Društvo

Za sada bez zatvaranja škola u Crnoj Gori: Oboljelo 546 đaka i 166 profesora

FOTO: Pobjeda

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, za sada, neće donijeti odluku da se zbog loše epidemiološke situacije zatvore škole i da se nastava u cijeloj državi održava onlajn, piše Pobjeda.

“Još uvijek nema takve odluke vezano za onlajn nastavu. Ministarstvo će takvu odluku donijeti na osnovu preporuke nadležnih institucija koje prate epidemiološku situaciju”, rekli su Pobjedi iz resora ministarke Vesne Bratić.

Od drugog polugodišta, odnosno od januara nastava u crnogorskim školama se odvija u učionici ili kroz kombinovani model koji podrazumijeva da se određene smjene rotiraju sedmično na način da dok jedni učenici uče u školi, drugi su onlajn.

Većina škola je odabrala opciju da obezbijede uslove đacima da pohađaju nastavu u učionici, jer se ispostavilo da je to najbolje rješenje za đake.

Konstatovano je ranije da mnoga đeca nijesu u mogućnosti da prate nastavu onlajn – svaka peta porodica nema laptop ili internet.

Ove modele nastave izradila je radna grupa Ministarstva koja je zadužena da svakodnevno prati na koji način se sve realizuje. Ona se, međutim, otkako je završila taj posao, prema našim informacijama, zvanično još nije sastajala.

Na portalu – covid19.edu.me predočena je statistika oboljelih od korona virusa zaključno sa 26. februarom.

Prema tim podacima, u predškolskim ustanovama, a imamo ih 43, oboljelo je devetoro djece, te 33 nastavnika. U samoizolaciji su 89 djece i 34 vaspitača. Ukupno je u tim ustanovama 1.608 nastavnika, a djece 21.300.

S druge strane, ukupno je oboljelo 288 osnovaca, te 117 nastavnika. U samoizolaciji je 1.235 đaka i 128 profesora. Imamo ukupno 170 škola, 68.629 đaka, te 6.309 nastavnika.

A u srednjim školama oboljelo je 258 đaka i 49 profesora. U samoizolaciji je 419 učenika, te 64 nastavnika. U državi imamo ukupno 58 srednjih škola u kojima uči 26.953 učenika i predaje 3.191 nastavnika.

Vršiteljka dužnosti predsjednika Sindikata Slavka Bošković rekla je za Pobjedu da svakog dana dobijaju informaicje o novooboljelim.

“Nije nimalo dobra situacija. Ako se taj nastavnik razbolio, u kući ima dva-tri člana porodice i njih će da zarazi. Najviše me brine što smo stavljeni u šestu grupu za vakcine. To nije kako treba i nijesmo to očekivali “, rekla je ona.

Dodaje da svaki nastavnik ima oboljele učenike sa kojima radi i onlajn.

“To znači da jedan nastavnik radi toliko puno da je, naravno, i to jedan od faktora koji utiče na imunitet”, rekla je onda.

Ranije su roditelji, određeni stručnjaci, te, između ostalog, ombudsman insistirali da se nastava održava onlajn zarad postizanja kvalitetnijeg znanja učenika i pružanja svima jednakih mogućnosti u obrazovanju.

“Situacija je teška ovih dana. Vidjećemo šta će biti dalje “, zaključuje Bošković.

27

avatar
1000
21
6
0
 
26
PodgoricajapelcerZarijaBLACKOUT
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Podgorica
Gost
Podgorica

Zasto je moje dijete manje zasticeno nego ono u Budvi i Tivtu?

ja
Gost
ja

Kako nema zatvaranja skola,kad moja djeca vec mjesec dana ne idu u skolu????? Kako neko od vas novinara ne postavi isto pitanje,to mi nije jasno. Inace zivimo u Tivtu.

Zarija
Gost
Zarija

Nevjerovatno da je PROSVJETA sesta rupa na svirali. Ja mislio da ce odmah nakon zdravstva, prosvjeta biti prioritetna za vakcinu?!?!

BLACKOUT
Gost
BLACKOUT

zatvaraj skole ,djeca donose doma virus , stradaju imladji roditelji a ne stari,, EKSPERTI NASI

didl
Gost
didl

zatvaraj škole oni su najeći prenosioci virusa. djeca ga pretezno lakse prenose i bez posledica cak i ne zaju da su zarazena dok im se roditelji ili baba i đed ne zaraze. sve zatvaraj ili sve puštaj nema između!!!!!

