Ekonomija

Agrobudžet predstavljen u Baru i Ulcinju: Brojne prilike za uspješan agrobiznis

Više od 150 poljoprivrednih proizvođača sa teritorije opština Bar i Ulcinj dobili su danas detaljne informacije o prilikama da dalje unaprijede svoju proizvodnju, koje nudi Agrobudžet za 2020. godinu saopštili su iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, podsjetivši da je Agrobudžet ove godine značajno veći i iznosi 61 milion eura.

Kako navode u tom resoru, prisutnima su predstavljene brojne mogućnosti za ostvarivanje značajne podrške po gazdinstvu, u skoro svim sektorima proizvodnje.

“Posebno su interesantne bile novine u Agrobudžetu kojima se nastavlja širi obuhvat korisnika, rast opredjeljene podrške, pojednostavljen,e procedura i veće mogućnosti za investicije i unapređenje konkuretnosti”, ističu u Ministarstvu.

Njihovi predstavnici pojasnili su na koji način mogu ostvariti određenu podršku, uslove i procedure.

“Budući da je ovih dana počelo objavljivanje javnih poziva za bespovratnu podršku, proizvođači su pozvani da se prijave i da, poštujući rokove, što bolje iskoriste mogućnosti da bi postali još uspješniji domaćini i preduzetnici”, poručuju iz resora poljoprivrede.

Dodaju da su najveće interesovanje poljoprivrednici sa područja Bara i Ulcinja iskazali za premije u stočarstvu i preradu mlijeka na gazdinstvu, podršku za razvoj maslinarstva, očuvanje genetičkih resursa, organsku proizvodnju, nabavku mehanizacije, podršku mladim poljoprivrednicima, kao i infrastrukturne projekte.

“Poljoprivrednike je obradovala vijest da im se izašlo u susret i da će ove godine dobiti veći iznos podrške na ime premija za stoku, jer će iznos od 70 eura po grlu dobiti i za grla ispod predviđenog minimuma, kao i informacija da će na jednostavniji način dobijati premije za mlijeko koje prerađuju na gazdinstvu, za koju se sve više opredjeljuju”, kažu u Ministarstvu.

Posebno su pojašnjene procedure i prihvatljivi troškovi kod investicija koje se odnose na izgradnju podzida, nabavku mehanizacije i upravljanje stajnjakom, a za koje, takođe, vlada sve veće interesovanje, što potvrđuje da naši poljoprivredni proizvođači razumiju važnost unapređenja standarda i modernizacije u ovom sektoru.

“Mladi nezaposleni koji imaju završenu poljoprivrednu ili veterinsarsku školu ili fakultet pozvani su da iskoriste izuzetnu mogućnost da započnu biznis u poljoprivredi, uz bespovratnu podršku u iznosu od 10.000 eura, kroz program – Mladi farmer”, navode u Ministarstvu.

Akcenat na prezentaciji u Ulcinju stavljen je na upis proizvođača u Registar poljoprivrednih gazdinstava, koji je preduslov za ostvarivanje podrške kroz sve mjere Agrobudžeta, ali i IPARD podršku.

Predstavnici Ministarstva su podsjetili poljoprivredne proizvođače na važnost udruživanja, modernizacije proizvodnje, unapređenja kvaliteta svojih proizvoda, kako bi prevazišli izazove u dijelu plasmana proizvoda na tržištu, naročito turističkom.

“Istaknuta je i važnost stalne međusobne komunikacije sa službama Ministarstva, koje su spremne da svakom pojedinačnom proizvođaču na bilo koji način pruže potrebne informacije kako bi uspješno iskoristili mogućnosti podrške. Iskazana je i spremnost za organizaciju i posebne radionice za pojedinačne sektore, u cilju uspješne realizacije mjera podrške i nastavka trenda rasta broja korisnika”, zaključuju u Ministarstvu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Najbolje što Vlada može za Bar i Ulcinj da uradi trenutno je da uvede linije za Bd i Boku i subvencionuše prevoz građana da tamo rade jer u Br i Ul nema šta da se radi a i ako ima to je za mizernu platu 250,300€

Send this to a friend