Društvo

Zimske gume obavezne od 15. novembra

Upotreba zimske opreme za sva motorna vozila biće obavezna od 15. novembra ove pa sve do 1. aprila naredne godine. Naredba propisuje daje upotreba zimske opreme obavezna za sva motorna vozila koja učestvuju u saobraćaju na svim putevima ukoliko postoje zimski uslovi na putu (snijeg, led ili poledica).

Važećim zakonskim rješenjem, putnički automobili od zimske opreme moraju imati na pogonskim točkovima gume sa dubinom šare od najmanje 4 milimetra i lance za snijeg.

Zimska oprema je u ovom periodu obavezna i u situacijama kada nisu zimski uslovi na kolovozu, ako je to naloženo saobraćajnim znakom obaveze, koji se postavlja na visinskim kotama, prevojima i mjestima gdje su moguće sniježne padavine i poledica.

No, važeći zakon biće uskoro  izmijenjen u nekoliko segmenata, a jedan je zimska oprema koja će biti neophodna. Prijedlogom Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima koji je u skupštinskoj proceduri i čeka se njegovo usvajanje, predviđeno je da sve četiri moraju biti zimske, što znači da će, nakon što bude usvojen,  oni koji upravljaju vozilom morati da se vode novim zakonskim propisima.

Zbog obavezne zamjene pneumatika u vulkanizerskim radnjama je ovih dana velika gužva.

Shodno Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na putevima, propisano je da će se novčanom kaznom od 50 do 150 eura kazniti za prekršaj vozač koji učestvuje u saobraćaju na putu vozilom koje nema zimsku opremu, a na snazi je navedena naredba, kao i da će se novčanom kaznom od 50 do 120 eura kazniti za prekršaj vozač koji učestvuje u saobraćaju na putu vozilom koje u zimskom periodu nema zimsku opremu. Za pravno lice koje naredi ili dozvoli da njegovo vozilo učestvuje u saobraćaju bez zimske opreme predviđena je novčana kazna od 300 do 2.000 eura

M.Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
RealniCrnogorac
Gost
RealniCrnogorac

Moraju li i politicari da stavljaju zimske gume?😮

Deko kokot
Gost
Deko kokot

Ćile leka ocelavio. ……

Deko kokot
Gost
Deko kokot

Ako imate gušenje budite kokoti lakše će vam biti odma će proći i duže se živi provereno. ………..

Deko kokot
Gost
Deko kokot

Rajo i božo znate li što je uradio zoran ženi sina sa gocom zbog čeda zamisli odakle to ide. ……….

Deko kokot
Gost
Deko kokot

Vaso štedi svaki euro. ………

Deko kokot
Gost
Deko kokot

Vaso vole te majka i baba. ……

Deko kokot
Gost
Deko kokot

Zorane nikad nisi otišao da vidiš sestru a praviš se hajduk sestru blizankinju pih. ……

Deko kokot
Gost
Deko kokot

Vaso živiš u kotor i imaš lijepu komšinicu ne smiješ je dohvatiti 😅😅😅😅😅puna kao brod 😆

Deko kokot
Gost
Deko kokot

Vaso vole te majka i baba. ……

Deko kokot
Gost
Deko kokot

Vozim ferrari nedeljom samo od tri do četiri ipo kad počinju western filmovi………😆

Mrgud
Gost
Mrgud

Bilo je prije par godina da ne moraju zimske gume u Podgorici i primorju pa su izazvali saobraćajni kolaps na snijegu od nekoliko cm kod Cetinja,prema Kolašinu.. Nije problem za primorje i Podgoricu,ali koliko vozača stavi zimske gume kad pođe na sjever ili preko Cetinja. Jedino da policija danonoćno dežura na izlazima prema planinskim prevojima i kažnjava one bez zimskih… Više »

Deko kokot
Gost
Deko kokot

Bečka je si li išla kod brana sa flašom rakije 😆

Mark
Gost
Mark

Ovo je velika glupost,u drzavi dje je samo na sjeveru snijeg i led,oni uvode da svi voze sa zimskim gumama iako te gume ostete asfalt kad je temperatura iznad 7stepeni! Znaci nekom namjestaju da se obogati,neko na prodaju guma,a neko na popravku ostecenog asfalta na proljece!

mornar popaj
Gost
mornar popaj

Zimske gume su obavezne po zakonu tek kada je na kolovu snijeg, led i poledica. Odnosno kada su takvi uslovi. Do tih uslova dozvoljena je voznja
sa ljetnjim gumama bilo gdje u CG. Ovo tacna inf. i dopuna clanku, to je novi zakon/novina/. Ovo je inace poenta clanka.