Gosja
Gost
Gosja

Kad se budu sagledavale posljedice po zdravlje bice kasno, ali ce mnogi sto to danas ignorisu biti na udaru zakona

Prč
Gost
Prč

Pola podataka nije tačno.sta treba da se desi,koji procenat oboljelih treba da imamo da bi se skole zatvorile.pa najglri smo u evropi sta treba jos? Umjesta bos sad kad su gradovi i lokali zakljucani da se iskoristilo isto vrijeme i zatvorile skole na 15 dana,vi cete da gledate sto ce da se desi???????sram ali sram vas bilo

Ups!
Gost
Ups!

Bratićka spavaš li mirno neznalice!??

Mimi
Gost
Mimi

Ne zatvarajte skole!!!
Dosta je bilo

pelcer
Gost
pelcer

mora da nemaš ni nastavnike ni đake u kući, Mimi….

Ana
Gost
Ana

Ovo su najveci neljudi koji su vladali Crnom Gorom. Njima nije sveto ni zdravlje djece ni nastavnika. Uveli su ovo kad je sva Evropa otisla na online nastavu da zastiti svoju djecu. Nasu djecu danad maltretiraju studenti i pripravnici bez pedagoskog iskustva umjesto oboljelih nastavnika. I sve se to odvija usred epidemije. Djeca su pod stresom a znanje koje sticu… Više »

Dag
Gost
Dag

Nista kad nije trocifren broj…nije alarmantno 🤷‍♂️🤣🤣

oooo
Gost
oooo

Sta njih briga za nasu djecu.

Rogi
Gost
Rogi

Otvoreno se ide da se narod zarazi toboš radi sticanje imuniteta krda. Koji imunitet ? Imunitet koi traje 3-4 mjeseca pa čak ni toliko. Đeca koja su kao pčele svuda stignu pokupe i donesu kući virus .Đeca hvala Bogu prođu sa lakšim znakovima korone ali i tu se nezna kakve su dogoročne posledice po zdravlje čak dolazi i do steriltet.… Više »

Montenegrina HN
Gost
Montenegrina HN

Bitno da u Pg sve radi ta djeca su bitna a mi koji nismo iz Pg ni skole ni sporta…samo selektivno vazda bilo i ostalo.

Prč
Gost
Prč

Pa mi iz pg se borimo da ne bude selektivno.kad vec zatvore skole u budvu i hn da se zatvore i kod nas u pg.

Ićkoslav
Gost
Ićkoslav

Od on-line učenja nema vajde.

Hijo
Gost
Hijo

Mnogo je bolje nego ova sprdnja sa studentima i pripravnicima jer su nastavnici bolesni. Djece sa bar kuci niijesu plasila, a u skoli su sva istraumirana. Nose masku po cio dan i ne mogu sloobodno da disu .

pelcer
Gost
pelcer

Stručnjače, u okolnostima smo kad biramo zdravlje, neće znanje uteći ko mozga ima. Kad vidiš neke današnje doktore nauka dođe ti da ne insistiraš na školovanju…oladi malo, čuvaj đecu ako im dobro misliš

Stevan
Gost
Stevan

Ovo nije vlada nego sprdnja

Posmatrač
Gost
Posmatrač

Bolje zatvorite kafiće. U školama su djeca najbezbjednija.

Genci
Gost
Genci

Pitaj djecu i njihove familije kako su u skolama bezbjedni. Narocito ovih 800 oboljelih + 3 puta toliko clanova njihovih familija.

Mickey
Gost
Mickey

Kafići su zatvoreni, momak.

Vasilije
Gost
Vasilije

Nece se smanjiti broj dok skole ne zatvore, evo kolio su kafici zatvoreni gradovi i samos e povecava. Ali dok dodje nekima od glave dug je put.

H2O
Gost
H2O

Ali je Braticku briga za djake! Mogu svi krepat od korone sto se nje tice zajedno s nastavnicima……dje je sad ono udruzenje Roditelji, vjerovatno su zadovoljni, ni njima nikakve veze nema sto se djeca razboljevaju.

🇲🇪bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪bernini🇲🇪

Zatvorili ste ih na Primorju đe je evidentan pad oboljelih, ali u Pg, Nk i Cetinju nijeste i evidentan je porast zaraženih u Pg i Nk što upućuje na škole kao izvor zaraženih. Ovi su spremni po visokoj cijeni da nastave sa svojim “projektom”!

Suzana
Gost
Suzana

Zatvarajte skole, pod hitno!!!!

Send this to a friend