Društvo

Zarade u zdravstvu od 450 do 1.400 eura

Čirgić

Prosječna plata doktora medicine u crnogorskom zdravstvu (koeficijent 8,25) sa prekovremenim radom u avgustu iznosila je 674,63 eura, prenosi Pobjeda.

Od tog iznosa je, prema podacima Fonda za zdravstveno osiguranje, za redovan rad isplaćeno 591,67 eura, a za prekovremeni rad, ugovor o dopunskom radu, dežurstvo, pripravnost i stimulaciju 82,96 eura.

Sa druge strane, najbolje plaćeni su subspecijaliste sa najvišim koeficijentom, koji sa svim dopunskim i prekovremenim radom, dežurstvima i pripravnostima, prosječno su mogli u avgustu da zarade 1.396,54 eura, od čega je startni dio plate iznosio 831,33 eura.

Preostali iznos od 565,21 eura odnosio se na prekovremeni rad, ugovor o dopunskom radu, dežurstvo, pripravnost, stimulaciju, naučno i stručno zvanje, mentorstvo i ostale naknade i dodatke (konzilijumi, komisije i dr.), navode iz Fonda.

Među specijalistima, zavisno od koeficijenta, prosječne ukupne zarade varirale su od 868 do 1.218 eura.

Medicinska sestra sa visokom stručnom spremom (koeficijent 6,44) primila je u avgustu 566,87 eura, od čega joj je za redovan rad (sa startnim dijelom zarade i minulim radom) isplaćeno 502,68 eura, a prekovremeni rad, ugovor o dopunskom radu, dežurstvo, pripravnost i stimulaciju 64,19 eura.

Ukupna neto zarada više medicinske sestre/tehničara zavisno od koeficijenta i minulog rada iznosila je od 480,67 eura do 566,87 eura sa uračunatim prekovremenim radom, dežurstvima, pripravnošću i stimulansom…

Medicinske sestre sa nižim koeficijentom imale su ukupna primanja u rasponu od 447,90 do 515,32 eura.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje smatraju da treba tražiti rješenja za povećanje osnovne zarade zdravstvenih radnika, kao i da je neophodno preciznije normativno definisati mehanizme nagrađivanja ljekara i medicinskih sestara prema učincima.

“Radi se o sistemu koji trpi veliko opterećenje i ima veliku odgovornost za obavljeni posao. Zarade se odnose na dvadesetčetvorosatno radno vrijeme uz ostale naknade, gdje medicinski radnici nerijetko rade do granica izdržljivosti kako bi građani dobili pravovremenu zdravstvenu zaštitu”, kazao je za Pobjedu direktor Fonda Sead Čirgić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Borac
Gost
Borac

Ljudi, ne vjerujte ovim brojkama. Ovo su ciste lazi. Ljekar opste prakse ina platu od 550 eura, medicinski tehnicari 360 eura. Kakvi dopunski radovi, pripravnosti, dezurstva, dodatni rad … Ljudi, prvo nema svako uopste mogucnost ni za jedan prekovremeni sat a kamoli sve ovo sto je nabrojano. Drugo, taj koji sve to ima, on nema dana jednoga slobodnoga, ne gleda… Više »

dr...
Gost
dr...

Ti si jedan mali s.ećko.

Dejo varala bi
Gost
Dejo varala bi

Cevljanin je milo.

Dejo varala bi
Gost
Dejo varala bi

Cevljani su to.

djuradj
Gost
djuradj

…treba reci kolika je “suva” plata…pusti prekovremene i dodatke…ja “prekovremene” hocu da trosim sa zenom i djecom…

Borac
Gost
Borac

Nemaju svi ni mogucnost za prekovremene. Svi izbjegavaju da kazu kolika je plata ljekaru koji radi zakonskih 40 sati nedeljno.

Артур
Gost
Артур

Замислите одјељење нпр. ВАСКУЛАРНЕ ХИРУРГИЈЕ ђе је ноћу дежурна ЈЕДНА сестра или неурохирургије ДВИЈЕ.Сачувај ме Боже болести .

