Društvo

Za pet godina jezik u ličnoj karti promijenilo 31.538 građana

Ilustracija

U posljednjih pet godina promjenu jezika na ličnoj karti promijenilo je 31.538 građana, a na pasošu 21.562, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova dostavljeni Portalu RTCG.

Iz MUP-a kažu da se obrazac lične karte štampa na crnogorskom i na engleskom jeziku i popunjava na crnogorskom jeziku, a za građane koji u službenoj upotrebi koriste srpski, bosanski, albanski ili hrvatski jezik, sadržaj obrasca lične karte i podaci unose se i na tim jezicima, osim imena i prezimena koji se unose na jeziku i pismu podnosioca zahtjeva, ako on to zahtijeva.

Prema podacima MUP-a, u posjednjih pet godina ličnu kartu i pasoš na crnogorskom jeziku (ćirilično pismo) tražio je 5.542, odnosno 2.773 građanina.

Ličnu kartu i pasoš na srpskom jeziku tražilo je 18.880, odnosno 10.263 građana, na albanskom 5.305, odnosno 6.345 građana.

Zahtjev za izdavanje lične karte i pasoša na hrvatskom jeziku tražilo je 409, odnosno 218 građana, a na bosanskom taj broj iznosi 1.402 za lične karte i 1.900 za pasoše.

Podaci MUP-aPodaci MUP-a
“U slučaju kad građanin zahtijeva unošenje prezimena i imena u obrazac lične karte na jeziku i pismu, u skladu sa prethodno opisanim, danom izdavanja lične karte, po službenoj dužnosti, izvršiće se unos prezimena i imena na tom jeziku i pismu i u matični registar rođenih”, saopšteno nam je iz MUP-a.

Naglašavaju da prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje lične karte ili pasoša, građanin može zahtijevati promjenu jezika i pisma u navedenim dokumentima, shodno odredbama Zakona o ličnoj karti, kao i Zakona o putnim ispravama.

“Podsjećamo da je u područnim jedinicama i filijalama Ministarstva unutrašnjih poslova, u prostorijama u kojoj građani podnose zahtjev za izdavanje lične karte, na vidnom mjestu, u okviru šalter službe istaknuto obavještenje o pravu građanina da mu ime i prezime u sadržaju obrasca lične karte, bude unijeto na jeziku i pismu koje zahtijeva”, zaključuju u MUP-u.

 

36

avatar
1000
24
12
0
 
34
KukiTodorMarkomariusCrni
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kuki
Gost
Kuki

Katastrofa..ovo nidje nemaaaa..imas druze pasos DRZAVE KOJA TI GA JE DALA I KRAJJJ

Todor
Gost
Todor

Svima isto, nema sta da se bira – licna karta na crnogorskom a pasos na engleskom.

marius
Gost
marius

Kakve gluposti odje kod nas svakodnevno možeš čut, BOG da te dragi samo sačuva. E čuš promjenio jezik na pasoš, l.k . Pa to samo odje ima. A ne bi mi ga mjenjali kad bi se pomamili. Ovo je država CRNA GORA,sve na CRNOGORSKI pisat,a kome se ne sviđa, ima izać, pa tamo dje ti odgovara,dje ti je bolje, idemo… Više »

Mico zabrdje
Gost
Mico zabrdje

A sto cine posrbljeni 😂😂😂

Milos
Gost
Milos

Moze li na kineski da se unese🤣🤣
Nevjerovatno koliko dokonog naroda u CG ima kad se bave promjenom jezika na licnoj karti. Izgleda im je to jedini problem. Super onda🤣

Djuka
Gost
Djuka

Sprdnja od drzave pa i od tih pisanija po dokumentima koga briga uopste ako ce i na majmunski pisat

Kiro
Gost
Kiro

Ne znam što to ima na ličnoj karti da se može birati jezik. Ako je u pitanju ćirilica, ona je i crnogorsko pismo. Pismo, a ne jezik.

klingonac 🖖
Gost
klingonac 🖖

Treba ubaciti Klingonski. Ima nas koji njega koriste

freeMNE
Gost
freeMNE

Budalaštine…

MNE083
Gost
MNE083

Sve treba da su na crnogorskom jeziku, ne sprdajte se sa drzavom!

