Ekonomija

Agrobudžet predstavljen i u Plužinama

Povećano interesovanje za ovogodišnje mjere podrške iz Agrobudžeta za 2019. godinu potvrđeno je i na današnjoj prezentaciji u Plužinama.

Zainteresovanim poljopriovrednicima su predstavljene sve mogućnosti za podršku za koju su ove godine opredijeljena značajno veća sredstva, kroz više od 50 mjera podrške i 30 javnih poziva, usmjerenih na unapređenje proizvodnje u svim sektorima, a sa posebnim fokusom na razvoj malih poljoprivrednih gazdinstvima, podsticaj za mlade ljude koji žele da zapčnu biznis u poljoprivredi, poboljšanje kvaliteta života i rada na selima.

Poljoprivredni proizvođači iz ovog kraja, koji se uglavnom bave stočarstvom, zainteresovani su za mjere podrške koje su usmjerene na povećanje stočnog fonda, unapređenje prerade mlijeka na gazdinstvu, mjere podrške pčelarstvu, kao i mogućnosti za dalje unapređenje vodovodne i putne infrastrukture.

Proizvođačima je pojašnjena procedura za dobijanje premija u stočarstvu, premija za mlijeko, ali i premija za preradu mlijeka na gazdinstvu – mjere koja je tokom prethodne dvije godine izazvala veliko interesovanje naših proizvođača širom Crne Gore, a koja ide u pravcu unapređenja prerade, proizvodnje bezbjednog proizvoda sa dodatom vrijednosti, a samim tim i konkuretnosti i rasta prihoda na našim gazdinstvima.

Istaknuto je da je povećan iznos premije za proizvodnju mlijeka prema EU kriterijumima kvaliteta, kao i da je opredijeljena posebna podrška za postizanje tog nivoa kvaliteta kroz nabavku opreme i aparata za mužu i čuvanje mlijeka.

Pčelari iz Plužina su upoznati sa brojnim mjerama podrške pčelarstvu, koja je i ove godine povećana. Potencirana je mogućnost koju imaju mladi nezaposleni ljudi kroz već objavljeni javni poziv za podršku mladim pčelarima, kao i ostale mogućnosti za registrovane pčelare u dijelu podrške za nabavku voska, nabavku kontejnera, prikolica i platformi za transport košnica, zatim plodišta, kao i ljekova.

Mladi iz Plužina, osim u pčelarstvu, imaju šansu da pokrenu biznis u bilo kojoj oblasti poljoprivrede, dobijanjem bespovratne podrške u iznosu do 10.000 eura, kroz Program – Mladi farmer.

Opredijeljena su sredstva i ua unapređenje ruralne infrastrukture, a kroz program podsticanja projekata u vodoprivredi za 2019. orpedijeljeno je 70.000 eura za izgradnju vodovoda Brezna, što će biti od presudnog značaja za dalji razvoj poljoprivrede i turizma na ovom području.

Prezentacijom u Plužinama, završen je prvi ciklus predstavljanja Agrobudžeta po opštinama, a koji je karakterisao veliko interesovanje potencijalnih korisnika.

Tokom prethodne tri sedmice predstavnici Ministarstva održali su 21 prezentaciju Agrobudžeta širom Crne Gore, na kojima su neposredno informisali o mogućnostima podrške više od 3.000 proizvođača i ostalih zainteresovanih.

Send this to a friend