Društvo

Zarade u zdravstvu od 450 do 1.400 eura

Čirgić

Prosječna plata doktora medicine u crnogorskom zdravstvu (koeficijent 8,25) sa prekovremenim radom u avgustu iznosila je 674,63 eura, prenosi Pobjeda.

Od tog iznosa je, prema podacima Fonda za zdravstveno osiguranje, za redovan rad isplaćeno 591,67 eura, a za prekovremeni rad, ugovor o dopunskom radu, dežurstvo, pripravnost i stimulaciju 82,96 eura.

Sa druge strane, najbolje plaćeni su subspecijaliste sa najvišim koeficijentom, koji sa svim dopunskim i prekovremenim radom, dežurstvima i pripravnostima, prosječno su mogli u avgustu da zarade 1.396,54 eura, od čega je startni dio plate iznosio 831,33 eura.

Preostali iznos od 565,21 eura odnosio se na prekovremeni rad, ugovor o dopunskom radu, dežurstvo, pripravnost, stimulaciju, naučno i stručno zvanje, mentorstvo i ostale naknade i dodatke (konzilijumi, komisije i dr.), navode iz Fonda.

Među specijalistima, zavisno od koeficijenta, prosječne ukupne zarade varirale su od 868 do 1.218 eura.

Medicinska sestra sa visokom stručnom spremom (koeficijent 6,44) primila je u avgustu 566,87 eura, od čega joj je za redovan rad (sa startnim dijelom zarade i minulim radom) isplaćeno 502,68 eura, a prekovremeni rad, ugovor o dopunskom radu, dežurstvo, pripravnost i stimulaciju 64,19 eura.

Ukupna neto zarada više medicinske sestre/tehničara zavisno od koeficijenta i minulog rada iznosila je od 480,67 eura do 566,87 eura sa uračunatim prekovremenim radom, dežurstvima, pripravnošću i stimulansom…

Medicinske sestre sa nižim koeficijentom imale su ukupna primanja u rasponu od 447,90 do 515,32 eura.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje smatraju da treba tražiti rješenja za povećanje osnovne zarade zdravstvenih radnika, kao i da je neophodno preciznije normativno definisati mehanizme nagrađivanja ljekara i medicinskih sestara prema učincima.

“Radi se o sistemu koji trpi veliko opterećenje i ima veliku odgovornost za obavljeni posao. Zarade se odnose na dvadesetčetvorosatno radno vrijeme uz ostale naknade, gdje medicinski radnici nerijetko rade do granica izdržljivosti kako bi građani dobili pravovremenu zdravstvenu zaštitu”, kazao je za Pobjedu direktor Fonda Sead Čirgić.

71

avatar
1000
31
40
0
 
59
dr...BoracDejo varala biBot sendvicar🥪Bal
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Borac
Gost
Borac

Ljudi, ne vjerujte ovim brojkama. Ovo su ciste lazi. Ljekar opste prakse ina platu od 550 eura, medicinski tehnicari 360 eura. Kakvi dopunski radovi, pripravnosti, dezurstva, dodatni rad … Ljudi, prvo nema svako uopste mogucnost ni za jedan prekovremeni sat a kamoli sve ovo sto je nabrojano. Drugo, taj koji sve to ima, on nema dana jednoga slobodnoga, ne gleda… Više »

dr...
Gost
dr...

Ti si jedan mali s.ećko.

Dejo varala bi
Gost
Dejo varala bi

Cevljanin je milo.

Dejo varala bi
Gost
Dejo varala bi

Cevljani su to.

djuradj
Gost
djuradj

…treba reci kolika je “suva” plata…pusti prekovremene i dodatke…ja “prekovremene” hocu da trosim sa zenom i djecom…

Borac
Gost
Borac

Nemaju svi ni mogucnost za prekovremene. Svi izbjegavaju da kazu kolika je plata ljekaru koji radi zakonskih 40 sati nedeljno.

Артур
Gost
Артур

Замислите одјељење нпр. ВАСКУЛАРНЕ ХИРУРГИЈЕ ђе је ноћу дежурна ЈЕДНА сестра или неурохирургије ДВИЈЕ.Сачувај ме Боже болести .

