Društvo

Zarazne bolesti ne poznaju granice: Epidemija morbila prijeti i Crnoj Gori

Milena Popović Samardžić
Milena Popović Samardžić

Zarazne bolesti ne poznaju granice, kazala je Pobjedi epidemiološkinja dr Milena Popović Samardžić iz Instituta za javno zdravlje, povodom informacije da su male boginje registrovane u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Odgovarajući na pitanje da li slučajevi u graničnim zemljama mogu da se posmatraju kao dodatnu opasnost od izbijanja epidemije malih boginja kazala je “apsolutno.”

Ona ističe da smo kroz pandemiju kovida-19 mogli naučiti koliko je brz prenos virusa ne samo među zemljama koje se graniče, već i sa kontinenta na kontinent.

“Pojava epidemije malih boginja u Rumuniji bila je alarm za Institut za javno zdravlje Crne Gore, a registrovani oboljeli u Bosni i Hercegovini i Srbiji su znak da se male boginje neminovno očekuju i na našem prostoru”, poručila je ona.

Epidemiolozi, Institut za javno zdravlje i zdravstvene vlasti već par godina unazad apeluju na roditelje da vakcinišu djecu MMR vakcinom kojom se sprečava obolijevanje od malih boginja. Ipak, broj nevakcinisane djece je veliki, a zasluge za to se mogu pripisati i antivakserskom lobiju koji zagovara teoriju da ta vakcina može da uzrokuje autizam. Bez obzira na to što je nauka utvrdila, a za što je priložen veliki broj radova i dokaza da nema povezanosti između te vakcine i autizma strah roditelja je i dalje veliki.

Institut za javno zdravlje upozorava da je broj vakcinisane djece u uzrastu do dvije godine i dalje vrlo nizak, a komplikacije u tom dobu mogu da budu opasne, čak i smrtonosne.

“To je uzrast u kome je infekcija virusom malih boginja u 30 odsto slučajeva povezana sa nekom od ozbiljnih komplikacija poput teške upale pluća, upale uha, zapaljenja mozga. Svakako, najteža komplikacija malih boginja, koja se razvija samo kod nevakcinisane djece, je zapaljenje mozga koje se zove supsklerozirajući panencefalitis, a razvija se najčešće sedam do 20 godina nakon infekcije virusom malih boginja i neminovno završava smrtnim ishodom”, upozorava dr Popović Samaradžić.

Prema statistikama IJZCG, obuhvat vakcinisane djece, rođene tokom 2022. godine, MMR vakcinom je tek 15,7 odsto.

“Od 7.267 djece, rođene tokom 2022.godine, MMR vakcinu je primilo samo 1.141, dok je čak 6.126 djece i dalje nevakcinisano”, upozorava ona.

Među djecom uzrasta do pet godina, dakle djeca rođena između 2018. i 2022. godine, MMR vakcinu je primilo 56 odsto. Dr Samardžić Popović precizira da od 37.540 djece, prvu dozu MMR vakcine primilo je 21.127 djece, dok je 16.343 i dalje nevakcinisano.

“Ako posmatramo vakcinalne obuhvate u starijim uzrastima, uočavamo da je ključni problem u Crnoj Gori odlaganje vakcinacije. Prvu dozu MMR vakcine među djecom uzrasta između šest i 18 godina, dakle djeca rođena između 2005. i 2017, primilo je 90 odsto djece, dok je drugu dozu primilo 81 odsto. Uočavamo da su nam najniži obuhvati u uzrasnoj dobi do dvije godine. Ova uzrasna dob je ujedno i najugroženija u slučaju epidemije malih boginja”, ističe ona.

9

avatar
1000
5
4
0
 
9
ArsenalNevenaTijanamiškomarius
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nevena
Gost
Nevena

Ovaj virus koji vlada je gori od svi virusa do sada , dvije nedjelje se vucemo sa djecom po domovima zdravlja i na kraju smo zavrsili u djecijoj bolnici , doktori govorili nije nista pa posle upala pluca kao iznenada , nista nije iznenada nego povrsno nas lijece .

Arsenal
Gost
Arsenal

Sličan slučaj.Ćerku lečili Amoksicilinom,njoj sve gore…požalila se na otečene limfne žlezde..dobila kutiju Hemomicina i pošto je vikend zakačio,a njoj bivalo sve gore i gore,preko veze smo u Urgentni ušli,prvo dobili izveštaj da je sve u redu,a posle uradjenih nalaza,koji su bili katastrofalni i ultrazvuka,dolaze do natečene jetre i slezine koja puca.Katastrofa!!!!Opet preko veze na infektivno….dijagnoza Mononukleoza.
Šta da vam pričam?

Tijana
Gost
Tijana

A sto ne pisete da je kolaps u Klinickom i svim bolnicama zbog epidemije virusa ( kvazi gripa) mutirajuceg kovida koji razara pluca pacijenti sa crp od 400 moraju da cekaju da se pojedini doktori vrate sa odmora , poradjate trudnice sa upalama pluca pa im se istima borite za zivote . Nema kod nas ZDRASTVA NEGO VAS TREBA URNISAT… Više »

miško
Gost
miško

Ima li iko išta da izjavi osim Milene Popović Samardžić i advokata Radulovića?

miško
Gost
miško

u pravu je za to što priča… ali prije neki dan sam je slušao na radiju… 2 i po sata je pričala… ništa u državi i zdravstvu ne valja, svemu je manu našla samo sebi nije

Mapet
Gost
Mapet

Ima li iđe išta lijepo?

marius
Gost
marius

Vrijeme je više, da se one maske ponovo uvedu jao i policijski sat. Dako se malo ovizi narod ucera u brazdu.

A sto je ovo😂
Gost
A sto je ovo😂

Imas kometare, objektivne dosta puta ovaj ne znm sto ti bi.Ako ti se nosi maska samo nosi.

marius
Gost
marius

A malo sam se htio našalit. Ponedjeljak je ,a još kišovit. Kudj ćeš grdje, pa ajd reko da malo razbijem ovo jutrosnje sivilo,pa makar i s pričom o maskama.

Send this to a friend