Društvo

Za Novu godinu bez putarine na dijelu puta Herceg Novi-Trebinje

Iz firme Univerzal Monte doo, koja je koncesionar dijela puta Herceg Novi-Trebinje, odlučili su da i ove godine sve korisnike puta Meljine-Petijevići oslobode plaćanja putarine za Novu godinu.

Kako su obavijestili, putarina se neće plaćati 30. i 31. decembra, kao i 1. januara 2019. godine.

Druge informacije, o toku pregovora sa Opštinom Herceg Novi za kompletno ukidanje putarine, koja predstavlja barijeru za građane Herceg Novog i Trebinja, posebno turiste iz Bosne i Hercegovine, koncesionar još nije spreman da saopšti.

Nešto više od deset godina Univerzal Monte naplaćuje putarinu u visini od tri do 18 eura za vozila, u zavisnosti od kategorije, nakon što je izgradio skoro 13 kilometara dugu dionicu puta Meljine-Petijevići, po BOT sistemu – izgradi, koristi i vrati. Po ugovoru koncesija traje 20 godina, a za izgradnju dionice, sa naplatnom rampom, te pratećim objektima, koji još nijesu napravljeni (dvije pumpe, tržni centri, restorani…), uloženo je 18,5 miliona eura.

Sve je više turista koji koriste granični prelaz Sitnica-Zubci, koji su primorani da plaćaju putarinu na crnogorskoj strani, od Meljina do Petijevića i obratno. Zbog toga godinama negoduju, jer to nije auto-put, a na mnogim mjestima dionica je i veoma nezgodna za vožnju.

“Samo u ovoj godini preko ovog graničnog prelaza zabilježen je promet od 1.111 265 putnika i 344.410 vozila, što je povećanje u odnosu na prošlu od 7.86 odsto”, kazali su Radiju Jadran u Graničnoj policiji Herceg Novi.

Inicijativu za ukidanje naplate putarine na dijelu bivšeg regionalnog, a sada magistralnog puta od Herceg Novog do Trebinja, predstavnici nove hercegnovske vlasti su najavili još u svom izbornom programu.

Opština pregovora i sa koncesionarom, Univerzal Monte-om, koji je u vlasništvu srpskog biznismena Vuka Hamovića. Kako je ranije izjavio predsjendik Opštine Stevan Katić, koncesionar je voljan da Opština Herceg Novi otkupi postojeći ugovor za oko pet miliona eura.

No, Opština tog novca nema, pa su iz lokalne uprave državi kandidovali projekat da ona, umjesto gradnje novog, preuzme naplatnu rampu za novi granični prelaz između Crne Gore i Republike Srpske-BiH. Postojeći na Sitnici je van svih standarda.

Osim namjere da treba rekonstruisati u idućoj godini granični prelaz Sitnica, iz resornog Minstarstva još nema jasnog odgovora na ovu ponudu hercegnovske lokalne uprave.

1 Komentar na "Za Novu godinu bez putarine na dijelu puta Herceg Novi-Trebinje"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend