Društvo

Zablistaću u vrtiću: Uz igru sa vršnjacima se najbolje uči

Kampanja “Zablistaću u vrtiću” održana je u Nikšiću, Plužinama i Rožajama, a iz sva tri grada poslata je poruka da je vrtić zdravo okruženje u kojem se uz igru sa vršnjacima najbolje uči i razvija.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, roditelji i djeca su se upoznali sa radom vrtića, razgovarali su sa vaspitačima, nutricionistima, stručnim saradnicima, predstavnicima savjeta roditelja i informisali se na koji način se vrši upis.

Direktorica vrtića “Dragan Kovačević” u Nikšiću Radmila Backović rekla je da je ova ustanova predstavila roditeljima način na koji radi vrtić, te stavila akcenat na standarde u ishrani, kao i učenje engleskog jezika u vrtiću, kao jednu od najznačajnijih tekovina reforme obrazovanja.

“U Nikšiću vrtić pohađa 2200 djece u 20 vaspitnih jedinica. Prošle godine je otvorena vaspitna jedinica na Vidrovanu u kojoj je danas boravi 70 djece, što pokazuje da se svijest o važnosti vrtića kod roditelja mijenja i da je svake godine sve više upisane djece”, dodala je ona.

Prema riječima direktorice vrtića “Boško Buha” u Rožajama Mersije Kajević, činjenica je da se djeca do pete godine života najviše neurološki razvijaju.

“Zato u tom periodu najviše treba ulagati u djecu i njihov razvoj, što se najbolje može obezbijediti upisom u vrtić gdje oni sa svojim vršnjacima i stručnim osobljem kroz igru uče i razvijaju se”, navela je ona.

Direktor Obrazovnog centra u Plužinama Nikola Agramović saopštio je da u Plužinama vrtić pohađa 50 djece, te da se aktivnostima koje se sprovode u sklopu kampanje “Zablistaću u vrtiću” nastoji povećati broj djece u predškolskom obrazovanju i ukazti na njegov značaj.

Kampanja „Zablistaću u vrtiću“ organizuje se drugu godinu za redom, a cilj je povećanje upisa djece u vrtiće. Kampanja je naročito fokusirana na sjeverne gradove u kojima je upis nešto slabiji.

Ovogodišnji podaci govore da je obuhvat djece predškolskim obrazovanjem u Crnoj Gori za posljednje četiri godine povećan sa nešto preko 50 odsto na oko 73 odsto.

Ministarstvo prosvjete će kampanjama i poboljšanjem uslova kroz obnovu infrastrukture nastaviti da radi na dostizanju cilja kojem teže sve zemlje Evropske unije, a to je 95% upisa u predškolske ustanove.

Kampanja se nastavlja i danas, a veliku prezentaciju održaće JPU „Solidarnost“ na platou ispred prodavnice Cungu&CO u Ulcinju sa početkom u 18:30 sati.

Send this to a friend