Društvo

Zanimljivi i kvalitetni sadržaji za sve generacije na Interent radio Feniksu

PR centar

Internet radio Feniks će, zanimljivim i kvalitetnim sadržajima, privući pažnju ne samo osoba sa invaliditetom (OSI), nego i šire publike, a na toj stanici je zapošljeno pet OSI na sedam mjeseci, od kojih će dvije, nakon završetka projekta, nastaviti da rade.

To je saopšteno na završnoj konferenciji “Zapošljavanje osoba sa invaliditetom kroz osnivanje internet Radija Feniks”, koju je organizovao Savez slijepih Crne Gore (SSCG), a koja je dio istoimenog projekta, koji je finansiran kroz Poziv Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) Profesionalna rehabilitacija, Aktivna politika zapošljavanja i zapošljavanje lica s invaliditetom.

Izvršni direktor SSCG, Goran Macanović, rekao je da je ta organizacija, u prethodnim godinama, realizujući projekte ZZZCG-a otvarala nova radna mjesta, koja nisu zatvarana nakon isteka projekta već su, kako je pojasnio, osobe koje su bile angažovane na projektima i dalje radno angažovane u SSCG-u.

“SSCG danas zapošljava 19 osoba, od kojih su 17 osobe sa invaliditetom (OSI)”, kazao je Macanović.

Kroz projekat “Zapošljavanje osoba sa invaliditetom kroz osnivanje internet Radija Feniks” je opremljena i pokrenuta internet radio stanica i “nadam se da ćemo uskoro uspjeti da obezbijedimo sredstva i da stvorimo uslove da dobijemo i zemaljsku frekvenciju bar za područje Podgorice, a možda odmah i za širi dio Crne Gore”.

“Na taj način otvaramo prostor da osobe, koje su trenutno radno angažovane na ovom projektu, i dalje rade. Jako je značajno da na ovaj način otvaramo novi kanal komunikacije između OSI i šire javnosti”, objasnio je Macanović.

Koordinatorka projekta, Katarina Bigović, rekla je da se internet Radio Feniks neće baviti samo pitanjima OSI, ali će, kako je pojasnila, stavljati akcenat na sva pitanja te populacije.

“Sa druge strane, sve osobe će moći da dobiju i druge svakodnevne informacije. Cilj je da OSI rade na kreiranju i montaži i da informacije budu dostupne i pristupačne svima. Cilj našeg projekta je, prije svega, bio da stvorimo veću zapošljivost OSI i upravo zbog toga smo uključili osam OSI”, rekla je Bigović.

Od osam osoba, kako je kazala, koje su prošle program obuke njih petoro je zapošljeno na sedam mjeseci.

“Kada biramo učesnike projekta, vodimo računa da to budu učesnici svih regiona Crne Gore. Oni su prošli program obuke koji je trajao četiri mjeseca. Prvi dio obuke vezao se za poznavanje rada na računaru, a drugi dio obuke se odnosio na montažu, odnosno na pripremu radijskih priloga. Treći dio se vezao za radijsko novinarstvo”, navela je Bigović.

Prema njenim riječima, troje zaposlenih je sa sjevera, a dvoje iz centralne regije.

“Njih petoro je radilo na pripremanju priloga za radijski program, kao i na pripremi programske šeme, koja će obuhvatiti širok dijapazon tema. Tu će se naći emisije, koje će se baviti sportom, obrazovanjem, zapošljavanjem, evropskim integracijama, omladinom itd.”, rekla je Bigović.

Nakon završetka projekta, kako je rekla, od petoro će dvoje nastaviti da radi na Radiju Feniks.

“Nadamo se da ćemo, možda, moći i za ostale da omogućimo angažovanje u nekim drugim segmentima rada. Značajnost ovog projekta je što imamo volonterski rad drugih osoba u okviru same programske šeme i pripremanja priloga”, istakla je Bigović.

Asistent na projektu, Čedo Lazić, podsjetio je da je televizija prozor u svijet, a radio je, kako je rekao, zlatna zvučna kapija, „kroz koju prolaze obični i veliki ljudi noseći sa sobom najbolje blago iskazano u pjesmi i riječima“.

“Kada je riječ o Radiju Feniks, pored ideje, bila su potrebna velika sredstva za nabavku kvalitetne opreme za montiranje i emitovanje radijskog sadržaja. Prije svega je trebalo napraviti studio sa režijom i sve upodobiti sa današnjim tehničkim dostignućem. U tu svrhu su kupljena tri računara sa zvučnim karticama, govorni softver, kao i dva čitača, uz pomoć kojih i osobe sa oštećenim vidom mogu da rade na računarima”, naveo je Lazić.