Aoh..
Gost
Aoh..

USVOJICE ONI ZAKON ZA PO URE,NE BOJ SE..

Bnjj
Gost
Bnjj

Strašno harač, odakle većina radnika u Cg da kupi kada rade za 200,300e

Gojko
Gost
Gojko

Kao novinar trebalo bi da naglasite ovaj dio “čeka se njegovo usvajanje”, sto znaci da nije jos usvojen i ko zna oce li biti. Tako da dragi vozaci i dalje mozete da nemate zimske gume i imate lance, kao sto se to radi po EU. Taj dan ili dva snijega od podgorice preko cetinja do budve, sjedite kuci ili kroz… Više »

Prč
Gost
Prč

Ne moze se noviti novim zakonom kad nije usvojen i opet ce biti da se pisu kazne i da gube na sud svaki spor.inace jos jedan namet nicim izazvan.

Leopold
Gost
Leopold

Nove gume sa dobrom šarom (u ovom periodu zimske) nijesu skupe koliko god ih platimo, a ovo se najviše odnosi na one koji su stalno u pokretu automobilom i posao završavaju njime. Sa lošim gumama nijesmo toliko bezbjedni na putu jer je zaustavni put tokom kočenja duži, veće je proklizavanje i veća šansa da se napravi neka nezgoda. Zato dobre… Više »

milan
Gost
milan

Otisao penzioner kod doktora i nesto nalazi mu nisu bili 1/1. Doktor mu kaze “nucu ti pisati ljekove, nego da vam prepisem da se ydravo hranite”. Ovaj zacudjen pita kako se to radi pa mu doktor odgovori “To je lako. Jedite jednom nedeljno ribu-po mogucnosti losos jer on ima omega 3. Umjesto bijelog koristite smedji secer. Umjesto obicne soli koristite… Više »

Mneee
Gost
Mneee

Bravo Ajstajnu!

Marko
Gost
Marko

Đe ima akcija da se kupe jeftino sve 4 gume u PG, prije je bilo u kastelanu 2+2 i 3+1 gratis, ali vidim da sad nema

Xmen
Gost
Xmen

Vulkanizerska radnja Banjo, imas ih na fb

Mrgud
Gost
Mrgud

Ko često putuje zna šta znači zimska guma kad mora za nekim pametnjakovićem da satima čeka u koloni što je krenuo sa opancima. Ovi što ne mrdaju iz Podgorice neka kažu kad im je policija tražila zimske gume. Kad pada snijeg zimska odnosno M-S je neophodna. Gume za sve sezone rade polovičan učinak i ljeti i zimi. Zašto pojedini mozgovi… Više »

milan
Gost
milan

Samo je to raylika izmedju nas i njemaca? Plata nije problem.
Sevaj bre pametnjakovicu mali

Lena90
Gost
Lena90

Da li mogu da se koriste univerzalne gume ?

Komsija
Gost
Komsija

Mogu pod uslovom da imaju obiljezje da su i za zimski period i da im je dubina shara 4mm.

kinja
Gost
kinja

Ovo je stvarno nevjerovatno da će se izgleda novi zakon izglasati zadnji dan i onda nastaje pomama i onih koji su već namontirali dvije po važećem zakonu a i onih koji još ništa nijesu preduzimali po ovom pitanju

Marko
Gost
Marko

Ako su u iverzalne zasto ne bi mogao.

(18)➕
Gost
(18)➕

Ne znam je li me policija zaustavila 5x u životu, valjda vozim normalno, mogu komotno što se toga tiče na ćelave gume. A ovi što kukaju da ih stalno legitimišu i kazne im pišu, neka se zapitaju kako to da baš njih stalno zaustavljaju.

Mrgud
Gost
Mrgud

U pravu si,ako i zaustavi samo saobraćajna i vozačka.