Kajmak
Gost
Kajmak

Znamo svi kako se na vaskularnoj noću dežura

Mina
Gost
Mina

radim u KCCG sa koeficijentom 7.3. ,, Suva” plata mi je 480e. Ovdje sestra sa koeficijentom 6.4 ima,, suvu” platu 502e. Ili neko laze, ili neko muti sa platama ili sam ja luda.

Mitar
Gost
Mitar

Draga Mina,radi se o sestri koja radi 30 godina,i namjerno je ona odabrana,jer na minuli rad ima dodatak oko 25%,plus 40 eura regresa i toplog obroka!Znaci neko mladji(sa10 godina staza) sa istim koeficijentom ima oko 80 eura manju platu!Pozdrav.

Kajmak
Gost
Kajmak

Da se ne lažemo, većina zdravstvenih radnika neće otići na zapad zato što znaju da će tamo STVARNO MORATI DA RADE i da zarade svoju platu. Tamo nema sestrinskih kafenisanja od po sat vremena i ćaskanja sa doktorima.

Kaca
Gost
Kaca

To nije istina, 9 mjs u Njemackoj u Domu zdravlja nisam dva puta infuziju prikljucila, tako da ne sirote dezinformacije

Nick
Gost
Nick

Tako je! Neće otići zato im ne treba podizati platu nego neka životare na dnu društvene ljestvice.

Borac
Gost
Borac

Pa neka vas lijece cistacite koje imaju skuplju satnicu ili frizerke . Vracevi, babe gatare kojima ostavljate po 20-30 eura, bioenergeticari i ostali prevaranti .

Marko
Gost
Marko

navode plate doktora sa prekovremenim radom od 674,63. Bruka, jad i bijeda. Uče 5 godina na fakultetu plus stažiranja, pa državni ispit , rade dezurstva, nocne smjene, praznicima i to sve sa iznerviranim ljudima koji dolaze u bolnicu od muke , a ne zato što im je lijepo. Hoće li iko ostati da radi u našem zdrastvu , a da… Više »

Prepelica
Gost
Prepelica

Propalo se kad medicinska sestra izbača 500e platu mjesečno! To vam je zanimanje za one što nisu voljeli da uče, level kasirka, butikašica, konobarica…

Bot sendvicar🥪
Gost
Bot sendvicar🥪

Koliko si plitak ti druze moj.

Borac
Gost
Borac

Nemaju ni 500 eura. Nemaju ni 400 euraaaa

Dusko
Gost
Dusko

E zamisli platu ucio si i zavrsio fakultet, bilo koji, i imas platu 400, 500, 600 pa cak i 700 eura ne mozes nista sa tim. Ja ne znam i divim se ljudima koji su zivi sa tim platama a kako li je tek onim koji primaju manje.

Pjer
Gost
Pjer

Malo ko odje zivi od suve plate

Sasa
Gost
Sasa

Sve sto ste napisali je laz.Ima plata od 220do 300e!!!!!

Marv
Gost
Marv

Ako jke ovo istina, onda plate i nisu lose. Sto onda odlaze?

Bal
Gost
Bal

Znas zasto odlaze…Zato sto im tamo daju po nekoliko hiljada eura…Sreca te nema vise granica sa zapadom pa ne moraju da moljakaju ovu bijedu sto se zove platom…

KapetanRitzudis
Gost
KapetanRitzudis

Kakva laz!!! Medicinske sestre i tehnicari imaju osnovnu platu 330e i to je prava istina,ja radim i kbc. 460e mogu dokuciti sa 20 god. staza,dezurstvima,trecim smjenama,,prekovremenim…560e ne znam da je iko ikad primio. Istina ka i svaka njihova.

Marko
Gost
Marko

Navodili su podatke o ukupnom iznoszu, tako da se sve slaze sa tvojim tvdnjama o visini plate. Vjerovatnoje osnovica oko 330 eura , a pošto svako ima prekovremene , dezurstva i nocni rad nakupi se oko 400. plus godine radnog staza i dobijes oko 44o eura. Sve u svemu jako mizerno za toliki rad. Nije ni čudo što svi odlaze.

maks
Gost
maks

Ne kazem da su male ili velike plate samo TVRDIM da su podaci lazni.

maks
Gost
maks

Ako postoji platna lista na kojoj je plata sestre dosta niza nego sto kazu , zar nije sramota da se javno laze pred cijelim svijetom.

