Ekonomija

Abazović: Do 2025. u Mediteran će biti uloženo 13 miliona

Želimo da dolaze investicije sa Zapada i Amerike. Za Ulcinj i Crnu Goru imamo ogromne ambicije. Želimo da promijenimo Ulcinj, a kroz Ulcinj i cijelu Crnu Goru, naveo je potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović na press konferenciji povodom potpisivanja ugovora o ulaganju 13 miliona eura u hotel „Mediteran“ u Ulcinju od strane američkog investitora Ise Bećovića.

Kako su saopštili iz Abazovićevog Kabineta, danas će biti potpisan ugovor između Vlade Crne Gore, „Becovic menagment group Chicago“ i HTP „Ulcinjska rivijera“, kojim je planirano ulaganje u hotel „Mediteran“ u Ulcinju od 13 miliona eura i izdizanje postojećih kapaciteta na servis koji bi bio četiri plus i pet zvjezdica.

“Tim povodom održana je press konferencija na kojoj su se obratili potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, američki investitor i izvršni direktor „Becovic menagment group Chicago“ Isa Bećović i izvršni direktor HTP „Ulcinjska rivijera“ Bojan Đakonović.

“Dobrodošao svako ko želi da radi fer biznis u Crnoj Gori, a oni koji ne poštuju pravila igre, zakone i Ustav Crne Gore, moraće da se odreknu svojih prava na osnovu potpisanog ugovora. Ambicija je da Ulcinj, uz ovaj hotel, kao i uz hotel „Albatros“, „Galeb“ i ono što su planovi za Veliku plažu, predstavlja jednu novu turističku vrijednost za cijelu Crnu Goru”, istakao je Abazović

Ministar Milatović kazao je da su usljed drugačijih okolnosti ugovorne strane odlučile da započnu novi proces pregovora oko realizacije svojih ugovornih obaveza i ispunjenja Ugovora.

S tim u vezi, naveo je ministar, Kupac je uputio Vladi Crne Gore dana 7. 9. 2021. godine Pismo o namjeri u kom je izrazio svoju namjeru da realizuje investiciju veće vrijednosti od one koja je bila predviđena Ugovorom i predstavio dinamički plan budućeg ulaganja.

„Vlada Crne Gore ovim postupkom pokazuje na koji način se vraća povjerenje investitora, sa jedne strane i štite interesi lokalne zajednice, kao i državni interesi, sa druge strane. Zaista sam siguran da će hotel „Mediteran“ u svom punom sjaju i kategorizaciji od 4 zvjezdice spremno dočekati turiste u ljetnjoj sezoni 2025. godine.” istakao je Milatović.

Milatović je dodao da je u cilju adekvatne kontrole realizacije investicionih aktivnosti Kupca omogućeno da Vlada Crne Gore vrši adekvatan nadzor nad projektom.

On je istakao da ukoliko se desi da se investicija ne realizuje u skladu sa utvrđenom dinamikom, Vlada ima pravo da raskine Sporazum jednostranim obavještenjem, te da se po ispunjenju uslova za raskid Sporazuma uknjiži kao vlasnik nepokretnosti.

Milatović je pojasnio šta će se dogoditi u slučaju raskidanja ugovora.

„U slučaju raskida Ugovora, Kupac će Prodavcu vratiti imovinu koja je predmet Ugovora, a Kupcu će biti nadoknađen od strane Prodavca iznos koji odgovara 80odsto iznosa uloženog u realizaciju investicije iz člana 2 ovog Sporazum,a a koji je potvrđen od strane nezavisnog kontrolora, umanjen za iznos od 1.223.000 EUR na ime naknade štete zbog bona fide oslobađanja obaveze“, objasnio je ministar.

Milatović je potpisivanje ugovora ocijenio kao dobro mjesto za investicije iz dijaspore.

„Mislim da je ovaj Ugovor snažna poruka i za našu dijasporu da Crna Gora mora da bude dobro mjesto za investicije koje dolaze od strane dijaspore. Želimo da od Crne Gore napravimo dobro mjesto za život, dobar poslovni ambijent u koji će investitori sa zadovoljstvom ulagati”, istakao je Milatović.

„Zahvaljujući odličnoj saradnji sa potpredsjednikom Vlade Crne Gore Abazovićem i ministarstvom Milatovićem uspjeli smo da prevaziđemo sve izazove na putu i budemo u trenutnoj situaciji, a to je realizacija investiranja u hotel „Mediteran“ u Ulcinju. Ovo je odlična poruka za zajednicu investitora da dođu u Crnu Goru, posebno u Ulcinj“, naglasio je američki investitor i izvršni direktor „Becovic menagment group Chicago“, Isa Bećović.

Đakonović izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma, izražavajući nadu da će građani Ulcinja, koji dugo čekaju dobar gradski hotel, „odobriti“ ovu investiciju. Đakonović je istakao da je ovaj hotel, prije 16 godina, kupljen od njihove firme, i da mu je drago što je, uprkos ranijem nezadovoljstvu dinamikom razvoja hotela, investitoru pružena nova šansa.

„Tu smo da podržimo dalju valorizaciju ovog veoma atraktivnog područja gdje se nalazi hotel Mediteran“, zaključio je Đakonović.

Send this to a friend