Društvo

Zašto je Bar najpoželjnija turistička destinacija u regionu?

Portal radiosarajevo.ba svrstao je Bar u najpoželjnije turističke destinacije regiona ove sezone.

Bar nazivaju gradom na dvije čarobne obale, a u sadržajnoj turističkoj prezentaciji barske rivijere portal svoje čitaoce inforiše o prepoznatljivim plažama barske rivijere, bogatstvu i raznolikosti sadržaja i dešavanja, agroturizmu, istorijskim i kulturnim znamenitostima Starog grada i Stare masline.

U gradu na dvije čarobne obale – miris morske soli i svjež planinski vazduh u jednom dahu.

Bar je jedini crnogorski grad koji ima morsku i jezersku obalu, koje su spojene Panoramskom rutom. Za mnoge Bar je grad na dvije čarobne obale. Svaka obala ima svoje draži, samo ih treba otkriti.

Panoramska ruta „Na dvije čarobne obale”, duga 115 kilometara, sa sedam vidikovaca – odmorišta u atraktivnom zaleđu barske opštine, omogućava da se mnogo vidi, više uživa i upozna jedan sasvim drugačiji spoj netaknute prirode i kulturnog nasljeđa.

Iz Bara, preko Mrkojevića, međunarodnim putem koji vodi ka Albaniji, poslije 20-tak kilometara skreće se ka Ostrosu, i nakon poslednje takče puta sa koje pogled na desno otvara vidik ka morskoj obali i Solani Bajo Sekulić, putnike dočekuje vidikovac Stegvaš.

Svi vidikovci su izgrađeni na mjestima sa kojih se pruža impresivan pogled na prirodne ljepote, znamenitosti srednjovjekovne manastire na ostrvima razuđenog Skadarskog jezera, kao i morsku obalu barske rivijere.

Nakon Stegvaša, smjenjuju se vidikovci u Livarima, Murićima, Godinju, Limljanima, Sutormanu i Tuđemilima, sa potrebnom turističkom signalizacijom i info tablama.

Četri vidikovca su sa pogledom na Skadarsko jezero, tri na planinske masive, i jedan na Jadransko more.

Za Panoramsku rutu „Na dvije čarobne obale“ sa foto pauzama potrebno oko šest sati za obilazak. Uzan kolovoz “limitirao” je prevozna sredstva pa se rutom putuje mini autobusima (do 20 mjesta), putničkim automobilima ili biciklima.

Na Panoramskoj ruti nalazi se ostaci manastira Prečista Krajinska, jedan je od najstarijih spomenika u Crnoj Gori koji je osnovao knez Vladimir, zatim Stari bunar u Ostrosu i bunari Boljevića koji predstavljaju graditeljsku rijetkost i pravu atrakciju.

U vrelim ljetnjim danima kada je živa bliža 40 podioku, poseban ugođaj je debela hladovina šume kestena čija stabla su stara i preko hiljadu godina.

Prolazeći Panoramskom rutom, turisti imaju mogućnost da se spuste do najljepše plaže na Skadarskom jezeru- plaže Murići. Na ovoj plaži mogu se iznajmiti manji čamci kapaciteta do osam mjesta, po cijeni od 20- 30 uvra, koji turiste voze do manastira Beška. (Ulaz u Nacionalni park je četiri eura po osobi)

Dinastija Balšića, za vrijeme svoje vladavine Zetom, poznata je između ostalog i po podizanju pravoslavnih manastira na ostrvima Skadarskog jezera – Starčevu, Beški i Moračniku.

Dalje put vodi do crmničkog sela Godinje, koje je prva zaštićena ruralna cijelina u Crnoj Gori sa statusom kulturnog dobra.

Sledi dolazak u Virpazar, varošica upisana u istorijske knjige. Nakon Virpazara put nas vodi preko planine Sutorman koja odvaja morsku i jezersku obalu, a za predah otvorena su vrata brojnih vinskih podruma u seoskim domaćinstvima u kojima je iz godine u godinu sve više turista

Sa poslednjeg vidikovca na ovoj ruti- Tuđemili, takođe, istorijskom mjestu, pogled se otvara na urbani Bar.

Uz dopadljive poglede, veoma je interesantno što ambijentalno rješenje svakog od pomenutih vidikovaca nosi simboličnu poruku, suštinska je metafora mjesta u kome je sagrađen, od materijala koji se prirodno sjedinjuje sa okruženjem.

Turisti, a i putnici namjernici na Panoramskoj ruti odmaraju se na vidikovcima u obliku bunara iz vremena kneza Vladimira, crmničkog guvna.