Prešo
Gost
Prešo

Vatrogasac u Tivat ima veću platu od Doktora u istom gradu.A komandir ima dvije Doktorske plate.
Živa istina

Zbunjena
Gost
Zbunjena

Medicinskoj sestri sa visokom skolom osnovna plata manja nego ljekaru opste prakse za 40e, sramota

Prepelica
Gost
Prepelica

Bas sramota, da se sestra sa vecernjom skolom ravna sa ljekarom koji je morao ozbiljno da zagrije stolicu

Joxim
Gost
Joxim

Nevjerovatno je da sestre i doktori imaju gotovo iste plate. Lično mislim da su ovi podaci netačni. Plate med.sestrama su kudikamo manje. Ako nisu,onda se radi o teškoj anomaliju.

Bal
Gost
Bal

Ja sam ljekar specijalista i imam platu 720€…ni centa vise.Nemam nikakva dezurstva.A za one koji kazu da su to za Crnu Goru pristojna primanja…ostanite na toj prici i za maximum 10godina ce vas lijecit travari i babe vracare

Djoma
Gost
Djoma

Efekat bi bio slican. Istrazivanja pokazuju da se stopa smrtnosti smanjuje u periodima strajkova ljekara (Izrael, SAD)..

Strsljen
Gost
Strsljen

I sad oni idu kod odza i travara, od ulcinja do mostara, od bara do novog pazara….

Артур
Gost
Артур

Да и зато ваде туморе из стомака величине лопте за одбојку на плажи,као љетос у Бару.Иди бегај!

Mrdak
Gost
Mrdak

Meni nije jasno ko ovdje laže.Doktori i sestre kažu jedno, ovi iz Fonda Zdravstva drugo…Ne zna čovjek kome da vjeruje

Kole
Gost
Kole

90% njih zaradjuje odlicno za nase prilike. Rade i drzavnu i privatnu praksu, namaknu dobre pare..Svjesni su da se bave vrlo osjetljivom profesijom i zato ce da kukaju i zapomazu koliko god da im das..Nikad dosta.

Артур
Gost
Артур

Шта мислиш какав је квслитет рада нпр. хирурга који из дана у дан пади по 10-12 сати?Ја му не би под нож .

Borac
Gost
Borac

Privatnu praksu rade samo pojedini, dobro uhljebljeni, sto se moze vidjeti pocevei od voznog parka. Imate veliku vecinu koja ide pjesice, jedvs sastavljalraj s krajem, ima kredite od po 20-25 godina. Ne sudi o knjizi na osnovu korica.

Pozitivne misli
Gost
Pozitivne misli

Završila sam srednju medicinsku (koja i nije neka prestižna škola, priznajem), a pošto sam bila solidan đak upisala sam fakultet koji sam i završila. Znam da su oni loši đaci što su imali fobiju od knjige ostali na srednjoj školi i da danas rade kao medicinske sestre/tehničari. Zato mi je šokantno saznanje da imaju ovako dobre plate, a tako su… Više »

Bot sa 7 imena
Gost
Bot sa 7 imena

..A ti radiš za 350e..I glasaš DPS…

Bak
Gost
Bak

Nista gospodjo…Dajte im.plate 300€ i svaka ce poci u inostranstvo…Pa ce onda biti kuku lele…U Sloveniji,Hrvatskoj,BiH,Srbiji…med.sestara toliko fali da je to strasno.

Kosuta
Gost
Kosuta

Po tvojoj prici i nijdsi puno naucila . Kupiöa si i srednju a i fax ….i drzis pridike

Kosuta
Gost
Kosuta

Jesi li zavrsila privatni fax u tutinu ili N.Pazaru ?

niki
Gost
niki

A sto ne rece Direktor Fonda kolika je njegova plata

gost
Gost
gost

Vrlo lako provjeriti platu svakog drz.funkcionera….