Kajmak
Gost
Kajmak

Znamo svi kako se na vaskularnoj noću dežura

Mina
Gost
Mina

radim u KCCG sa koeficijentom 7.3. ,, Suva” plata mi je 480e. Ovdje sestra sa koeficijentom 6.4 ima,, suvu” platu 502e. Ili neko laze, ili neko muti sa platama ili sam ja luda.

Mitar
Gost
Mitar

Draga Mina,radi se o sestri koja radi 30 godina,i namjerno je ona odabrana,jer na minuli rad ima dodatak oko 25%,plus 40 eura regresa i toplog obroka!Znaci neko mladji(sa10 godina staza) sa istim koeficijentom ima oko 80 eura manju platu!Pozdrav.

Kajmak
Gost
Kajmak

Da se ne lažemo, većina zdravstvenih radnika neće otići na zapad zato što znaju da će tamo STVARNO MORATI DA RADE i da zarade svoju platu. Tamo nema sestrinskih kafenisanja od po sat vremena i ćaskanja sa doktorima.

Kaca
Gost
Kaca

To nije istina, 9 mjs u Njemackoj u Domu zdravlja nisam dva puta infuziju prikljucila, tako da ne sirote dezinformacije

Nick
Gost
Nick

Tako je! Neće otići zato im ne treba podizati platu nego neka životare na dnu društvene ljestvice.

Borac
Gost
Borac

Pa neka vas lijece cistacite koje imaju skuplju satnicu ili frizerke . Vracevi, babe gatare kojima ostavljate po 20-30 eura, bioenergeticari i ostali prevaranti .

Marko
Gost
Marko

navode plate doktora sa prekovremenim radom od 674,63. Bruka, jad i bijeda. Uče 5 godina na fakultetu plus stažiranja, pa državni ispit , rade dezurstva, nocne smjene, praznicima i to sve sa iznerviranim ljudima koji dolaze u bolnicu od muke , a ne zato što im je lijepo. Hoće li iko ostati da radi u našem zdrastvu , a da… Više »

Prepelica
Gost
Prepelica

Propalo se kad medicinska sestra izbača 500e platu mjesečno! To vam je zanimanje za one što nisu voljeli da uče, level kasirka, butikašica, konobarica…

Bot sendvicar🥪
Gost
Bot sendvicar🥪

Koliko si plitak ti druze moj.

Borac
Gost
Borac

Nemaju ni 500 eura. Nemaju ni 400 euraaaa

Dusko
Gost
Dusko

E zamisli platu ucio si i zavrsio fakultet, bilo koji, i imas platu 400, 500, 600 pa cak i 700 eura ne mozes nista sa tim. Ja ne znam i divim se ljudima koji su zivi sa tim platama a kako li je tek onim koji primaju manje.

Pjer
Gost
Pjer

Malo ko odje zivi od suve plate

Sasa
Gost
Sasa

Sve sto ste napisali je laz.Ima plata od 220do 300e!!!!!

Marv
Gost
Marv

Ako jke ovo istina, onda plate i nisu lose. Sto onda odlaze?

Bal
Gost
Bal

Znas zasto odlaze…Zato sto im tamo daju po nekoliko hiljada eura…Sreca te nema vise granica sa zapadom pa ne moraju da moljakaju ovu bijedu sto se zove platom…

KapetanRitzudis
Gost
KapetanRitzudis

Kakva laz!!! Medicinske sestre i tehnicari imaju osnovnu platu 330e i to je prava istina,ja radim i kbc. 460e mogu dokuciti sa 20 god. staza,dezurstvima,trecim smjenama,,prekovremenim…560e ne znam da je iko ikad primio. Istina ka i svaka njihova.

Marko
Gost
Marko

Navodili su podatke o ukupnom iznoszu, tako da se sve slaze sa tvojim tvdnjama o visini plate. Vjerovatnoje osnovica oko 330 eura , a pošto svako ima prekovremene , dezurstva i nocni rad nakupi se oko 400. plus godine radnog staza i dobijes oko 44o eura. Sve u svemu jako mizerno za toliki rad. Nije ni čudo što svi odlaze.

maks
Gost
maks

Ne kazem da su male ili velike plate samo TVRDIM da su podaci lazni.

maks
Gost
maks

Ako postoji platna lista na kojoj je plata sestre dosta niza nego sto kazu , zar nije sramota da se javno laze pred cijelim svijetom.

Send this to a friend