Društvo

Zimske gume obavezne od 15. novembra

Upotreba zimske opreme za sva motorna vozila biće obavezna od 15. novembra ove pa sve do 1. aprila naredne godine. Naredba propisuje daje upotreba zimske opreme obavezna za sva motorna vozila koja učestvuju u saobraćaju na svim putevima ukoliko postoje zimski uslovi na putu (snijeg, led ili poledica).

Važećim zakonskim rješenjem, putnički automobili od zimske opreme moraju imati na pogonskim točkovima gume sa dubinom šare od najmanje 4 milimetra i lance za snijeg.

Zimska oprema je u ovom periodu obavezna i u situacijama kada nisu zimski uslovi na kolovozu, ako je to naloženo saobraćajnim znakom obaveze, koji se postavlja na visinskim kotama, prevojima i mjestima gdje su moguće sniježne padavine i poledica.

No, važeći zakon biće uskoro  izmijenjen u nekoliko segmenata, a jedan je zimska oprema koja će biti neophodna. Prijedlogom Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima koji je u skupštinskoj proceduri i čeka se njegovo usvajanje, predviđeno je da sve četiri moraju biti zimske, što znači da će, nakon što bude usvojen,  oni koji upravljaju vozilom morati da se vode novim zakonskim propisima.

Zbog obavezne zamjene pneumatika u vulkanizerskim radnjama je ovih dana velika gužva.

Shodno Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na putevima, propisano je da će se novčanom kaznom od 50 do 150 eura kazniti za prekršaj vozač koji učestvuje u saobraćaju na putu vozilom koje nema zimsku opremu, a na snazi je navedena naredba, kao i da će se novčanom kaznom od 50 do 120 eura kazniti za prekršaj vozač koji učestvuje u saobraćaju na putu vozilom koje u zimskom periodu nema zimsku opremu. Za pravno lice koje naredi ili dozvoli da njegovo vozilo učestvuje u saobraćaju bez zimske opreme predviđena je novčana kazna od 300 do 2.000 eura

M.Dušević

78

avatar
1000
42
36
0
 
67
RealniCrnogoracDeko kokotMrgudDa daAja
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
RealniCrnogorac
Gost
RealniCrnogorac

Moraju li i politicari da stavljaju zimske gume?😮

Deko kokot
Gost
Deko kokot

Ćile leka ocelavio. ……

Deko kokot
Gost
Deko kokot

Ako imate gušenje budite kokoti lakše će vam biti odma će proći i duže se živi provereno. ………..

Deko kokot
Gost
Deko kokot

Rajo i božo znate li što je uradio zoran ženi sina sa gocom zbog čeda zamisli odakle to ide. ……….

Deko kokot
Gost
Deko kokot

Vaso štedi svaki euro. ………

Deko kokot
Gost
Deko kokot

Vaso vole te majka i baba. ……

Deko kokot
Gost
Deko kokot

Zorane nikad nisi otišao da vidiš sestru a praviš se hajduk sestru blizankinju pih. ……

Deko kokot
Gost
Deko kokot

Vaso živiš u kotor i imaš lijepu komšinicu ne smiješ je dohvatiti 😅😅😅😅😅puna kao brod 😆

Deko kokot
Gost
Deko kokot

Vaso vole te majka i baba. ……

Deko kokot
Gost
Deko kokot

Vozim ferrari nedeljom samo od tri do četiri ipo kad počinju western filmovi………😆

Mrgud
Gost
Mrgud

Bilo je prije par godina da ne moraju zimske gume u Podgorici i primorju pa su izazvali saobraćajni kolaps na snijegu od nekoliko cm kod Cetinja,prema Kolašinu.. Nije problem za primorje i Podgoricu,ali koliko vozača stavi zimske gume kad pođe na sjever ili preko Cetinja. Jedino da policija danonoćno dežura na izlazima prema planinskim prevojima i kažnjava one bez zimskih… Više »

Deko kokot
Gost
Deko kokot

Bečka je si li išla kod brana sa flašom rakije 😆

Mark
Gost
Mark

Ovo je velika glupost,u drzavi dje je samo na sjeveru snijeg i led,oni uvode da svi voze sa zimskim gumama iako te gume ostete asfalt kad je temperatura iznad 7stepeni! Znaci nekom namjestaju da se obogati,neko na prodaju guma,a neko na popravku ostecenog asfalta na proljece!

mornar popaj
Gost
mornar popaj

Zimske gume su obavezne po zakonu tek kada je na kolovu snijeg, led i poledica. Odnosno kada su takvi uslovi. Do tih uslova dozvoljena je voznja
sa ljetnjim gumama bilo gdje u CG. Ovo tacna inf. i dopuna clanku, to je novi zakon/novina/. Ovo je inace poenta clanka.

Aoh..
Gost
Aoh..

USVOJICE ONI ZAKON ZA PO URE,NE BOJ SE..

Bnjj
Gost
Bnjj

Strašno harač, odakle većina radnika u Cg da kupi kada rade za 200,300e

Send this to a friend