Bal
Gost
Bal

Ja sam ljekar specijalista i.moja.plata iznosi 720€…Ni centa vise.I nemam nikakva dezurstva

Pcelica
Gost
Pcelica

Ovo su sasvim pristojne plate za crnogorski standard. Eto kad jedna medicinska sestra (sa 4 razreda srednje škole) ima platu kao profesor istorije (sa 4 godine zahtjevnog fakulteta), propalo se… Bolje se isplati biti med. sestra i kasirka nego akademski građanin…

Strsljen
Gost
Strsljen

Jos samo treba da uzmes u obzir da profesori istorije pojma ni o cemu nemaju i da ne znaju nista da rade !!!

Osa
Gost
Osa

Strsljen je medicinska sestra koju je povrijedio istinit komentar

Kosuta
Gost
Kosuta

Dje akademik istoricar bgt. Ne sprdaj se

Goost
Gost
Goost

Vidi ti ovo? Jedna medicinska sestra ima koeficijenti platu kao profesor 7.stepena! Sram te bilo drzavo! Neka roditelji ne ocikuju obrazovanje vec nosenje nose u skolama! Toliko da se zna! Bez uvrede sesrama, znamo da je nekima od vas tesko!

Primorac
Gost
Primorac

Nauči se pisat pravilno jer se vidi da si nepismen sa tim koeficijentom

Pozitivne misli
Gost
Pozitivne misli

A tek da ne razgovaramo o pismenosti medicinskih sestara…

Aoo
Gost
Aoo

To je stamparska greska, i odvojeno, pcelice. Pismenija sam od tebe budi sigurna i sa mnogo vise skole….no ko si ti da tebi pricam

To je to
Gost
To je to

A i tebi fali jedno i kod pisat i jedno u glavi pa opusteno

Ignjacio
Gost
Ignjacio

Zasto se iznosi podatak sa prekovremenim radom?

Gost
Gost
Gost

Da bi izgledalo da imaju veće plate, valjda.

Tanja
Gost
Tanja

Imaju male plate i treba im povecati ali nisu ni drugi placeni za svoj posao koliko treba.Nisu oni izuzetak u drustvu.Nema povlasenih poslova.Svaki posao je bitan na svoj nacin.Pitajte moze li se penzionere,prosvjetu,drzavne sluzbenike…

Bal
Gost
Bal

Sa jednom razlikom…ljekare i sestre na zapadu traze…te druge profesije ih ne zanimaju

Prepelica
Gost
Prepelica

Pa ne razgovaramo ovdje o zapadu, nego o stanju u Crnoj Gori.

Bal
Gost
Bal

Kako ne pricamo o zapadu…Pa zato i odose na zapad jer zive u Cg od tih “pristojnih” plata…

Vesna M.
Gost
Vesna M.

lako je povecati plate kad postoji volja.ovako samo prazna priča.

Bnjj
Gost
Bnjj

Sramotne plate jedan baštovan i konobar ima višu platu od doktora tragedija

E a da
Gost
E a da

A dva baštovana?

Bot sendvicar🥪
Gost
Bot sendvicar🥪

Uzas…

Genije
Gost
Genije

Sramota je sto nasi ljekari imaju tako male plate-najnize u regionu.Visoka medicinska sestra ima vecu platu od dr medicine ,specijalizanta…Mali broj dr ima pristojna primanja. Lijepo uredjen sistem nema sta.Ostaje da se molimo da nam svi mladi ne odu put zapada

Primorac
Gost
Primorac

A koliko su visoke te medicinske sestrice hahaha

To je to
Gost
To je to

Primorac, i ti licis na neku sestricu

Igor
Gost
Igor

Medicinske sestre npr. prime pacijenta kome je ugrozen zivot u 3 ujutru i duzna odmah da mu ukljuci terapiju, dakle odgovornost je na visokom nivou i to treba biti nagradjeno, a ne mizernim platama. Medicinskoj sestri je plata 3000€ u Njemackoj i sve ce nakon 1.03.2020. otici tamo jer je to tamo trazen posao i u deficitu su sto se… Više »

Zbunjena
Gost
Zbunjena

Aha sestri 3000 a doktoru 1000e, to sti ona ukljuci u 3h ujutro je ono sto joj dr kaze i napise, i sva odgovornost na tog dr, njoj nikakva.

Send this to a friend