Kotor
Gost
Kotor

Ne zivis u Kotor. Ja mislim da nema niko iz Kotora ko moze to potvrditi ili ko ide cesto u Kotor. Policija jedino sto radi zaustavlja auta i kontrolise i ima 4 patrole u smjenu pa ih izbijegni a ima jedna ulica.

alačka
Gost
alačka

najveće mi je zadovoljstvo kad sa svojim prosječnim autom star 20 g prokrkam pored makinja koje šlajfuju , gume su čudo…

amo
Gost
amo

Zna se da su zimske gume efikasne od 6 stepeni pa na nize,odnosno reaguju na minus temperaturi.DRUGO postoje M+S gume koje su za sve uslove.A TRECE i najvaznije u PODGORICI i prema primorju temperatura rijetko pada ispod sest stepeni tekoda nisu obavezne zimske gume,pa cemo se gledat na sudu sto se tice kazni.

rasso
Gost
rasso

Zimske gume su obavezne kad na putu vladaju zimski uslovi,znaci ako u Podgorici nema snijega nema ni zimskih guma,kapiras,a ako padne snijeg sa ljetnjim gumama ti nema kretanja sa parkinga.

Xmen
Gost
Xmen

M+s u prevodu sa engleskog znaci blato i snijeg. Nisu za sve uslove.

HN-CG
Gost
HN-CG

Znaci nisu za ljeto,hoce te kazniti.

Saša
Gost
Saša

M+S nisu za sve uslove, pa iako su svi stručnjaci. Nego su za snijeg i blato, a ne kao što svi popularno zovu ljeto zima te gume ili kao ti za sve uslove

Jasarko
Gost
Jasarko

Ja cu sad da kupim dvije ljetnje…em su na snizenje..em su zimske bacanje para za pg…realno od koristi su mozda 15 dana od 365. Za sjever je druga prica.

Saula
Gost
Saula

Miraš Dušević ?
Institucija.

lisjo
Gost
lisjo

treba malo para da se nabaci ovim servisima…ajte udrite jos malo sa nametim po narodu

nik
Gost
nik

Ja imam zimske gume, živim u Podgorici i svaki dan kada je temperatura veća od 7stepeni stavljam ljetnje gume, jedom mjesečno idem za Nikšić i tada stavim zimske gume, vratim se isti dan i opet mijenjam ljetnje gume, i ovako ću sve do aprila

samo kažem...
Gost
samo kažem...

Zakaži kod izabranog pod hitno…

ekolog
Gost
ekolog

Tu mora neko stručniji , izabrani je za prehladu ili slično a za ovo …

”’

KALEMEGDAN☠
Gost
KALEMEGDAN☠

Dobar dio saobraćajki je zbog neadekvatnih pneumatika. Ne vidim šta je smiješno.

budala
Gost
budala

Hahaha

Moodo
Gost
Moodo

Ja imam benzinski i dizel motor. Kada idem dalje,van grada izvadim benzinski-i montiram dizel motor.

Da da
Gost
Da da

bolje prijanjanje iznad 7 stepeni ima letnja guma, u Pg i jugu Crne Gore je rijetkost zimi da bude ispod i potpuno si u pravu

mugi
Gost
mugi

ja imam izlizane skoro celave ljetnje gume i ne pada mi na pamet da stavljam zimske…kakve sare i dubine…okle pare!!!???

e.k.g
Gost
e.k.g

kad spicis u nekog sa tim gumama pozajmljivaces mnogo vise para za stetu nego sto bi pozajmljivao za zimske gume, tako da trk u akciju

Nagual
Gost
Nagual

Novinar bi trebao da zna da se neki Zakon mora poštovati jedino ako je usvojen u skupštini.. A pošto ova izmjena nije još usvojena, 4 zimske gume još uvijek nijesu obavezne..

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Prvo da se usvoji, pa 15 dana od dana objavljivanja u Službenom listu stupa na snagu

Animus
Gost
Animus

U Svedskoj je obavezna zimska oprema od 1.decembra…koji su ovo lopovi, majko mila. Auta neispravna ljudima, celave gume se voze ljeti, a maltretiraju narod sa zimskom opremom. Podjes do marketa sa autom, pa ti po gradu pandur trazi imas li opremu.

