Društvo

Zabrana međugradskog saobraćaja vikendom i policijski čas i dalje ostaju na snazi

U Crnoj Gori više nijedna opština nije u crvenoj zoni i od sjutra za cijelu državu važe iste mjere. Zabrana međugradskog saobraćaja vikendom i policijski čas od ponoći do pet sati ujutro i dalje ostaju na snazi, saopštio je danas na konferenciji za novinare direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić. On je istakao da je epidemiološka situacija bolja. Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je pozvala građane da se vakcinišu u što većem broju, i najavila da će tokom turističke sezone mjera zabrane međugradskog saobraćaja biti ukinuta. Na konferenciji za novinare ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović je saopštio da su finalizovali zdravstvene protokole koji će pomoći da se turistička sezona odvija u okviru određenih mjera.

“Kladionice i kockarnice radiće do 23 časa. Omogućava se ulazak plovilima u našu državu uz negativan PCR test. Ukida se zabrana okupljanja više od dva lica na otvorenom prostoru. Na javnom mjestu može biti okupljeno 20 osoba”, kazao je on.

Prema riječima Galića trenutno po broju novoregistrovanih slučajeva imamo najbolju situaciju od početka drugog talasa.

On je naveo da je kumulativna incidencija pala na ispod 300.

“Najbolja situacija je na jugu države. Crna Gora po pokazateljima smrtnosti, po mortalitetu je bolja od BiH, Hrvatske, Albanije i Sjeverne Makedonije. Kretanje dnevne incidencije je u odnosu na milion stanovnika imamo bolje od Hrvatske i Srbije”, kazao je Galić.

Direktor Interne klinike Kliničkog centra Crne Gore Đorđe Krnjević je naglasio da je broj hospitalizovanih u posljednje dvije sedmice značajno manji.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je saopštila da je za tri dana povećao procenat vakcinisanih.

“Važno je da se svi vakcinišemo. Apelujem na sve da shvate značaj vakcinacije”, poručila je ona.

Borovinić Bojović je napomenula da ako se više stanovništva vakciniše manje je šansi da od pojave mutagenih formi virusa.

“Popunjenost bolničkih kapaciteta je značajno manja i iznosi oko 25 odsto na teritoriji cijele države”, dodala je ministarka.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović je saopštio da su finalizovali zdravstvene protokole koji će pomoći da se turistička sezona odvija u okviru određrnih mjera.

“Dokument je donijet u cilju da epidemiološka situacija kada govorimo o turizmu bude dobra. Dokument donosi preporuke i pravila kako u ugostiteljskim objektima, hotelima, plažama, marinama, agencijama, turističkim vodičima. Cilj je obavljanje turističke aktivnosti u skladu sa protokolima. Tokom sljedeće sedmice biće distribuirani turističkoj privredi, biće na engleskom i ruskom i biće distribuirani i ambasadama”, najavio je Milatović.

On je kazao da ga raduje i ohrabruje to što je epidemiološka situacija sve bolja.

“Važno nam je to jer tutisti već sada odlučuju gdje će na ljeto. Ispružena je ruka ka turistima iz regiona što je promjena velika u odnosu na lani. Mislim da ova sezona može biti puno uspješnija nego prethodna. Kompletna Vlada i Ministarstvo zdravlja se trude da daju sve od sebe kako bi sezona bila što bolja. Unija poslodavaca je podržala kampanju izgradnje Crne Gore kao sigurne turističke destinacije”, naglasio je Milatović.

Borovinić Bojović je pojasnila da su se potrudili da pojednistave protokol.

“Turistima će biti objašnjeno kako da se ponašaju ako osjeti simptome kovida ili ako se zaraze kovidom. Svi strani državljani koji se razbole od kovida i bće bolnički liječeni o trošku države Crne Gore”, nagalsila je ona.

Deset odsto smještaja hotelijera biće ostavljeno za one koji eventualno obolje od kovida.

“Odlučili smo se za zabranu međugradskog saobraćaj vikendom još ove sedmice kako bi održali sadašnje brojke i posmatrali pad eksponencijalne krive. Izmijenićemo ovu odluku, ali ne znam tačno kada. Biće to relativno brzo”, uvjerava ministarka.

Ona je najavila da će Svjetska zdravstvena organizacija možda već danas obavijestiti javnost o tome da li će  EU priznati sinofarm vakcinu.

Ministrka zdravlja je saopštila da će oko 10,5 hiljada Fajzer vakcina stići u junu i julu.

“Rekli sm ko su kandidati za prve doze Fajzera. Postoji široka lepeza vulnerabilnih grupa. Ako se ova grupa vakciniše sljedeće doze biće za opštu populaciju. Episkop Joanikije ima zdravstveni karton i pripada kategoriji koja pripada Fajzer vakcinu. Hvala mu što je danas apelovao na građane da se vakcinišu”, kazala je Borovinić Bojović odgovarajući na pitanje zašto je episkop budimljansko niškićki vakcinisao Fajzer vakcinom.