Tutinac
Gost
Tutinac

Koji jezik je većinski u CG nadam se da je Srpski dosta je više sa tim izmišljenim jezicima

Ivan
Gost
Ivan

Jezik je bio staroslovenski, pa sa prostora Crne Gore i Hercegovine uzet narodni jezik i stvoren , od strane austrougarskog agenta, trgovca narodnim predanjima, srpski jezik. Sultan vam dao zastavu, a Crnogorci jezik

nikola9999
Gost
nikola9999

Albanskom? opa opa oopaaaaa a da ubacimo Kinesk8 jeste li razmisljali? A sto ne vidite na sve jezike ovoga svijeta da izdajete dokumenta?!!? Mislim da bi to trebali ipak u necemu prvi da budemo. EVIVAAAA

Xyz
Gost
Xyz

Albanci su ovdje starosjedioci više no bilo koji narod i to je najmanje što može da im se omogući.
Upoređuješ albance i kineze, blago tebi na pameti.

oooo
Gost
oooo

Koja je razlika osim ako neko hoce na cirilici. Kakvim se mi glupostima bavimo.

komunista
Gost
komunista

dobra je ona pjesma od riblje corbe o kako je lepo biti glup

Gordana
Gost
Gordana

Da je prava drzava bile bi sve a crnogorskom jeziku.To je sluzbeni jezik.

Tutinac
Gost
Tutinac

Srpski je većinski i narodna volja se mora poštovati

Ivan
Gost
Ivan

Jes u Tutinu

Burin
Gost
Burin

Pisana slova pisem cirilicom, stampana latinicom. Cio zivot tako. A kad citam, ne primjecujem koje je pismo u pitanju. I zasto je to bitno?
O cemu se sve kod nas razglaba…

Netko
Gost
Netko

E čuš sprdnje ove, a mogu li sliku od Bred Pita stavit mjesto moje nešto sam se zapustio u zadnje?

terazijski
Gost
terazijski

Ako može Luksemburg da ima 3 zvanična jezika može i Crna Gora 5, 6. Šta fali?

Crni
Gost
Crni

Mozemo i na kineskom ?

Marko
Gost
Marko

Crni,
Ti ni naš ne znaš.

Crni
Gost
Crni

Ne no ćeš me ti naučit.

Neka to
Gost
Neka to

Sve su ovce u torove.Doveli sau vas politicari tu dje ste im trebali pa sad ne smiju se vise ko Gradjani Cg izjasnit.Eh blago vama.

Marsal
Gost
Marsal

I za ovo nisam znao ali svakako bi oficijalno samo davao dokumenta a ko oče mimo toga neka plati pa pišite sami i platite punu cijenu

Budo
Gost
Budo

Bravo, baš tako! A čega, da su naplaćivali par eura…90 posto ovih ne bi, no bi odustalo od zahtjeva…toliko o tome…

Dno čase
Gost
Dno čase

Ima li sto da se jede danas?
Pitam za babu i đeda ako ima…

freeMNE
Gost
freeMNE

Paprikaš Paf-Paf👌

Karl
Gost
Karl

A ne bi vam dao nijednu bez na crnogorski pa trazite od “maticnih” drzava posto vam ova ocigledno ne valja, ne znate sto radite ili ipak znate…

Lipa
Gost
Lipa

E neka vi bi da vas desetak posto živi kao do prije tri četri godine a ostali da se ništa ne pitaju nećete taj film gledat..

J. J. J.
Gost
J. J. J.

Maticna nam je cg i pricamo i pisemo srpski kao i svi nasi preci pa i tvoji. Najvise mi je zao ovih montenegrina sto ce umrijeti sa cinjenicom da im je maternji srpski.

Marko
Gost
Marko

“podnošenja zahtjeva za izdavanje lične karte ili pasoša, građanin može zahtijevati promjenu jezika i pisma u navedenim dokumentima” ovo je laž. Ja kad sam vadio dokumenta, šalteruša me samo pitala pišem li koristeći ćirilicu ili latinicu. Lično koristim ćirilicu, ali mrzim da je čitam. Misleći da im treba to za neku statistiku kažem ćirilica i ne pitam dalje. Možete misliti… Više »

Crni
Gost
Crni

Ne pravdaj se sam si tražio.

Marko
Gost
Marko

Hahaha ti ćeš mi reć šta je bilo. E ovoga u svijet nema

Send this to a friend