Atos
Gost
Atos

Najpovoljnije gdije gume mogu da se nađu je prije ulaza novim putem u Danilovgad, u okviru jednog ednom tehničkog servisa

Blok
Gost
Blok

Jeste, ubedljivo najeftinije

daga
Gost
daga

“Zakon je u skupstinskoj proceduri i ceka se njegovo usvajanje”-SPRDNJA,a “preporuka”policije obavezno sve cetiri gume jer ce kaznjavati,neka prvo policija opremi svoja vozila sa gumama i signalizacijom,dakle kome vjerovati i sa kom se drzavni organi sprdaju.Vozaci radi svoje bezbjednosti stavimo zimske gume u krajevima dje su snijezne padavine,a sto sa onim gradovima dje temperatura ne pada ispod 7 stepeni dje… Više »

Kicun
Gost
Kicun

Ljudi predlog zakona je nesto sto je u proceduri, tako da ostaje kako je i prosle godine dok se zakon ne usvoji i stupi na snagu.
Lance u prtljažnik 🙂

POJK
Gost
POJK

Nabavi ti zimske gume zbog sebe ako voziš đe su stvarno potrebne, pušti Zakon. A lanci će ti mnogo pomoći da ih vugljiš u gepeku kako bi bio lojalan. To je takva glupost i lance treba nositi samo ako se ide na put đe ima sniježnih padavina ili se iste očekuju, a da je bog evo vremenskih prognoza na svaki… Više »

Nenad
Gost
Nenad

Dok se Prelog zakona ne usvoji ne važi novi zakon1 to novinaru nauči!

Andrija
Gost
Andrija

PRAVILNIK O BLIŽIM USLOVIMA KOJE MORAJU DA ISPUNJAVAJU VOZILA U SAOBRAĆAJU NA PUTEVIMA (“Službeni list Crne Gore”, br. 002/15 od 16.01.2015) Zimska oprema za motorna vozila Član 121 Zimska oprema za vozila kategorije M1 i N1, obuhvata: 1) pneumatike za zimsku upotrebu (npr. M+S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima, ili 2) pneumatike za zimsku upotrebu (npr. M+S, Snow… Više »

Pffaa
Gost
Pffaa

Novinari pusti, mogli ste istrazit malo, pa pogledat predlog zakona, treba li kroz PG i slicno. A grijeh je stavljat zimske gume na 20 stepeni, no aj

Simo s mora
Gost
Simo s mora

Cist lopovluk za nas s morske pjene

Kolo srece
Gost
Kolo srece

Sto ce meni zimske gume kad kod nas nikad snijeg ne pada a auto staro .Doce me skuplje od auta koliko vrijedi

Toni
Gost
Toni

Upravo da ne bi tom kantom nekoga udario i nagrdio.

(18)➕
Gost
(18)➕

Dobi ti minuse.
Briga njih za tuđ život, a ovamo bi rekao visokomoralne i religiozne osobe. Pihh, licemjeri, dabogda vladao dps do smaka svijeta.

oooo
Gost
oooo

Ima li izuzetaka primorje, Podgorica ka prosle godine ili cemo i tuda vozit sa zimskim gumama??????????

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Skije za more mogu da se koriste 😄

dovla
Gost
dovla

Ako odeš iz PG za primorje u toku zimske sezone, znaš da se CT ne može proći bez zimske opreme.

VEZIR SULEJMAN
Gost
VEZIR SULEJMAN

Može,kroz Sozinu,sigirnije,mirnije.Još da hoće,onaj harač ukinuti…

ekolog
Gost
ekolog

Može kroz Sozinu ali sa ove naše strane je znak za obaveznu zimsku opremu tako da opet moraš imat zimske gume kuda god da kreneš iz Podgorice ili primorja.

Hahahaha
Gost
Hahahaha

Ko Boga vas molim ne krecite prema nama,kud ce te iz vase pitomine.

Aja
Gost
Aja

Trebali bi, davno su ga otplatili ja mislim…

budala
Gost
budala

Ides preko sozine

So & Tekila
Gost
So & Tekila

Ljeto jeee

So & Tekila
Gost
So & Tekila

#Leto
Praštajte braćo srbi

JaffaCakes
Gost
JaffaCakes

Da li će morati i kroz Podgoricu zimske gume ?

Przi
Gost
Przi

“…odnosno kad se na putu snijeg, led ili poledica moraju imati sve četiri zimske gume i minimalna dubina šare mora biti 4mm”. Piše drug sve, piše.

Haj
Gost
Haj

Da i obavezno sa lancima,i ne skidati ih do 1.6.

Send this to a friend