilo kojim djetetom koji ima psiholoskih problema koje ne moze sam da prevazidje da mu pomogne da to predje.

Leo
Gost
Leo

A kako psiholog moze da zna koje dijete ima psiholoskih problema ako ga ne dovedu roditelj ili nastavnik?

Todor
Gost
Todor

Ti si legenda. Jes treba da strazari hahahahaha. Inace je posao psihologa da strazari… Pa valjda nastavnici pricaju na sjednicama o problemima djece? Valjda direktor skole zna ko mu dolazi u skolu?

Komsija
Gost
Komsija

Izlgeda se ne objavi komentar, rekoh ti si Leo jedan od onih preca jedno a misli drugo, podrazumijeva se da ucitelji, nastavnici i profesori ce prenijeti upravi skole o takvim situacijama, u moje dobar makar je psiholog periodicno obilazio razrede, a dijete u to doba koje je “otudjeno” je lako spoznati i priteci mu u pomoc.

Ivan
Gost
Ivan

Ne mlati!

Slavko
Gost
Slavko

Raspad sistema i institucija.

Cirkus
Gost
Cirkus

Slavko, i ti bi trebao što prije kod psihijatra, ili pravac Beograd. Pa tamo uživaj.

Mrgud
Gost
Mrgud

Prvi put da nije pomenuo DPS. Slavko,mislim da si beznadežan slučaj. Promjeni portal i lijekove.

Urke iz Grada
Gost
Urke iz Grada

Da vam institucije cuvaju i vaspitavaju djecu? Jel? A moj Śale kako je tebi banja u glavu!

Send this to a friend