Šta je sa Sputnjik V vakcinom

“Imamo pregovore sa ruskim investicionim fondom. Jedini razlog što nije stgao kod nas je komplikacija oko proizvodnje vakcine. Proizvode se nove doze vakcina. Siti će sigurno ali ne znamo kada”, dodala je ona.

O ukidanju međugradskog saobraćaja vikendom

Prema riječima ministarke ta mjera štiti stanovništvo od transmisije.

“Zabrana međugradskog saobraćaja je mjera koja će pred sezonu biti ukinuta. Zabrana međugradskog saobraćaja sada važi za sve i za turiste”, saopštila je Borovinić Bojović.

Odgovarajući na pitanje da li je među stanovništvom Crne Gore Kina sporovodila ispitivanja u vezi Sinofarma i hoće li biti potrebna treća doze ove vakcine  Borovinić Bojović je kazala da Crna Gora nije učestvovala u kliničkim ispitivanjima vezano za kineskom vakcinom.

“Trenutno se ispituje i Sinofarm će reći da li će biti potrebna treća doza. Istraživanje je u toku”, naglasila je ministarka.

O ljekarima koji su u sudskim procesima zbog eventualnog mobinga

“Razmatramo da se svi stručnjaci iz privatnog vrate u državni sektor. Što se tiče sudskih poravnanja i dogovora, sve će biti detaljno analizirano i vjerujem da će biti završeno na obostrano zadovoljstvo”, naglasila je Borovinić Bojović.

Miraš Dušević

 

22

avatar
1000
21
1
0
 
19
MickaNikola123Nikola123malakasMadagaskar
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Micka
Gost
Micka

Zasto krijete tačne brojke, sram vas i stid bilo… Vama ljudski zivoti nista ne znace…😡😡😡😡😡😡😡

Nikola123
Gost
Nikola123

A ovo do juce bila zabrana okupljanja vise od 2 lica na otvorenome? Hahahahah a makse tamo po 50 ih je na gomilu svaki dan i to bez maske. Za praznike ih je u porto m. Bilo ko gov.. a! Kakve crne mjere, i medjugradski saobracaj, ovo nema veze s mozgom niti ko sta kontolise vec mjesec 2 u nazad… Više »

malakas
Gost
malakas

Kaze da CG ne sudjeluje u lkinickim ispitivanjima Kine. Kako ne ucestvuje kad primamo kinesku vakcinu koja je u fazi ispitivanja.

Madagaskar
Gost
Madagaskar

Zabrana medjugradskog vikendom a Srbi bez psr testa se sprdaju od grada do grada. A vi Crnogorci shedite kuci 😂

Madžar
Gost
Madžar

E baš tako turisti iz regiona

Laky
Gost
Laky

Možete kriti rezultate koliko oćete, viđećete šta će biti od iduće neđelje zbog vaših litija i pričešća, a onda haos – zbogom turistička sezono!

Vladin Expert
Gost
Vladin Expert

Nema gradova u crvenoj zoni??A sta je sa Pljevljima??

s
Gost
s

Zbog izbora u HN 🙂

Uzas
Gost
Uzas

Ne umiju da svežu jednu prosto proširenu rečenicu. Uz gledanje u pod! Zastidje

Saobraćaj
Gost
Saobraćaj

Neka navedu jedan normalan razlog za zatvarnje međugradskog saobraćaja vikendom .

ZaKolikodinara
Gost
ZaKolikodinara

Totalno neozbiljno ako je zakazano u 15h pocetak …..alooo ovi se sprdaju i sa ovim kao i sa zivotima ljudi

Pametno
Gost
Pametno

Pocinje cirkus 😁

Vjernik spc
Gost
Vjernik spc

Treba da se dozvoli popovima da idu bez maske.

Ko? Ja!
Gost
Ko? Ja!

Zatvaraj sve! Postrada smo!

Unreal
Gost
Unreal

Nismo vam se uzeljeli

Suzana
Gost
Suzana

Sta cete sad uvesti? Da iz Srbije mogu besplatno kupovati placeve ovdje😅. Ajde ne laprdajte, no se pripremajte za pakovanje!

KrivismoMi/NK
Gost
KrivismoMi/NK

Alo ovi iz# NijeMojavlada
misle dasluzbenici sekte i oni mogu da cine sta im volja sa srbocetnicima iz okruzenja a mi ostali u gradove zakljucani ….
OTPOR OSTAVKE
#nijeMojaizdajnickavlada

SASA.NK.ME
Gost
SASA.NK.ME

Ostavke#nijemojaizdajnickavlada

03 ofk
Gost
03 ofk

Treba zadrzat zabranu medjugradskog,ljudi su se bas opustili kao da nema korone

Nikola123
Gost
Nikola123

Kakva crna zabrana. Svi idu dje im se cefne

Nkcanka
Gost
Nkcanka

Nova epizoda Mapet show! Na celu sa ministarkom ,,22 casa uvece”🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Tik tak
Gost
Tik tak

Zar ima mjera?

Send this to a friend