Društvo

Zavod za metrologiju garantuje ispravnost alkotestera u Crnoj Gori

U cilju poboljšanja kvaliteta usluga u Zavodu za metrologiju uspostavljena je Laboratorija za ovjeravanje etilometara, odnosno aparata za utvrđivanje prisustva alkohola u organizmu.

“U novoj laboratoriji Zavoda za metrologiju trenutno se obavlja redovna provjera ispravnosti, odnosno ovjeravanje, oko 190 etilometara koje posjeduje Uprava policije. Ovjeravanjem etilometara garantuje se tačnost rezultata koje očitavaju,  što doprinosi sigurnijoj provjeri učesnika u saobraćaju”, saopšteno je iz Zavoda.

Kako su naglasili, ovjeravanje etilometara ima izuzetnu važnost za bezbjednost, jer omogućava dobijanje tačnih i preciznih podataka tokom kontrola u saobraćaju koje sprovodi Uprava policije.

“Ovjeravanje podrazumjeva provjeru usklađenosti sa propisanim metrološkim zahtjevima i zakonskim procedurama  koje obuhvataju pregled i žigosanje etilometara”, navode oni.

Etilometri, poznatiji i kao alkometri ili alkotesteri, su uređaji koji prikazuju masenu koncentraciju alkohola u izdahu ispitanika unutar propisanih granica.

“Shodno Uredbi o zakonskim mjerilima za koja je obavezno ovjeravanje, odnosno odobrenje tipa mjerila, etilometri se ovjeravaju jednom godišnje, osim u slučajevima kada proizvođač uređaja zahtjeva provjeru metroloških karakteristika svakih šest mjeseci”, podsjećaju u Zavodu.

U cilju povećanja bezbjednosti u saobraćaju u Zavodu za metrologiju već pet godina se obavlja i ovjeravanje mjerila brzine vozila u pokretu, poznatijih kao radari.

Radi unaprijeđenja usluga i ispunjavanja propisa u oblasti zaštite zdravlja i opšte bezbjednosti, u Zavodu za metrologiju uspostavljena je i Laboratorija za jonizujuća zračenja.

“Planirano je da predstavnici Akreditacionog tijela Crne Gore i Hrvatske akreditacijske agencije početkom decembra utvrde kompetentnost Zavoda za metrologiju za  obavljanje kalibracija i uređaja za mjerenje  koncentracije radona u vazduhu. Tačna i pouzdana mjerenja koncentracije radona u vazduhu zahtijevaju adekvatne i kalibrisane uređaje, naročito kada se ima u vidu da se raspadanjem radona u vazduhu formiraju radioaktivne čestice”, saopštili su iz Zavoda.

Laboratorija za jonizujuća zračenja uspostavljena je u okviru projekta pod nazivom “Mapiranje radona u Crnoj Gori i unapređenje nacionalnog sistema zaštite od radona.“

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ranko
Gost
ranko

A ko nam je garantovao do sad?

Perica
Gost
Perica

Koliko rakija se smije popiti i bez kazne voziti?

Send this to a friend