22

avatar
1000
12
10
0
 
22
KomunalacSasaCrnogorciSuSrbiBokeljPrinc od Konika
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Komunalac
Gost
Komunalac

Najljepsi pejzazi prirode ne hvali,ali PRLJAVO do zla boga.Na onoj u Godinju smrdi ko nekad u brzom vozu iz Bgd.kad je bio ful krcat.Ako krdnete malo ka sumici da snimite onaj dio zaklonjen rastinjem bacite obucu….iskusio.Svuda SMECA,a bogami i po gradu..

Sasa
Gost
Sasa

Nema Bara do cara ,davno receno..

Bokelj
Gost
Bokelj

Sve iza Petrovca,za mene je kao druga drzava

Rivijera
Gost
Rivijera

Baru nije turizam jedini izvor prihoda, valjda zato i nijesu precerano optereceni ljetom i sezonom, zato im i ide dobro, nema nervoze.

Gost
Gost
Gost

Ptečista Krajinska nije manastir no katolička crkva
Širite dezinformacije

Jana
Gost
Jana

Ne mlati, to je tipična pravoslavna crkva, bila sada je i biće zauvijek.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Rimokatolizam potiče od Pravoslavlja 1054 god.

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Kada dođem u Crnu Goru na more uvijek budem u Bečićima ili u Budvi.

gedža
Gost
gedža

Ti sigurno more nijesi ni gledao, osim na razglednicama, jadni prinče.
Sanjaj ……

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Sad su poskupili voz do Sutomora a bio sam redovan jer u baraku nijesmo imali vode.

Lovorika
Gost
Lovorika

Ovoga orc bi trebalo banovati da ne aveta mnogo. Bar je prelijep i precist grad. Poz

Shoepack
Gost
Shoepack

Nagovorio sam par prijatelja iz Svedske da posjete Crnu Goru ovoga ljeta i odusevili su se sa divnom prirodom i impresivnom istorijom naseg podneblja. Jedan od planiranih izleta na koje sa ih poveo je bio Stari Bar koji i po mom i po njihovom misljenju zasluzuje visi status u nasoj turistickoj ponudi. Nevjerovatno kako su se civilizacije smjenjivale i ostavljale… Više »

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Odlican clanak i sve je tacno. Mnogi velji Crnogorci bi trebali da obidju lokacije koje se preporucuju u ovom clanku! Pa.poslijetoga mogu na ricardovu ili koju god drugu glavu !!!

Papaja
Gost
Papaja

Svaka čast autoru na text. Turisti iz BIH spašavaju turističku sezonu zadnje 4 godine jer su ih Hrvati cijenama istisnuli. Takodje sve pohvale na rezultatima bivšoj direktorici T.O. Bar Nedi Ivanović. A kritičari treba da znaju da 40% Barana živi od turističke sezone, tako ako im ovaj text smiješan neka se zapitaju koji im je krajnji cilj.

Vele
Gost
Vele

Bar hahah ovo se neko sali

gedža
Gost
gedža

Bolje da ideš u ” levu reku” ili moraču (mrtvo duboko) , to su mjesta za tebe.

Prc CG
Gost
Prc CG

Baš bitan portal i mjerodavan da nešto ocijeni 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Imate li vi oči i uši?Pa Bar je poluprazan sto se vidi na svakom koraku,nikad gora sezona!!!!

🚜🙋‍♂️
Gost
🚜🙋‍♂️

Redakcijo zasto dozvoljavate zaglupljivanje citalaca objavljivanjem ovako stupidnih komentara?

Sova
Gost
Sova

https://www.radiosarajevo.ba/metromahala/teme/bar-grad-na-dvije-carobne-obale/343612
Ima CdM i oči i uši. Prenijeli su tuđu vijest. Podji na portal radio Sarajeva i njima objasni da ne treba da dolaze u CG. Takvih kampanja ima dosta. Nijesi jedini.

Mrgud
Gost
Mrgud

I sad sijaš od sreće.”Da komšiji crkne krava”vaš je moto. Mrzite sve,druge,sebe i u čudu što vas sav svijet mrzi.Bili i ostali oličenje bolesti.

Nije bitno
Gost
Nije bitno

Nikad gora sezona za Veliku Srbiju. Ili to bijaše 1995. ili 1999.? Ili možda 2006.? Eventualno 2008.?

gedža
Gost
gedža

Očigledno ti je bitan, dok ga pratiš i naravno mlatiš …..

Send this to a friend