Prema njegovim riječima, nabavljen je UPS uređaj, koji je kontrola stabilnosti napajanja svih uređaja u režiji i studiju, mikrofonski procesor, kao i hibridni telefon, koji će služiti za komunikaciju sa slušaocima.

“Kupljeni su i profesionalni mikrofoni, diktafoni, dodatni monitori, pojačalo za slušalice, kao i više pari slušalica”, naveo je Lazić.

On je rekao da je predviđen veoma bogat kulturno-zabavni, edukativni, informativni, naučni program “kojim želimo privući ne samo OSI, nego i mnogo širu publiku”.

“Mi nećemo reći da smo najbolji, ali dovoljno je da kažemo – i mi smo tu, dobrodošli, slušajte nas”, poručio je Lazić.

Zaposlena na Radiju Feniks, uspješna paraolimpijska, Marijana Goranović, rekla je da je realizacija radijskog programa zanimljiva, jer je, kako je pojasnila, u pitanju proces iz kojeg se iznova može mnogo toga naučiti.

“Samo montiranje zna biti iscrpljujuće, jer zahtjeva mnogo koncentracije i vremena, ali je i puno nekih interesantnih momenata. Pored toga, zadužena sam za uređivanje sportskog programa jednom sedmično. Jednom sedmično sam u ulozi voditeljke emisije Vijesti iz paraolimpizma, a jednom Sportske novosti“, kazala je Goranović.

Ona je rekla da je zavoljela radijski posao.

“Radio Feniks ima mnogo zanimljivih i kvalitetnih sadržaja, koje može ponuditi svim generacijama”, kazala je Goranović.

Nikolina Musić, koja je govorila o programskoj šemi Radija Feniks, kazala je da će svaki dan početi jutarnjim programom, koji će obuhvatiti vijesti, servisne informacije i sportske informacije.

“Nakon toga ćemo slušati dječji program, koji je koncipiran na sljedeći način: ponedjeljkom, srijedom i petkom predstavljaćemo talentovane učenike osnovnih škola, dok ćemo utorkom slušati zanimljivosti, a četvrtkom ćemo predstavljati nekog dječjeg stvaraoca”, kazala je Musić.

Ona je, između ostalog, najavila emisiju „Feniksovo jato“, koja će promovisati sve stvaraoce OSI.

“Utorkom, od 11 do 12 časova ćemo emitovati emisiju Kojekuda, o Crnoj Gori po Crnoj Gori, u kojoj će biti predstavljene zanimljivosti znamenitih krajeva Crna Gore, kao i ličnosti koje su te krajeve obilježile. Srijedom, nakon jutarnjeg programa, slušaćemo emisiju Tehno-eho, koja će se bazirati na tehnologijama, ali i na OSI, koje su uspjele da postignu značajne rezultate u nauci”, navela je Musić.

Četvrkom je, kako je kazala, na programu emisija „U Njegoševoj ulici“, koja će pratiti razvojni put OSI, od najranijeg djetinjstva, prihvatanja invaliditeta, do ostvarivanja ideala.

“Petkom, nakon jutarnjeg programa ćemo uživati u emisiji „Feniksova ordinacija“, gdje ćemo pričati o zaštiti, prevenciji i liječenju bolesti”, rekla je Musić.

Ona je navela da će ponedjeljkom i četvrtkom biti emisija posvećena zapošljavanju OSI.

“Ovu emisiju će uređivati administratori sajta zaposliosi.me. Oni će nas upoznati sa zakonskom regulativom, prilikama za zapošljavanje, a svakako će imati i savjete za lakše zapošljavanje OSI”, kazala je Musić.

Prema njenim riječima, ponedjeljkom poslijepodne će biti riječi o evropskim integracijama u emsiji EU kutak.

“Tu će biti predstavljeni i projekti, koje nudi EU, a koji mogu uticati na poboljšanje statusa OSI”, kazala je Musić.

Ona je najavila da će se vikendm uglavnom reprizirati emisije, koje su od posebnog značaja za OSI i koje su se izdvojile po aktuelnostima i zanimljivostima.

Sreten Jakić iz Unije poslodavaca Crne Gore kazao je da je veoma važno ohrabriti OSI da pokrenu sopstvene biznise i da valorizuju svoje preduzetničke ideje i sposobnosti.

“Mi smo tu da ih na tom putu osnažimo i damo im punu podršku”, kazao je Jakić.

Send this to a friend