Društvo

Završena izgradnja gradske fontane u Pljevljima

foto: PV informer

Posle više od četiri godine od početka radova na izgradnji fontane na središnom gradskom trgu “13. Jul” u Pljevljima, radovi na izgradnji gradske fontane su privedeni kraju, piše PV informer.

Prema riječima direktora Direkcije za razvoj investicije opštine Pljevlja, Nenada Rubežića, ostalo je jedino da se utvrdi koje će od lokalnih preduzeća biti zaduženo da se brine o održavanju fontane i da rukovodstvo opštine odredi datum svečanog otvaranja fontane.

foto: PV informer

Znajući da je praksa da se kapitalni projekti svečano otvaraju na dan nekog državnog ili opštinskog praznika realno je očekivati da će se svečano otvaranje nove gradske fontane “Diatreta” koja se nalazi u sklopu trga “13. Jul” u Pljevljima, održati 13, jula, na državni praznik, Dan državnosti Crne Gore.

Nadležna opštinska komisija je još 2013. godine odlučila da centralni pljevaljski trg krasi fontana “Diatreta”. Autori pobjedničkog rada, u konkurenciji osam pristiglih na konkurs su arhitekte Tamara Manojlović i Nebojša Stanković.

Jedan od opredjeljujućih faktora za izbor je i asocijacija fontane na prepoznatljivi arheološki nalaz, čuvenu „Diatretu“, iz rimskog naselja Municipium „S“, kod Pljevalja.

foto: PV informer

U skladu sa konkursnim uslovima, fontana ima četiri česme pitke vode, sa posebnim dovodom i odvodom, kao i uređaj za cirkulaciju stalne vode koja konstantno opslužuje fontanu i formira takozvani vodeni oblak, što njenoj funkciji daje dodatni efekat.

Urađen je sabirni rezervoar i tehničke prostorije, a izvedeni su i građevinsko-zanatski radovi.

Urađene su elektroinstalacije na priključku na nadzemnoj garaži do tehničke prostorije i hidrotehničke instalacije i odvod od fontane do kanalizacione mreže.

Fontana će imati četiri česme pitke vode, sa posebnim dovodom i odvodom, zaseban uređaj za cirkulaciju stalne vode koja opslužuje fontanu i formira takozvani vodeni oblak, kao i svjetlosne efekte.

Ono što je sigurno je da će nova gradska fontana značajno obogatiti izgled centralnog gradskog trga u Pljevljima i istovremeno koristiti svrsi za koju je napravljena, posebno u toplim ljetnim danima.

8

avatar
1000
6
2
0
 
8
AvramMontenegroMiško CGVasoStara Podgorica
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Montenegro
Gost
Montenegro

Samo se u jadnim Beranama rusi, mrci i krpi. Na kraju, nista. Parkovi unisteni, grad raskopan i zakrpljen a bzv. zgrade nicu li nicu

Avram
Gost
Avram

Pa tako to rade Srbi kad su na vlast, tako vode i svoju drzavu, sto bi bilo drugacije sa gradom u CG za koji ih boli cosak.

Miško CG
Gost
Miško CG

Lijepa fontana.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Prelijepa.

MikSh
Gost
MikSh

Kapitalni projekat,otvaranje fontane 🤣 😂

Vaso
Gost
Vaso

Alo, Šavnik… pssst! 😂

Vele
Gost
Vele

Prelijepa fontana.

Prč
Gost
Prč

Svidja mi se sto su okolo zelene povrsine i sve sam se nadao da ce tako biti i u podgorici,nekad gradu sa najvise zelenila.razumijem da grad treba da ima klasicni trg al ovako nesto bi bilo mnogo ugodnije i reprezentativnije

Send this to a friend